Світлана Омельчук: step by step або Шлях до успіху

24 жовтня 2021 року
Радість не в тому, що твоя робота користується
попитом, радість – коли працюєш.
Джек Лондон
Насолоджуйтеся тим, що ви робите і ви ніколи не будете працювати.
Білл Гейтс
   
    Як поєднати любов до землі, любов до рослин, любов до природи із своєю творчою натурою та постійним бажанням творити? А ще отримати з цього максимум задоволення і дохід. Ці питання були головними при виборі майбутньої професії.
 

    Відповідь знайшлася – агрономія. Ось було моє рішення. Спочатку трішки розмите уявлення, але з часом я все більше розуміла - це цікаво і це перспективно. Тоді я ще не знала про селекціонерів – творчих людей, роботою та досягненнями яких користуються всі люди на світі. Селекціонер – це захоплююча і дивовижна професія, всю красу якої мені вдалось пізнати і оцінити на власному досвіді під час проходження виробничої практики у Всеукраїнському науковому інституті селекції (ВНІС).
    Це була весна. Квітень місяць. Коли цвіте ріпак і поля яскраво-жовтого кольору милують око будь-якої пересічної людини, яка це бачить. Правда ж, не можливо пройти повз, коли бачиш таку красу? Обов’язково потрібно зупинитись і сфотографувати це яскраве полотно барвів. Так сталось і зі мною. Якби мені кілька років тому сказали, що я зараз буду так захоплюватись цією рослиною, я б не повірила. Коли закінчилися 5 тижнів практики, я залишилась на роботі у відділі селекції ріпаку. Це той момент, коли розумієш, що, напевно, ти знайшов своє покликання.
 
    Ріпак (латинська назва – Brassica napus) – універсальна культура в сільському господарстві. Завдяки особливому складу жирних кислот він є цінною сировиною для харчування людини. Рослина є джерелом для виробництва маргарину та кулінарної олії, яка має високу дієтологічну цінність. Ріпак є чудовим медоносом і багатим на білок кормом для сільськогосподарських тварин. Ріпакова сировина також використовується в хімічній промисловості. Завдяки особливому складу жирних кислот вона придатна для використання як мастило або гідравлічна олива для обладнання. Крім того, ріпак має величезне значення як біодизельне пальне.
    Селекція ріпаку - це ще багато роботи, і я надіюсь що я зможу внести свій вклад у розвиток ріпаківництва в Україні.
    
  
Виробнича практика Омельчук Світлани НУБіП України (кафедра генетики, селекції і насінництва АБФ) (відео)

 
Світлана Омельчук,
студентка 4-го курсу 
агробіологічного факультету,
дипломниця кафедри генетики, селекції
і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook