З історії Державного Прапора України

August 23, 2023

 

 

Щорічно, 23 серпня, українці відзначають День Державного прапора України. Свято засноване указом Леоніда Кучми в 2004 р. з метою виховання поваги громадян до державних символів України.

  Раніше багато українців сприймали національний прапор як суто офіційний державний символ, що представляє нашу країну в міжнародному середовищі. Звісно, ми знали, що синьо-жовтий стяг має багатовікову й часто трагічну історію, але в звичайному житті пишалися ним здебільшого під час Олімпіади та інших спортивних змагань, коли його підняття означало перемогу наших спортсменів.
  Ставлення до власного прапора в нашій країні змінилося разом з Революцією Гідності та подіями, що відбулися після неї. Українці відчули, що прапор значить для них набагато більше – він уособлює свободу, силу, гідність, перемогу над ворогом. І ось ми вже звикли бачити національні прапори не тільки на адміністративних будівлях, але й на дахах приватних будинків чи балконах багатоповерхівок. Це означає, що прапор дійсно об’єднує державу і дає змогу кожному громадянину демонструвати належність до числа патріотів України.
  День Державного прапора — важлива подія, і вона не тільки підкреслює значущість цього символу, але й знайомить з історією української держави дітей та молодь, а також вчить поважати людей, завдяки яким над нами можуть вільно майоріти наші синьо-жовті знамена – daytoday.ua.
 
 

Що символізує прапор України

 
  Державний прапор України затверджено Верховною Радою 28 січня 1992 р. Це прапор з двох рівновеликих горизонтальних смуг синього (вгорі) і жовтого (внизу) кольорів, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.
  Немає офіційної відповіді, чому прапор України синьо-жовтий. Найпопулярніше «народне» тлумачення говорить, що синя смуга означає ясне небо, а жовта – золоте пшеничне поле під ним.
  Є також версія, що кольори прапора здавна символізують головні стихії природи – вогонь і воду. А за релігійним трактуванням жовтий колір уособлює Бога і духовність, а синій – все земне.
 

Як виникла ідея відзначати День Державного прапора?

 
  Відомо, що прапори існували ще в давніх культурах, проте неможливо визначити, де саме вони з’явилися вперше. Найдавнішими дослідники вважають прапори Давнього Китаю, Індії часів Махабхарати, Персії періоду правління Кіра Великого, а також Римської імперії. Зазвичай знамена використовували у військових походах та битвах. У середні віки прапори стали способом ідентифікації особистості – в Європі їх мали лицарі, в Японії – самураї, а в Китаї – генерали імператорської армії.
  Існує думка, що власне національні прапори беруть початок від мореплавців, бо з часів Христофора Колумба було прийнято вивішувати на щоглах знамена, що демонстрували приналежність корабля певній країні чи місту, а також його військовий чи торгівельний статус. На суходолі прапори стали використовувати як символ перемоги у битві, тому кожна з ворогуючих сторін намагалася захопити стяг супротивника – daytoday.ua.
 
 

Як створили прапор України

 
  Українська національна традиція символічного відображення світу формувалася упродовж кількох тисячоліть. Використання жовтого та блакитного кольорів (з різними відтінками) на прапорах України-Русі простежується від прийняття християнства. Згодом ці два кольори набувають значення державних – dilovamova.com.
  Перша історична згадка про поєднання синього і жовтого кольору в українській символіці датується 1256 р. – роком заснування Львова. Герб цього міста прикрасив золотий лев на синьому тлі.
  Таке ж поєднання кольорів можна побачити на прапорах, значках, гербах і нагородах часів козацтва, особливо починаючи з XVIII ст. Часто у запорожців були сині прапори, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.
 
Листівка, випущена в м. Броди в 1902 р.
 
  Вважається, що сучасні кольори прапора як державного символу України з'явилися під час правління гетьмана Івана Мазепи, якому шведський король дозволив використовувати в символіці кольори прапора Швеції. Ось чому прапор України схожий на шведський. Під такими прапором Мазепа бився з Петром I у Полтавській битві.
  Поєднання синього і жовтого кольорів остаточно оформилося як єдинонаціональне на початку XX ст. Перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 р. за законом Центральної Ради.
  Досі не відомо точно, в якому порядку розташовувалися кольори на прапорі УНР. Цілком можливо, що використовувалися як синьо-жовтий, так і жовто-синій варіанти.
  У серпні 2004 р. Президент підписав Указ № 987/2004 про встановлення Дня Державного прапора України, який святкується щорічно 23 серпня. До цього День Державного прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні. Зараз відзначається в Україні щорічно згідно з Указом Президента № 987/2004 від 23 серпня 2004 р. зі змінами, внесеними згідно з Указом Президента № 602/2009 від 7 серпня 2009 р.
 

Чому український прапор пропонують перевернути

 
  Кольори нашого прапора розташовані в такому порядку: вгорі – синій, внизу – жовтий.
  Така послідовність кольорів подобається не всім. Деякі люди пропонують поміняти кольори на прапорі місцями, оскільки вірять, що жовто-синій колір прапора принесе розквіт Україні.
  Якщо ж звернутися до історії, то можна помітити, що протягом довгого часу порядок смуг на прапорі був не визначеним і використовувався в двох варіантах. Але з 1848 р. поступово став переважати синьо-жовтий варіант, який насамкінець і закріпили в XX ст. – unian.ua
 

Які країни, крім нашої, мають прапор у синьо-жовтих кольорах?

 
  Серед таких держав – Швеція, на синьому тлі її прапора зображено хрест жовтого кольору. Прапор Казахстану має блакитний фон, а на ньому — жовті сонце, орел та національний орнамент. На прапорі Барбадосу дві сині смуги та одна жовта, на якій присутній тризуб, схожий на тризуб Посейдона. Також прапори в синьо-жовтій кольоровій гамі мають Боснія і Герцеговина та Палау – daytoday.ua.
 
 
 
 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook