Літня школа із геодезії та землеустрою 2021: яскраві враження і передові інновації

16 серпня 2021 року
     Традиційно серпень місяць для студентів факультету землевпорядкування – час яскравих вражень і пізнавальної навчальної практики на базі Дзвінківського навчально-наукового-виробничого центру. Окрім щоденних польових і камеральних робіт, напруженого режиму дня і повноцінного робочого тижня, тут землевпорядників чекає яскрава академічна подія. 13 серпня на базі того ж Дзвінківського геодезичного навчального полігону відбулась «Літня школа із геодезії та землеустрою 2021», яку цього разу відкривав ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко, а на церемонію вручення призів переможцям завітав державний секретар Кабінету Міністрів України Олександр Ярема.

 

     З самого ранку студенти зібралися в чудовій аудиторії для зустрічі з представниками ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України», Асоціації «Земельна спілка України», ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» та представниками компаній «Hi-target UA», «EINav», Culver Aviation, DroneUA, QUADRO.ua, «Кайлас», «ABRIS» та «Є.П.С.» та ін. Декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков зазначив, що Літня школа із геодезії та землеустрою об’єднала сьогодні 95 студентів, 10 професійних викладачів і 10 провідних підприємств галузі. Це майданчик для нетворкінгу й обміну досвідом між молоддю та експертами. А також повідомив, що на студентів чекає інтенсив присвячений інноваційним технологіям в геодезії та землеустрої, цікаві геодезичні конкурси, обмін досвідом і пізнавальне спілкування з представниками провідних підприємств галузі, спортивні змагання та активне дозвілля. Для вітального слова та офіційного відкриття літньої школи Тарас Олексійович запросив ректора НУБіП України Станіслава Ніколаєнка. У своєму виступі Станіслав Миколайович наголосив, що керівництво університету, в складних умовах робить все для забезпечення якісної підготовки фахівців. Більш як півтора роки ми працюємо у змішаному форматі, але перевагу надаємо навчанню в аудиторіях, лабораторіях, з приладами та обладнанням. Саме тому, вже 25 серпня перший і другий курс вийдуть на заняття цей формат себе виправдав минулого року. А на завершення, побажав студентам набратися побільше сил у Дзвінковому та інтенсивно розпочати навчальний рік.

 

    Анатолій Полтавець – голова ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України», перед початком свого виступу, подарував студентам факультету оригінальні футболки учасників літньої школи і побажав кожному з них успіхів у подальшому навчанні та професійній кар'єрі. Також Анатолій Миколайович наголосив, що на переможців змагань ще чекають цінні подарунки від Асоціації фахівців землеустрою України.
     Директор ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» Анатолій Карпук привітав студентів на території навчального полігону та зазначив, що колектив дослідної станції докладає максимум зусиль задля гарного і комфортного проходження тут практик студентами НУБіП.

  

     З вітальним словом, до студентів звернувся Сергій Біленко – заступник президента Асоціації «Земельна спілка України», який наголосив на правильності вибору професії землевпорядника, але й попередив, що ця професія потребує безперервного навчання адже постійно змінюються та вдосконалюються як прилади, так і технології й земельне законодавство. Сергій Борисович, побажав студентам нових здобутків, підкорення висот, особистісного росту та подальших успіхів. На цьому вітальний блок було завершено.

     Потому на учасники Літньої школи змогли ознайомитися і доторкнутися до найсучаснішого геодезичного обладнання і технологій, які наразі не всім доступні. Олексій Куценко та Андрій Менько представили останні моделі геодезичних приладів від провідних світових фірм і дали можливість усім учасникам попрацювати з компактними, зручними у використанні електронними тахеометрами і GNSS приймачами. В іншій локації, працівники компаній Culver Aviation, DroneUA, QUADRO.ua, «Кайлас», «ABRIS» та «Є.П.С.» знайомили всіх охочих з останніми розробками робототехнічних і безпілотних рішень та найновішими моделями БПЛА.

     Групу компаній «Кайлас», «ABRIS» та «Є.П.С.» представив Олександр Прохорчук. Він охарактеризував розроблені моделі БПЛА та привів їхні технічні та технологічні характеристики. Зокрема ці моделі мають вагу до 8 кг, вони обладнані парашутом для безпечної посадки, мають чітку програму для точного приземлення. Потужність двигуна і заряду витримують до кількох годин польоту в режимі відеозйомки. Усі апарати вироблені в Україні. Олександр Віталійович зазначив, що ці БПЛА чудово підходять як для промислової зйомки так і для оборонної сфери. Наприклад, компанія «Кайлас» надає широкий спектр послуг, пов’язаних з приватизацією земельних ділянок, присвоєнням кадастрових номерів, інженерно-геодезичними роботами, зміною цільового призначення земельних ділянок тощо. Більш того, вони займаються кадастровими і топографічними зніманнями, оновленням картографічної основи масштабів 1:2000–1:25000, винесення меж земельних ділянок в натуру (на місцевість) тощо. ТОВ «Є.П.С.» – це українська компанія з майже 20-тирічним досвідом, яка спеціалізується на розробці і впровадженні високоточних супутникових технологій позиціонування для геодезії (роверні моноблочні приймачі та базові станції), БПЛА та наземних рухомих об'єктів.

     Culver Aviation, компанія, що забезпечує оперативний збір даних із поверхні землі за допомогою БПЛА та їх аналітику для прийняття управлінських рішень. Представник цієї компанії Роман Михалевич зазначив, що наразі компанія має власний авіапарк, виробництво та сервіс БПЛА кількох модифікацій і команди пілотів, що нині працюють по всій країні. Culver Aviation надає послуги зі створення 3D карт і карт рельєфу, NDVI карти полів, допомогу у прийняття рішень щодо надзвичайних ситуацій тощо. Сервіси компанії знаходять своє застосування в агроіндустрії, сільському та лісовому господарстві, геодезії та землеустрої, геологічних та гірничодобувних роботах, а також для цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій. Крім того, в складі компанії працює R&D центр розробки і впровадження інновацій у сферах БПЛА, картографії та точного землеробства. На сьогодні компанія виконує завдання клієнтів у рекордно низькі терміни, при цьому забезпечує фото землі з деталізацією до 2 см на піксель, що в десятки разів вищої якості ніж супутникові знімки.

     Фахівці DroneUA провели майстер-клас із застосування дронів у геодезії та землеустрої. Тетяна Кондратенко, познайомила студентів-землевпорядників з інноваційними рішеннями для ринку геодезії, що допомагають у найкоротші терміни вирішити основні задачі. Учасникам школи було представлено новий Matrice 300 RTK у комплексі з P1 – рішення, що забезпечує декілька режимів збору геопросторових даних, покриваючи близько 7,5 кв. км за один політ, Matrice 300 RTK у комплексі з L1 – один з найдоступніших лідарів, що дає змогу фіксувати найдрібніші деталі з високою точністю. За їх допомогою було відзнято територію бази практики і учасники одразу ж змогли побачити отриманий результат зйомки – 3D-модель території бази.
     Крім того, було продемонстровано найпопулярніший безпілотник Phantom 4 RTK, що може працювати як з мережею базових станцій, так і з власною D-RTK2 станцією, отримуючи координати центру фотографування з точністю до 1см+1ррм. Після чого студенти взяли участь у змаганнях з використанням цих безпілотників. Переможцями у майстерності з управління дронами стали Владислава Сільченко та Юлія Солонуха. Учасників чекали цікаві призи.

     Найкращих студентів запрошено пройти стажування в геодезичному відділі компанії DroneUA, де спеціалісти з радістю поділяться власним досвідом і навчать працювати з даними на практиці.
     Далі розпочалось найцікавіше. Одночасно із геодезичними конкурсами розпочався навігаційно-геодезичний квест. 10 його учасників встановили на своїх гаджетах програму Xpad, в яку згодом вносили отримані координати і за допомогою GPS знаходили наступну підказку. Це було змагання на швидкість у якому перемогу отримала команда Микити Кожем’яки та Олександра Барана. До того ж, блок геодезичних змагань включав кілька завдань на точність. Використовуючи набуті знання студенти мали продемонструвати вміння найточніше виміряти довжини ліній, кутів та перевищень. Переможцями стали студенти, чиї результати були найближчі до реальності, а саме – Ангеліна Палій та Андрій Тарасюк були кращі у вимірюванні перевищень, а переможцями у точності вимірювання горизонтального кута стали – Богдан Данильченко і Владислав Демидюк.

     Ще одним змаганням, що демонструє геодезичні навички було завдання приведення у робоче положення електронного тахеометра. Учасникам потрібно було встановити геодезичний прилад (електронний тахеометр) над заданою точкою в робоче положення за мінімальний час. Перемога дісталася Даніїлу Сахошко і Денису Тереху.

     Після короткої перерви розпочались спортивні змагання. Змагались студенти у таких видах: міні-футбол, волейбол, стрибки зі скакалкою, підтягування на турніку, віджимання на брусах і теніс. Тут хотілось би подякувати завідувачеві кафедри фізичного виховання Миколі Костенку за наданий спортивний інвентар і створені умови.

  

     Запекла боротьба між командами супроводжувалась гучними оплесками та оваціями вболівальників. Викладачі і роботодавці також приймали активну участь у змаганнях, демонструючи студентам свої вміння. Майстерність гри, конкурентна боротьба, командний дух і витримка учасників змагань захоплювали усіх присутніх, але як відомо: перемогу отримують найсильніші та найспритніші. Переможцями з волейболу стала команда першокурсників у складі Ярослава Заболотнього, Вадима Стришкова, Максима Філіп'єва, Олександра Желєзняка, Владислава Демидюка, Дмитра Соченка, Дениса Тереха та Олександра Шарта. І місце зі стрибків на скакалці за одну хвилину, з результатом 147 стрибків, отримала Катерина Потарась, а І місце з підтягування та віджимання на брусах із загальним результатом 65 разів виборов Данило Караваєв. Кращим у змаганнях з настільного тенісу виявився студент першого курсу Олександр Білоус.

  

     Нагороди і цінними призи переможці отримували від Асоціації фахівців землеустрою України, а вручення проводили державний секретар Кабінету Міністрів України, випускник факультету 1996 року Олександр Ярема та голова ради роботодавців факультету землевпорядкування Анатолій Полтавець. Потому всі вирушили до наступного етапу – найсмачнішого.

     На мальовничій території бази кожна з академічних груп створила міні польову геодезичну кухню. Зі стравою групи визначились завчасно і розпочали готування під час проведення спортивних змагань. Ароматна мамалига, апетитна смаженя картопля з овочами та м‘ясом, справжній узбецький плов. Різноманіття страв, майстерність навиків кухарів дивували гостей, викладачів і самих студентів. На цій смачній ноті завершився перший день Літньої школи.

Катерина Лук'янчук,
асистент кафедри геодезії та картографії

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook