Завершився курс лекцій з дисципліни “Ветеринарна фармакологія” для студентів ОC "Магістр", спеціальність 212 – "Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза"

10 грудня 2020 року
     Фармакологія – експериментальна наука, яка вивчає зміни в живому організмі під впливом лікарських засобів для використання їх у практиці ветеринарної медицини та пошуку нових ефективних лікарських засобів. Основна мета дисципліни – засвоїти фармакодинаміку основних лікарських засобів, тобто реакцію живого організму на їх вплив за відсутності захворювань; набути знань з фармакокінетики – розділу фармакології про основні закономірності всмоктування, розподілу, біотрансформації та екскреції лікарських речовин з організму, а також з ряду інших фармацевтичних дисциплін.

     Студенти ОС “Магістр”, які навчаються за напрямом підготовки 212 – «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза», вивчають дану дисципліну  на 3-му курсі навчання протягом осіннього семестру. Програма навчальної дисципліни включає три змістовні модулі:

  1. Загальна фармакологія та основи рецептури;
  2. Засоби, що регулюють функції систем та органів; 
  3. Протимікробні і протипаразитарні засоби.

     У 2020-2021 навч. р. навчальний процес відбувався відповідно в очному (серпень, вересень) та дистанційному (вересень - грудень) режимах. Основними платформами дистанційного навчання були Webeх Cisco та Еlern.

     У листопаді цього ж року Комісія з атестації і переатестації ЕНК НУБіП України атестувала електронний курс “Ветеринарна фармакологія” (Спеціальність: 212 Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза).

     Отже, було проведено 15 онлайн-лекцій. У свою чергу, студенти мали доступ до електронних навчальних ресурсів та активно їх використовували, опрацьовуючи лабораторні та самостійні роботи, окремі з яких проводились і в онлайн-режимі.
     На початку останнього тижня навчання, 7 грудня, відбулась пятнадцята лекція на тему “Протипаразитарні засоби”. На ній було розглянуто механізм та види дії, класифікацію та окремі лікарські засоби з груп антигельмінтних, інсектоакарицидних та дератизаційних препаратів. Студенти активно долучалися до обговорення даної теми, наводили власні приклади із застосування антигельмінтних препаратів тваринам.

     Наразі необхідно здати останній третій модуль та готуватися до іспиту!

Тож залишається привітати студентів з завершенням даного курсу та побажати успішно скласти екзамен з дисципліни. Сподіваємось, отримані Вами знання з ветеринарної фармакології допоможуть Вам стати затребуваними спеціалітами після закінчення рідного вишу!
Попри усі виклики зимової сесії — не забувайте бережно ставитися до здоров'я!

 

Вадим Іщенко,
в.о. завідувача кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії
Ірина Деркач,
доцент кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook