Ґрунт – не засіб виробництва, а основа екосистеми

10 грудня 2020 року
 Щороку 5 грудня за підтримки продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) відзначають Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day). Цього року фокус уваги зосереджено на біорізноманітті ґрунтів із гаслом «Зберігайте ґрунт живим, захищайте ґрунтове біорізноманіття».

     Така ідея позиціювання ґрунту не як звичайного засобу для вирощування сільськогосподарської продукції і лісових насаджень, а саме частини складної екосистеми об’єднала кафедру відтворення лісів та лісових меліорацій ННІ лісового і садово-паркового господарства та Інститут біомедичних та природничих наук Дельфіна (Деградун, Індія) у проведенні спільного міжнародного науково-практичного онлайн-семінару, присвяченого Всесвітньому дню ґрунтів.

     Основну частину семінару розпочав завідувач кафедри лісового господарства, професор, доктор Сас Бісвас. Свою доповідь «Біорізноманіття індійських лісових ґрунтів для розумного використання та управління» присвятив загрозам лісовому біорізноманіттю. Зазначив, що грунт – це живий ресурс, в якому проживає більше чверті (25%) біорізноманіття нашої планет, тому необхідно розробити критерії оцінки біорізноманіття лісових ґрунтів. У заключній частині доповіді наголосив на необхідності міжнародної, міждисциплінарної співпраці, обміну студентами та кращих освітніх і дослідницької практик.

     Доцент кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Ганна Лобченко у доповіді «Агролісомеліоративні практики для збереження ґрунту» розповіла про фактори, що спричинили ерозію ґрунтів в Україні, а також висвітлила значення агролісівничих систем для захисту ґрунтів, вплив полезахисних лісових смуг різних конструкцій на вітрові потоки і, відповідно, дефляційні процеси, а також зазначила роль полезахисних лісових смуг для збереження біорізноманіття і виконання ними функцій екологічних коридорів у складі екологічної мережі. Значну увагу було приділено проблемам зі збереження і відновлення полезахисних лісових смуг та співпрацю із Благодійним фондом «Peli can live» у рамках проєкту «Лісосмуги життя».

     Доктор Сінджіні Госвамі, доцент кафедри біології в коледжі Ліз-Макрей, Північна Кароліна (США), презентувала роботу наукової команди «Мікроби мінералізують азот, але накопичують фосфор у відповідь на внесення N та P у північних твердолистяних лісах». Доповідачка детально висвітлила роль мікроорганізмів для мінералізації ґрунту на прикладі 13 дослідних листяних насаджень північних регіонів США. Надзвичайно актуальним питанням виявилася взаємодія мікроорганізмів та поживних речовин у ґрунті, що є основою мікробної стехіометрії і повинно прийматися до уваги під час внесення різного роду добрив. Науковець зазначила, що просте внесення хімічних сполук не здатне відновити грунтове середовище. Біорізноманіття ґрунтів є важливою складовою здоров'я ґрунт і здорові ґрунти забезпечують поживнішу та безпечнішу їжу.

     Учасниками семінару стали понад 60 науковців, аспірантів та студентів із США, Індії, України, Непалу. Не зважаючи на різноманітні природно-кліматичні умови у трьох різних континентах світу, учасники відмітили надзвичайну актуальність піднятих питань, користь отриманих знань та інформативність. Також цікавили питання впровадження агролісівничих систем, методи заохочення землевласників.

Відео вебінару:

Юрій Іваненко,
аспірант кафедри відтворення лісів
та лісових меліорацій

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook