Ключові моменти з роботи секції «Процесів і обладнання виробництва та переробки продукції АПК на ХIII-ій Міжнародній науково-практичній конференції «Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпек
Пленарне засідання ХIII-ої Міжнародної науково-практичної конференції «Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства» спонукало учасників до продовження спілкування і дискусій в секіях конференції. Тому після невеликої перерви почалась активна робота секцій. Зокрема секція «Процесів і обладнання виробництва та переробки продукції АПК» також заслухала наукові доповіді студентів та аспірантів не лише кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК, а й представників з Національного університету харчових технологій, і на одній хвилі довела, що є ще порох в порохівницях, є що показати, і є ще багато чого неосяжного. На секції було задекларовано 106 тез доповідей. І тому звичайно всі прослухати не вдалося, прийшлося частину винести як стендові доповіді.
На початку засідання секції виступив завідувач кафедри Володимир Василів, який привітав учасників конференції та доповів присутнім, що цьогорічна конференція буде вже тринадцятою за рахунком. Тож святковий настрій панував від самого початку роботи секції, де відбулися виступи як початківців-науковців, так і досвідчених студентів бакалаврату та магістратури, аспірантів які не вперше виступають з цікавими доповідями.
Потім голова секції, доцент Михайло Муштрук довів до всіх учасників регламент виступів, і почалося занурення в науковий світ. А світ цей був різноманітним і надзвичайно цікавим. Студенти 1 курсу скороченого терміну навчання Руслана Дейнека та Валерія Кочетова під керівництвом професора Ірини Берник доповіли про сублімаційне сушіння та ефективне використання енергії на харчових підприємствах. Надія Сватова, студентка 2 курсу скороченого терміну навчання, показала розроблені під керівництвом професора Ігоря Паламарчука математичні моделі для оцінки якості ковбасних виробів.
Студенти 2 курсу спеціальності «Харчові технології» Андрій Потемський, Вероніка Бочарнікова, Вікторія Макарчук та Анна Галушка під керівництвом доцента Марії Жеплінської представили свої роботи, які присвячені технологічному обладнанню для нарізання, сушіння, консервування, що використовуються вже не тільки на теренах Європи, але й на кафедрі. Студенти не тільки донесли тезисно свої пропозиції і можливості використання апаратів для виробництва різноманітної харчової продукції, вони ще своїм прикладом надихнули подальших учасників для активної роботи і обговорення результатів.
Студентка 4 курсу Марія Батіг під керівництвом доцента Марії Жеплінської продемонструвала свої експериментальні дослідження з отримання барвника з темних сортів винограду, а під керівництвом доцента Максима Гудзенка зробила ще одну доповідь, в якій оцінила якість пресованої соняшникової олії та суміші пресованої і екстраційної. Ще одна студентка 4 курсу Марина Борщ, яка як і Марія Батіг, вже третій рік поспіль доповідає, цьогоріч звернула свою увагу до сублімаційних продуктів, які надзвичайно корисні і можуть застосовуватися передусім при виробництві страв для військових сухпайків та використанні в космонавтиці.
Студент 4 курсу механіко-технологічного факультету Арсеній Мотузюк під керівництвом доцента Віктора Сарани представив багатокритеріальну оцінку перознімальних машин і в майбутньому планує винайти ідеальний варіант такого обладнання на основі розглянутих п’яти видів обладнання.
Студентки-біотехнологині Катерина Шепеля та Вікторія Лук’янова (науковий керівник, доцент Зінаїда Бурова) представили роботу щодо процесів виробництва альтернативних харчових продуктів тваринного походження. А Захар Луб’янко, здобувач магістратури, детально проаналізував переробку жировмісних відходів АПК для отримання екологічного біопалива під керівництвом доцента Михайла Муштрука.
Ще один магістрант Марк Вайсфельд (науковий керівник, доцент Володимир Василів) доповів про свої експериментальні результати щодо застосування електроіскрового способу в цукровому виробництві. Павло Паламарчук, третій представник магістратури, мав за честь розповісти всім присутнім про порівняльну оцінку якості китайських ковбас за вмістом мінеральних компонентів. Досвід наукового керівника Ігоря Паламарчука здобувачу магістратури неабияк здався.
Студент 3 курсу спеціальності «Громадське здоров’я» Руслан Шевчук під керівництвом доцента Максима Гудзенка дослідив комп’ютерну обробку даних при аналізі сезонного вітамінного дефіциту.
А ще були виступи наших гостей – студентів Національного університету харчових технологій, які під керівництвом доцента кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства Романа Мукоїда, розповіли про процеси трансформації житнього солоду, представили зразки ферментованого і неферментованого жита, крафтове пиво, яке продегустували бажаючі учасники зібрання. Доповідь студента-винороба 4 курсу М. Поліщука (керівник – доцент Ірина Бабич) про пет-нат з вишень викликала, як і інші, жваве обговорення, бо всім захотілося в домашніх умовах приготувати такий напій, технологія якого передбачає розлив молодих вин до завершення їх бродіння. Процес ферментації триває в пляшці, природним чином утворюючи вуглекислий газ.
Професор Валентин Олішевський з НУХТу підготував своїх підопічних з питання сучасних методів та способів мікроелементного збагачення хлібобулочних виробів.
Всі виступи супроводжувалися запитаннями-відповідями, тому сумувати не приходилося. Лише позитивні враження і нові напрями роботи, гарний настрій, приємна обстановка завдяки силам оборони та віра в нашу якнайшвидшу перемогу над російським агресором.
Щиро вдячні нашим світлим воїнам за можливість в тилу жити повноцінним життям і творити для народу, робити добрі справи на науковій ниві.
Марія Жеплінська
секретар секції «Процеси і обладнання
виробництва та переробки продукції АПК»