Чим приваблива соціальна робота у НУБіП України? Високим рівнем практичної підготовки!

22 лютого 2021 року
     Результати вступної кампанії 2020/2021 засвідчили популярність і затребуваність спеціальності «Соціальна робота». Тільки на денну форму навчання першого (бакалаврського) рівня було зараховано 62 здобувачі, із них 40 – за кошти фізичних і юридичних осіб. Ми задали просте запитання першокурсникам – «Чому Ви обрали «Соціальну роботу в НУБіП»? І отримуємо відповідь від багатьох вчорашніх абітурієнтів, а сьогодні здобувачів першого курсу: «Бо нам розповідали, що тут цікаво проходять практики». Так, дійсно, деканат гуманітарно-педагогічного факультету поставив одним із пріоритетних завдань для кафедри соціальної роботи та реабілітації – практичну підготовку майбутніх фахівців із соціальної роботи. Колектив кафедри прийшов до висновку, що тільки разом із найкращими базами практичного навчання, об’єднанням зусиль науково-педагогічних працівників та роботодавців, провідних фахівців галузі – можна отримати хороший результат. І ми не помилилися, коли обрали головним стратегічним партнером для співпраці – Київський міський центр соціальних служб (далі Центр).

     Результати співпраці із Центром та пропозиції щодо удосконалення практичної підготовки фахівців із соціальної роботи представники кафедри соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету презентували у Київській міській державній адміністрації на круглому столі «Сучасні підходи практичної підготовки спеціалістів соціальної сфери: виклики, тенденції, успіхи». Даний захід організований Київським міським центром соціальних служб за участі представників КМДА та 9 ЗВО м. Києва, які готують фахівців зі спеціальностей «Соціальна робота» та «Психологія». Відкриваючи захід, Валерій Анатолійович Танцюра (начальник Служби у справах дітей та сім'ї), наголосив на важливості та затребуваності фахівців із соціальної роботи. Заступник голови комісії з питань охорони здоров'я та соціальної політики Київської міської ради – Тимощук Богдана Анатоліївна, у ході відкритого діалогу, поцікавилася у представників закладів вищої освіти, які готують фахівців із соціальної роботи, про якість практичної підготовки, бази проходження практики для набуття навичок роботи в умовах інклюзивного середовища та вмотивованість здобувачів вищої освіти до працевлаштування за фахом. Аналіз виступів представників ЗВО свідчить, що НУБіП України має унікальний досвід практичної підготовки здобувачів до такого виду робіт, оскільки навіть в умовах пандемії наші студенти проходили практику цього року, відповідно до укладених договорів на таких базах як: Київський міський центр соціальних служб; Центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями Дарницького району; Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Тростянецької районної ради Вінницької області; Управління праці та соціального захисту населення Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації; спеціальних дошкільних навчальних закладів.

     У ході круглого столу організаторами – Київським міським центром соціальних служб, презентовано дві нові соціальні послуги – «Персональний асистент особи з інвалідністю» (доповідач, начальник відділу соціальної роботи КМЦСС, Скоренко Лариса Павлівна) та «Наставництво» (доповідач, начальник відділу сімейних форм виховання, Лоріашвілі Любов Семенівна), а також презентовано доповідь про організацію практик студентів на базі КМЦСС (доповідач, методист КМЦСС, Шабатіна Ганна Миколаївна). Приємно відзначити, що найпотужніший в Україні Центр соціальних служб, де працюють найфаховіші працівники із різних напрямів соціальної роботи, відзначає НУБіП України, як одного із надійних партнерів в організації практичного навчання, а наших студентів вмотивованих і добре підготовлених до здійснення соціальної роботи. Директор КМЦСС – Колобова Ярослава Валеріївна, подякувала керівництву університету за активну участь студентів в усіх соціальних проектах та заходах, які проводить Центр.

     В.о. завідувача кафедри соціальної роботи та реабілітації Ірина Віталіївна Сопівник, за дорученням декана гуманітарно-педагоігчного факультету Василя Дмитровича Шинкарука, представила на круглому столі результати співпраці НУБіП України із Київським міським центром соціальних служб. Звичайно, що основним напрямом такої співпраці є організація практик (ознайомчих, навчальних, волонтерських, виробничих) для здобувачів спеціальності «Соціальна робота». За підсумками яких організовуються щорічні звітні студентські конференції, на які запрошуються фахівців із баз практик.
     Практичні навички наші студенти отримують і під час проведення фахівцями Центру різноманітних тренінгів і майстер-класів. Наші здобувачі із задоволенням відгукуються на запрошення Центру для участі в різноманітних заходах, у першу чергу це такі як: «Юнь Києва»; Профілактика ВІЛ/СНІДу; фестиваль «Повіримо у себе» для дітей і молоді з інвалідністю; «Масляна» для сімей, які опинилися в скрутних життєвих обставинах; «Зупинимо туберкульоз разом»; День відкритих дверей Центру та багато інших.
     Також ми проводимо спільні наукові семінари та конференції (наприклад, Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів і молодих вчених «Соціально-психологічна реабілітація осіб, постраждалих від надзвичайних ситуацій»; науково-практичний семінар «Соціальна профілактика сирітства»). Студенти і НПП кафедри беруть участь у засіданнях Клубу експертів і професіоналів соціальної роботи.
     Фахівці Центру є стейкхолдерами наших освітньо-професійних програм «Соціальна робота», ми обмінюємося думками щодо удосконалення навчальних планів, організації практичного навчання та ОП в цілому.

     Надзвичайно корисною платформою для професійного розвитку науково-педагогічних працівників кафедри є «Школа консультантів з питань залежностей» за програмою «Служба соціально-профілактичної роботи», яка дає можливість обмінятися досвідом, новими підходами і практиками соціальної роботи.
     Результатом тісної співпраці НУБіП і КМЦСС є те, що наші випускники працюють на різних посадах у структурі Центру чи партнерських організаціях. Наприклад, Ольга Проботюк – заступник директора Голосіївського районного в місті Києві ЦСССДМ, Вадим Братчиков – голова Київської міської молодіжної ради, член організації українських скаутів, волонтер КМЦСС, Анна Бурик – соціальний педагог КМЦСС, координатор напряму «Наставництво» та багато інших.

     Що пропонує кафедра соціальної роботи на перспективу?

  1. Розробку дорожньої карти реалізації дуальної форми навчання за спеціальністю «Соціальна робота»;
  2. Впровадження механізму відбору на різні бази практик здобувачів, які зацікавлені і вмотивовані у майбутньому працювати саме за профілем відповідної соціальної установи чи закладу;
  3. Розробку та впровадження технології зеленої соціальної роботи у новостворених територіальних громадах;
  4. Розробку програм соціально-психологічної реабілітації осіб, які постраждали внаслідок надзвичайних ситуацій засобами природотерапії. Актуалізувала цей напрям роботи – пандемія Covid-19. І наш університет має прекрасну базу для такої роботи, із унікальним Ботанічним Садом та Центром соціально-психологічної реабілітації.

     Колектив кафедри соціальної роботи та реабілітації висловлює вдячність директору Центру Київського міського центру соціальних служб – Колобовій Ярославі Валеріївні, методистам – Крисову Леоніду Петровичу, Шабатіній Анні Миколаївні, Єрмачковій Валентині Юріївні, усім працівникам за те, що вони роблять те, що люблять і люблять те, що роблять. А це є гарним прикладом відданості професії для наших студентів.

 

Каріна Олександрівна Власенко,
старший викладач
кафедри соціальної роботи та реабілітації

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook