Відбулася відкрита лекція доцента кафедри фінансів Буряк А.В.

November 12, 2021
   Відповідно до затвердженого графіку проведення відкритих лекцій, згідно з наказом ректора НУБіП України від 18.08.2021р., 11 листопада 2021 р. для студентів 2 скороченого терміну навчання спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» к.е.н., доцентом кафедри фінансів Буряк Аліною Вікторівною була проведена відкрита лекція з дисципліни «Бюджетування суб’єктів господарювання». Тема лекції – «Розробка операційних бюджетів підприємства».

   У зв'язку з рішенням позачергового засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій м. Києва від 28.10.2021 р. та посиленням карантинних обмежень пов’язаних з пандемією COVID-19, відповідно до розпорядження ректора НУБіП України, лекція проходила в он-лайн режимі.

   На відкритій лекції були присутні завідувач кафедри фінансів д.е.н., професор Давиденко Н.М., викладачі кафедри: д.е.н., доцент Лемішко О.О.; д.е.н., доцент Негода Ю.В.; к.е.н., доценти Біляк Ю.В., Долженко І.І., Лабенко О.М., Мрачковська Н.К., Олійник Л.А., Скрипник Г.О., Тітенко З.М.; к.е.н. старший викладач Євенко Т.І. та відповідальна від економічного факультету для здійснення контролю за якістю навчання к.е.н., доцент Костюк В.А.

   На лекції була розкрита сутність оперативного бюджетування, передумови і етапи становлення, принципи дії на підприємстві, розглядалася структура операційних бюджетів з надходження і витрачання матеріальних та нематеріальних ресурсів, визначалися центри фінансової відповідальності та особливості підготовки виконавців складання окремих бюджетів.

 
   Прикладний характер теми лекції дозволив студентам засвоїти повний цикл механізму оперативного бюджетування на прикладі взаємозв’язаних реально існуючих бюджетів підприємства харчової промисловості, відслідкувати відображення окремих статей витрат та доходів аж до кінцевого консолідованого основного виробничого бюджету.
 

Лектор майстерно володіла увагою аудиторії, детально проаналізувала процес складання кожного бюджету, коментуючи як саму форму бланку так і окремі елементи кількісних і якісних характеристик. Особливу увагу було приділено питанням повноти і достовірності відображення кількісних показників матеріальних витрат, що надає можливості для співставлення і контролю із даними складського обліку, так і вартісному відображенню понесених витрат для подальшого формування грошового потоку підприємства.

  В межах теми лекції було також розглянуто питання застосування оперативного бюджетування в бюджетному процесі, а саме щодо калькулювання витрат на прикладі проєкту міського бюджету Бобровицької міської ради.

   Дискусійним виявились питання висвітлення у бюджетах якісних характеристик та можливості використання форм бюджетів у індивідуальній розрахунковій роботі студентів. В кінці лекції студентам було запропоновано до розгляду проблемні питання та визначено завдання для практичної і самостійної роботи.

   Лекція Буряк А.В. проведена на високому науковому і навчально-методичному рівні та одержала схвальні відгуки колег і студентів. Присутні відмітили високий професійний рівень лектора, уміле володіння матеріалом, здатність зацікавлювати та активізувати роботу студентів. Серед побажань студентів було проаналізувати та деталізувати бюджет Бобровицької міської ради на практичному занятті з використання засобів унаочнення - програми Microsoft Excel.
 
Надія Мрачковська,
доцент кафедри фінансів

 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook