Майстер-клас у Центрі «Водних біоресурсів та аквакультури»

1 жовтня 2021 року
     Майстер-клас у Центрі «Водних біоресурсів та аквакультури», що проходив у рамках святкування до 100-річчя факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України зібрав любителів та зацікавлених молодих людей у вивченні населення водойм. Саме спеціальність 207 «Водні біоресурси та аквакультура» покликана дати глибокі знання й практичні навички сучасних тенденцій аквакультури з відтворення й вирощування різних видів риб та інших об’єктів, вивчення особливостей водойм різного типу, стану водних екосистем, якості води, перебігу біологічних процесів, сучасних трендів декоративних біоресурсів, промислового вилову риби та їх охорони тощо.
 
     Учасники майстер-класу мали змогу ознайомитися з сучасними приладами (багатофункціональний прилад OperatijnmanualIP 67 combo, фотоколориметр Экотест) та провести експрес-дослідження з визначення температури, прозорості, електропровідносі, рН, вмісту розчиненого у воді кисню, загальної мінералізації у воді акваріумів, населених рибками й порівняти їх з нормованими значеннями якості води згідно стандартів.
     А світ найдрібніших мешканців природних вод зацікавив усіх без винятку учасників. Гості під керівництвом викладача робили живі препарати планктону – кормової бази риб й розглядали їх під мікроскопом. Звичайно, ця робота надзвичайно кропітка, передбачає певних умінь, проте бажання хоч краєм ока зазирнути в невідомий мікроскопічний світ та наполегливість нагороджує допитливих й дещо відхиляє завісу таємничості водного царства. І ми уже бачимо й визначаємо окремі найбільш поширені види з родини дафній і моїн, зустрічаються й циклопи.
  
  
     Надзвичайно цікавим було визначення статті у риб, наявність чи відсутність паразитів в порожнині риб сучасним УЗД приладом.
     Учасники майстер-класу в аудиторії іхтіологічного спрямування мали змогу ознайомитися з видовим різноманіттям іхтіофауни наших водойм. Для визначення видової приналежності відвідувачі користувалися визначниками та лабораторним обладнанням.
  
     За останні роки різко зросла популярність акваріумістики. Це надзвичайний світ, який дедалі захоплює своїм розмаїттям. Головну роль тут відіграють технології і методи культивування декоративних гідробіонтів, Учасники майстер-класу мали можливість самостійно підготувати субстрати для розведення кормових організмів (гриндальського черва, коловерток, хлорели, безкрилої дрозофіли тощо), які надалі будуть стартовими кормами для декоративних риб й інших гідробіонтів. Учасники самостійно вносили корми для водних декоративних об’єктів.
  
     Зацікавила відвідувачів майстер-класу й зустріч з аквапонікою, де відбувається спільне вирощування риби з листовим салатом. Це надзвичайно перспективна й сучасна технологія, яка незабаром завоює своїх прихильників й стане повноцінною складовою аквакультури.
     У доповнення до майстер-класу відвідувачам продемонстрували навчально-науковий фільм, який розширює знання й розуміння біоти водойм.
 
Наталія Рудик-Леуська,
в.о. завідувача кафедри
гідробіології та іхтіології

    


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook