Науково-практичний семінар «Актуальні питання лісозахисту»

October 29, 2021
м. Київ, кафедра лісівництва ННІ ЛіСПГ НУБіП України

 Пам’яті видатного ентомолога Зіновія Степановича Голов’янка було присвячено науково-практичний семінар «Актуальні питання лісозахисту», який відбувся 29 жовтня 2021 року на кафедрі лісівництва.
На заході обговорювали проблеми захисту лісу, дискутували щодо сприяння розвитку лісової ентомологічної науки та піднімали питання причин всихання основних лісотвірних видів деревних рослин у лісах України, а також сучасні методи діагностування та прогнозування стану рослин.
Серед учасників семінару присутніми були члени кафедри лісівництва, поважні гості – професор, д.с.-г.н. В. Л. Мєшкова (Український науково-дослідний інститут лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького), доцент, к.с.-г.н., О. Ю. Андреєва (Поліський національний університет) та студенти.
З вступним словом виступила завідувач кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ доцент Пузріна Наталія Василівна, яка привітала представила учасників семінару.
Директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва, професор Василишин Роман Дмитрович наголосив на нагальній потребі, особливо в карантинних умовах, у таких онлайн заходах з метою збереження пам’яті про видатних діячів та науковців крізь роки.

Доброю згадкою про життєвий шлях та наукові здобутки Зіновія Степановича Голов’янка продовжила свою промову Наталя Василівна та наголосила, що розвиток та наукові надбання сучасної лісової ентомології тісно пов’язані з ім’ям видатного професора, доктора сільськогосподарських наук З. С. Голов'янка. За своє життя Зіновій Степанович зробив надзвичайно багато для лісової ентомології зокрема та лісового господарства в цілому: cтворив насадження сосни на площі понад 500 га, успішно організовував і здійснював лісозахисні роботи, опублікував 20 наукових робіт, був автором розробки авіахімічного методу боротьби з шкідниками лісу (сосновим шовкопрядом, совкою, сосновим п'ядуном, непарним шовкопрядом, дубовим вусачем), запропонував застосування хімічних заходів (парадіхлорбензолу), а також внесення інсектицидів у ґрунт з використанням інжектора нової конструкції.

Лісоентомологічна робота в Україні та на більшій частині Росії виконувалась під керівництвом або при безпосередній участі Зіновія Степановича та його співробітників. У довоєнний період ним було здійснено обстеження майже всіх лісництв України на площі понад 1,5 млн. га та складені плани боротьби з шкідниками.


Зіновій Степанович завідував Бюро лісової ентомології (1918), викладав ентомологію в Уманській школі садівництва (1919-1922), заснував та очолив Дарницьку лісову дослідну станцію (1924-1934), завідував сектором захисту лісу Українського науково-дослідного інституту агролісомеліорації та лісового господарства (1930-1936).
Упродовж 1937–1953 рр. З. С. Голов'янко завідував кафедрою лісової ентомології Київського лісогосподарського інституту та Української сільсько-господарської академії.
Наукова школа 3. С. Голов'янка формувалася з молодих наукових кадрів, які в майбутньому стали видатними вченими (А .І. Ільїнський, Н. С. Грезе, Д. Ф. Руднєв, В. І. Гримальській, Б. І. Пархоменко, М. А. Анфінніков, М. М. Падій та інші).
Помер Зіновій Степанович 23 листопада 1953 року після важкої хвороби.
За майже 76-річний життєвий шлях Зіновій Степанович Голов’янко став знаним вченим, був активним громадським діячем, членом багатьох наукових спілок: Спілки натуралістів, Російської ентомологічної спілки, Ученим сільськогосподарського Комітету України тощо.
Зіновій Степанович Голов’янко багато зробив для поширення ентомологічних знань серед практиків лісового господарства, залишив нащадкам наукові доробки, практичні рекомендації та системи захисту лісу від шкідників, які застосовують і сьогодні. Серед численних напрацювань Зіновія Степановича можемо назвати основні: впровадження у практику нових ефективних лісогосподарських та хімічних заходів боротьби з шкідниками; збагачення ентомологічної науки знаннями щодо взаємодії між рослиною і шкідником; перший в світі визначник личинок пластинчастовусих; методика обліку короїдів; результати наукових досліджень про мармурового хруща та хрущостійкі культури; підготовку плеяди наукових і виробничих кадрів; відкриття для ентомологічної науки описів невідомих раніше видів шкідників.
З надзвичайно цікавою та інформативною темою «Біотичні ризики в лісах України. Облік і прогнозування» виступила професор Валентина Львівна Мєшкова.

В своїй доповіді Валентина Львівна охопила всі актуальні питання сучасної лісової ентомології України.

Професор Гойчук Анатолій Федорович розповів про ксилофаги та дослідження їх як індикаторів фізіологічного стану деревних рослин при системних патологіях.

Наступною з доповіддю виступила доцент Кульбанська Іваннна Миколаївна. Тема – «Ясеневий довгоносик-насіннєїд (Lignyodes enucleator Panz.) у патології генеративних органів Fraxinus excelsior L.»

Заключною та виключно актуальною була доповідь доцента Андреєвої Олени Юріївни «Комахи-фітофаги незімкнених культур сосни звичайної».

Понад три години тривав науково-практичний семінар, тепла атмосфера та жвава дискусія дозволили стерти межі відстаней.
Світла пам'ять про Зіновія Степановича назавжди збережеться в серцях його послідовників!

Доц. О. Токарєва

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook