Відкриті лекції осіннього семестру на кафедрі відтворення лісів та лісових меліорацій

October 19, 2022

 Згідно з планом проведення відкритих лекцій в ННІ ЛіСПГ на осінній семестр 2022-2023 навчального року на кафедрі відтворення лісів та лісових меліорацій було проведено 2 відкриті лекції кандидатами сільськогосподарських наук, доцентами Іванюком І.В. і Кайдиком О.Ю. для студентів ОС «Бакалавр» спеціальності 205 «Лісове господарство». Для проведення лекцій в дистанційному форматі використано платформи Zoom та Webex.

26 вересня в режимі online, доцентом кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій кандидатом сільськогосподарських наук Іванюк Ігор Вікторович, провів лекцію з дисципліни Лісові культури розділ Лісове насінництво на тему: Способи переробки та зберігання лісонасінної сировиниЛекція прочитана для студентів 3 курсу та 2 курсу скороченого терміну навчання. Під час лекції розглянуто питання основних способів, а також обладнання для переробки насінневої сировини хвойних та листяних деревних та ку щових видів.
  
 
 
 Значну кількість студентів зацікавило обладнання шведського виробництва фірми ВСС.
Під час лекції був продемонстрований відеосюжет із аналогічним обладнанням українського виробництва  UOSLab.
 
 
 
 
Також були обговорені питання короткострокового та тривалого зберігання насіння хвойних та листяних видів. Необхідні умови зберігання: температурний режим і вологість насіння яке закладається на зберігання є основними показниками які впливають на посівні якості насіння.
 
У жовтні місяці доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, к.с.-г.н. Олександр Юрійович Кайдик провів відкриту лекцію з дисципліни «Лісові культури». Через ракетні обстріли Києва і переведення лекцій у дистанційний формат лекція, яка мала бути очною (в аудиторії), була проведена дистанційно на платформі Zoom 18 жовтня 2022 року для студентів денної форми 3-го курсу скороченого терміну навчання.
Тема лекції: «Догляди за лісовими культурами та переведення їх у лісові ділянки, вкриті лісовою рослинністю». На лекції було розглянуто 4 питання, пов’язані з агротехнічними доглядами за створеними лісовими культурами та заходами оцінювання їх якості (технічне приймання, інвентаризація, атестація культур) до моменту переведення культур у лісові ділянки, вкриті лісовою рослинністю.
Під час лекції лектор знайомив студентів з термінологією, відповідно до ДСТУ, термінами проведення різних заходів, нормативними даними, наводив фото і відеоматеріали, які стосуються теми лекції, а також бланки польових і звітних матеріалів, які застосовуються у галузі під час оцінювання якості незімкнутих лісових культур. Разом зі студентами лектор обговорював критерії оцінки стану культур і показники, за якими його оцінюють.
 
 
  
По закінченню обох відкритих лекцій студенти та присутні науково-педагогічні працівники високо оцінили рівень їх проведення, виставивши високі оцінки в анкетах оцінювання відкритої лекції. На засіданнях кафедри було обговорено результати проведення цих лекцій і висловлено певні побажання щодо вдосконалення майстерності лекторів.
 
Доценти кафедри відтворення лісів
та лісових меліорацій
Ігор Іванюк,
Олександр Кайдик
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook