Завершився Північноєвропейський регіональний з’їзд студентів-лісівників в Україні!

May 31, 2017

Нещодавно ми публікували статтю про початок Міжнародної науково-практичної конференції «Північноєвропейський регіональний з’їзд студентів-лісівників: багатофункціональне використання лісу» на базі НУБіП України і очікували на її продовження. Захід, що тривав цілих 10 днів (з 12 по 21 травня 2017 р.) і відбувся вперше на території України, дуже швидко добіг до кінця й залишив яскраві спогади у серцях 39 учасників із 12 країн Європи: Австрії, Данії, Естонії, Грузії, Латвії, Німеччини, Словаччини, Словенії, Туреччини, Фінляндії, Чехії та України

Тож пригадаємо з чого все починалося! Минулого року студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства відвідали щорічний захід Міжнародної асоціації студентів-лісівників – Northern European Regional Meeting (NERM) у Латвії. Ознайомившись із лісовим господарством Прибалтійського краю шляхом голосування наступною приймаючою країну було обрано Україну – велика честь та водночас надзвичайний виклик для гуртківців СНК «Київська асоціація студентів лісівників» ННІ ЛіСПГ. 

Підготовка до NERM-2017 була складною і напруженою, було обрано загальну тематику заходу «Багатофункціональне використання лісу», поставлено задачі та сформовано маршрут таким чином, щоб максимально продемонструвати особливості української лісової галузі і вже 12 травня 2017 р. за підтримки керівництва НУБІП України, Державного агентства лісових ресурсів, Асоціації агролісівників України, Національного представництва FCS та міжнародного медіа-ресурсу Forest world magazine,  ми зустрічали перших гостей!

 

Про  старт з’їзду на базі НУБіП України можна детальніше дізнатися тут. Та при нагоді хотілося б подякувати всім доповідачам пленарного засідання – директору ННІ ЛіСПГ проф. Петру Лакиді, Любов Поляковій (Державне агентство лісових ресурсів України), Павлові Кравцю (FSC), Сергію Новицькому, Марії Соваковій. За чудовий колоритний вітальний концерт окрема подяка невтомному творчому колективу кафедри культурології НУБіП України та Бородянській дитячій музичній школі, зокрема Тетяні Северенчук, Яні Оникієнко та їх надзвичайно талановитим учням.

Після завершення урочистої частини на базі НУБІП України учасники рушили  в подорож і першим об’єктом наукової допитливості став розсадник «Єва», де мала місце нескінченна кількість запитань до власника Романа Золотаревського, який люб’язно погодився особисто розповісти про історію створення розсадника та його сучасний стан і особливості функціонування на ринку виробників садивного матеріалу.

Завершився другий день з’їзду традиційним міжнародним вечором із обміном культурою різних країн  та різноманітними смаколиками.

Надзвичайну гостинність виявила до учасників з’їзду ВП НУБІП України «Боярська лісова дослідна станція», а також окрема подяка Олександру Шевчуку за постійний супровід інтернаціональної  делегації. Тож учасники мали змогу відвідати науково-дослідну лабораторію біотехнології рослин, побувати на лісовій пожежній станції на території центральної садиби  ознайомитися з роботою сучасної системи відеоспостереження для вчасного виявлення лісових пожеж, а також оперативного реагування працівниками лісової охорони та пожежними бійцями. На завершення була проведена захоплююча екскурсія по науково-дослідних об’єктах Боярської ЛДС, а також спостереження за червонокнижним видом чаплею сірою в орнітологічному заказнику «Жорнівський» та прогулянка у парку-пам’ятці садово-паркового мистецтва «Жорнівський».

У другій половині дня на щойно відремонтованій базі студентських практик Дзвінківського навчально-науково-виробничого центру учасники представляли наукові доповіді та постери щодо лісового господарства кожної з країн та прийняли  участь у майстер класі від компанії Stihl.

Четвертий день NERM-2017 відбувся на теренах ДП «Ржищівське лісове господарство», де учасників зустріли згідно українських традицій із «хлібом та сіллю». Лісівники Ржищева на чолі з директором Петром Павловичем  продемонстрували унікальні об’єкти протиерозійних насаджень на терасованих схилах Дніпра, гідротехнічні споруди, агролісівничі системи і не тільки. Також надзвичайно цікавим виявися візит до Ржищівського археолого-краєзнавчого музею із пам’ятками Трипільської культури, до могильника та городища часів Київської русі  у с. Витачів із захоплюючим краєвидом на Дніпро порадувало. Прямуючи до м. Умані завітали і на Буцький каньйон, де екскурсійну програму забезпечило ДП «Уманське ЛГ».

Наступний день розпочався в партнерській освітній установі Уманському національному університеті садівництва, де професор Володимир Шлапак розповів про історію закладу та згадав славетні імена випускників Уманського НУС. Також студенти відвідали Наукову бібліотеку, де ознайомилися з колекціями рідкісних книг (ХVIII – початок ХХ ст.) та Науковий гербарій Уманського НУС. Неабияке захоплення викликала в юних лісівників національний дендропарк «Софіївка», де вони ознайомилися із понад двома тисячами різних видів дерев і кущів та ландшафтним проектуванням парку. Визначним візит до Уманського  НУС є й тим, що студентський актив цього університету взяв приклад у НУБІП України та започаткував власну асоціацію студентів-лісівників, представниця якої Анастасія Сухецька долучилася до команди організаторів.

Сплеск позитивних емоцій та захоплення викликав надзвичайно теплий прийом студентів-лісівників у Вінницькому обласному управління лісового та мисливського господарства, де Перший заступник начальника ВОУЛМГ Віктор Діденко від імені Анатолія Омеляновича Бондаря щиро привітав гостей на щедрій землі Вінниччини.  Шквал запитань викликали експериментальні науково-виробничі об’єкти ущільнених лісових культур із перевагою типового для Лісостепової  зони дуба звичайного із з введенням горіха чорного, груші звичайної, черешні лісової, береки, модрини європейської. Директор ДП «Вінницький лісгосп» Віктор Попельнюк представив роботу й структуру держпідприємства лісового господарства, провів цікаву екскурсію сучасним теплично-парниковим господарством. Глибоко вдячні Вінницьким лісівникам за фахову дискусію  і яскраві враження від української гостинності!

Відвідавши ліси українського Полісся та Лісостепу учасники вирушили до Прикарпаття на Івано-Франківщину. Ранок 6-го дня з’їзду розпочався в урочищі Діброва «Еколого-просвітницького центру», що знаходиться на території ДП «Солотвинське лісове господарство» Івано-Франківського  обласного управління лісового та мисливського господарства. Привітали студентів т.в.о. начальник Івано-Франківського ОУЛМГ Олексій Голубчак та директор ДП «Солотвинське ЛГ» Ігор Клос. Георгій Вініцковський провів пізнавальну екскурсію до дендрологічного парку «Діброва», пройшлися екологічною стежкою із  вольєра з дикими кабанами, а  розповідь про музей лісу, насичена легендами Карпат, нікого не залишила байдужим.

Можливість зблизька роздивитися оленя благородного, кабана дикого та ряд інших лісових мешканців, яка була надана юним лісівникам у вольєрному господарстві Карпатського НПП, здивувала й порадувала кожного. Цікавим об’єктом для учасників став ресторан-музей «Гуцульщина» у місті Яремче, що втілив найкращі традиції гуцульської архітектури в дереві,  а своєю енергією наповнили потужні водоспади «Пробій» та водоспад «Гук» .Надзвичайно вдячні керівництву та всім лісівникам Прикарпаття за щирий прийомі підтримку заходу!

 

Помилуватися красою українських Карпат та оглянути гірські ліси учасники NERM-2017 мали можливість, підкоривши найвищу вершину – Говерлу. Забезпечення сходження проведено працівниками Ворохтянської контрольно-рятувальної служби на чолі із начальником служби Сергієм Дячуком та працівниками ДП «Ворохтянське ЛГ»: головним лісничим Миколою Ванджураком й провідним інженером Святославом Бабінським, за що теж дуже вдячні директору Дмитру Мельнику.

І наостанок учасників міжнародної конференції зустрічав Національний лісотехнічний університету у м. Львові та Львівське ОУЛМГ. Декан лісогосподарського факультету Степан Миклуш привітав європейських гостей та розповів про історію створення університету й становлення лісівничої освіти в його стінах. Цікавою була екскурсія Василя Заячука до ботанічного саду НЛТУ та музею деревини.

І саме у Львові було обрано країну для організації NERM-2018 і нею виявилася Словаччина! Сподіваємося, що делегація українських студентів матиме можливість відвідати цей захід наступного року, а цьогорічним учасникам було вручено пам’ятні сертифікати.

По завершенню висловлюємо особисту подяку директору ННІ ЛіСПГ Петру Лакиді, завідувачу кафедри дендрології та  лісової селекції Юрію Марчуку та гуртківцям СНК «Київська асоціація студентів лісівників»: Іванні Даніловій (студентка 4 курсу), Юрію Іваненку, Вадиму Поліщуку, Катерині Тосенко, Катерині Королевській, Роману Ващенко, Оксані Корсун (магістри  1 р.н.), Івану Кімейчуку (магістри 2 р.н.) за самовіддану і складну організаційну роботу для реалізації незабутнього студентського лісівничого заходу NERM-2017!

Керівник міжнародних програм ННІ ЛіСПГ,

керівник гуртка Ганна Лобченко

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook