Підсумки вебінару «Проблеми вогнебіозахисту елементів дерев’яних конструкцій та виробів з деревних матеріалів»

May 11, 2023

  З метою підвищення ефективності і якості навчального процесу та наукових досліджень, а також визначення пріоритетних напрямів подальшого розвитку системи захисту конструкцій та виробів з деревини 11 травня 2023 року з нагоди 125-річчя НУБіП України згідно наказу № 397 від 1.05.2023 р. на кафедрі технологій та дизайну виробів з деревини відбувся всеукраїнський науково-практичний вебінар «Проблеми вогнебіозахисту елементів дерев’яних конструкцій та виробів з деревних матеріалів».

  Вогнебіозахисне оброблення архітектурно-будівельних елементів будівель і споруд – це покриття відповідними сумішами, просочення спеціальними розчинами або обробка металевих, дерев'яних або бетонних конструкцій для збільшення їх стійкості до дії вогню та високої температури, зниження рівня небезпеки виникнення пожежі чи руйнування біологічними шкідниками. Особливо сьогодні даний напрям діяльності є важливим.

 

  В ході виступів висвітлено практичні та актуальні питання захисту та збереження конструкцій та виробів з деревини. Зокрема, Олексій Цапко, старший науковий співробітник Українського державного науково-дослідного інституту «Ресурс», детально охарактеризував лінійку засобів вогнезахисту для деревини FIREBIO – принципи роботи, основні характеристики, гарантійний термін експлуатації. Частково доповідач ознайомив із процедурою проведення випробувань та сертифікацією продукції.

   Асистент кафедри технологій та дизайну виробів з деревини Василь Ломага навів переваги та особливості застосування захисних сумішей на основі органічних та неорганічних компонентів. Частково продемонстрував основні способи захисту деревини залежно від її структури та поділився результатами лабораторних досліджень стійкості деревини від дії вогню.


  Цікавою була доповідь Юрія Цапка, професора кафедри технологій та дизайну виробів з деревини, про захист легкозаймистих конструкцій дахів з очерету. На сьогодні це один з популярних, міцних, екологічних та довговічних покрівельних матеріалів. У доповіді розкрито основні фактори забезпечення теплоізоляції такого даху, основи створення вогнезахисного покриття, встановлення ефективності матеріалу.

 

   Крім того, зачепили питання зниження горючості та підвищення вогнестійкості металевих конструкцій, шляхи створення та використання просочувальних вогнебіозахисних засобів для деревини і фанери. Проаналізували вимоги до вмісту вологи у дерев’яних виробах, що потребують захисту, та на якість вогнебіозахисного просочення. Доповідачі ознайомили з особливостями біозахисту садових меблів та виробів з деревини сосни пошкодженої шкідниками, деревинно-композиційних матеріалів. Також обговорили біозахисні характеристики термічно модифікованої деревини. Присутніх цікавили відмінності захисних матеріалів для зовнішнього і внутрішнього використання, вимоги та проведення захисту приміщень із великою кількістю людей та об’єктів критичної інфраструктури, відмінності захисного оброблення різного роду матеріалів.
   Загалом питань було багато, то ж сподіваємось на проведення таких зустрічей і в майбутньому!

   Програма вебінару

Олександра ГОРБАЧОВА
доцент кафедри ТтаДВД

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook