ПРАЦЮЄМО В РАМКАХ ДОГОВОРУ ПРО СПІВПРАЦЮ МІЖ ФАКУЛЬТЕТОМ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ТА ІНСТИТУТОМ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ НААН

February 3, 2023

01.02.2023 року на базі Інституту ветеринарної медицини НААН відбулася робоча зустріч щодо співпраці науковців факультету ветеринарної медицини та інституту. Директор ІВМ Ничик С.А., який є головою ради роботодавців факультету, ознайомив з можливостями використання у науковій роботі «Науково-дослідного навчального центру діагностики хвороб тварин» рівня біологічної безпеки BSL-2+.
Від факультету ветеринарної медицини на зустрічі були декан Цвіліховський М.І., науково-педагогічні працівники кафедр: терапії і клінічної діагностики; епізоотології, мікробіології і вірусології; ветеринарної гігієни імені професора А.К. Скороходька.

Науково-дослідного навчального центру діагностики хвороб тварин акредитований відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 Словацькою національною акредитаційною службою (SNAS). Цей Стандарт встановлює загальні вимоги до компетентності лабораторій у проведенні досліджень/випробувань та калібрування, включаючи відбір зразків, дослідження та калібрування, що проводяться згідно зі стандартними та нестандартними методами та методиками, розроблених лабораторією. 

  

Робоча група ознайомилася з порядком роботи лабораторії, сучасним обладнанням, видами досліджень та роботою СЕКВЕНАТОРА НОВОГО ПОКОЛІННЯ «ION TORRENT S5».

Який використовується для сучасних актуальних досліджень, зокрема, в рамках проекту «Вивчення можливої ролі тварин як резервуару вірусу SARS-CoV-2», Для проведення генетичних досліджень та повногеномного секвенування використовується напівпровідникова технологія. Перевагами приладу є збільшена пропускна здатність від 5 до 100 млн операцій читання за запуск (до 60 зразків одночасно) у порівнянні із іншими приладами, який також дозволяє одночасно проводити дослідження бактеріальних і вірусних геномів.
Основними перевагами даної технології є низька вартість і швидке виконання робіт. Час виконання секвенування становить всього 2,5–4 години.
Спектр застосування приладу досить широкий – від проведення наукових досліджень з визначення мутацій вірусних та бактеріальних патогенів, до виконання приватних замовлень – визначення онкологічних маркерів та певних генетичних захворювань ссавців та людини.

За круглим столом були обговорені робочі питання щодо подальшої співпраці з використанням можливостей інституту та факультету ветеринарної медицини, зокрема, щодо подання міжнародних наукових проектів.

 

Тетяна Таран, доцент кафедри ветеринарної гігієни імені професора А.К.Скороходька
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook