Олександра Пархоменко та Дар’я Ящук: від студента – до викладача факультету ІТ

20 липня 2020 року
    За 10 років існування факультету інформаційних технологій кафедрою комп’ютерних наук було підготовлено чимало випускників. Сьогодні ми хочемо Вас познайомити з тими випускниками, які залишилися працювати на кафедрі – Олександрою Пархоменко та Дар’єю Ящук.
 

   Олександра Пархоменко – випускниця 2011 року, викладає на кафедрі комп'ютерних наук, виграє чемпіонати світу з радіопеленгації, піклується про сім'ю, та ще лишається час на хобі і самовдосконалення.

- Як Вам це вдається?
- У мене чудова команда! На роботі, вдома, в спорті. Будь яка справа стає легшою і приносить задоволення, коли є підтримка оточення, тебе цінують, поважають, і це взаємно! А сім'я завжди в усьому підтримує і розділяє зі мною спортивні захоплення, це наш сімейний відпочинок, сімейне хобі. Саме завдяки сім'ї я й обрала своїм фахом ІТ. Ще в школі мені дуже хотілось перейти зі свого філологічного класу в сусідній з поглибленим вивченням інформатики. Ми вивчали французьку з 1-го класу, вони - інформатику і програмування з 6-го. Після 8-го класу це вже була велика різниця. На такий перехід мене надихнула подруга по спортивній команді. А мама підтримала, і на моє прохання навчила основам програмування на мові Basic. Ми поставили ціль, і всього за тиждень сімейною командою пройшли все, що вивчалось школярами ці три роки, пішли штурмувати класного керівника моїми знаннями. Він був дуже здивований, коли я вирішила всі задані ним задачі, але все одно мене не взяв в свій клас. Такого розпачу після тижня інтенсивної підготовки і майже здійснення неможливого вистачило, щоб ще через два роки таки вступити на ІТ спеціальність. Можна сказати, що я поступила зі "спортивної злості", бо лишився нереалізований запал. Але насправді мені дуже сподобався процес створення чогось з нічого. У програмування є дві прекрасні особливості, які мені дуже подобаються: це творчість - відсутність готової інструкції і правильного рішення поставленої задачі, та створення ідеї - для цього треба зануритись в проблемну область, розібратись, як це все працює в реальному світі, або як в результаті має працювати, якщо нічого подібного не існує. Ці творчі процеси пошуку і пізнання неймовірно захоплюють, а з часом стають способом мислення. Справжній програміст зможе розібратися в будь-який проблемі і знайти можливі рішення. Я вірю, що такі люди роблять світ краще.

- Чому Ви вирішили стати викладачем?
Мабуть доля... Чи три покоління викладачів і академіків в моєму родинному дереві. Я хотіла займатись дизайном, але батьки, викладачі університету, описали всі бонуси викладання, особливо можливість продовжувати займатись спортом і їздити на всі змагання на канікулах. Коли я погоджувалась на пропозицію, ще не уявляла, на що йду. Хоча здавалось, що за п'ять років студентства можна досконально уявити роботу викладача, і навіть бачу, що і як можна зробити краще. Але як виявилось, студенти і половини роботи і викликів, які постають перед викладачами, не бачать. І все ж, робота зі студентами надихає. А справжнє задоволення я від неї отримую, коли підхожу, як до спорту: допомогою вихованцям рости, і радію разом з ними їхнім результатам, сприймаю колег як одну команду, що має спільні цілі і не перестаю самовдосконалюватись. Звичайно відволікаючись на спорт і сім'ю - вони надають мені сил і натхнення.

- Що плануєте надалі в професійному плані?
Завершити наукове дослідження, захистити дисертацію, поглиблювати знання з сучасних ІТ напрямів, застосовувати їх в цікавих проектах і, звичайно, ділитись ними зі студентами.

- Що б ви побажали нашим читачам?
Займайтеся тим, що Вам цікаво, або знайдіть як зробити вашу справу цікавою для Вас. Живіть свідомо, слідкуйте за інформаційною гігієною, розвивайте емоційний інтелект та повірте в свої сили! Бажаю всім мати здоровий дух у здоровому тілі, люблячу сім'ю та натхнення робити кожен день прекрасним!

   Ящук Дар’я – випускниця спеціальності «Комп’ютерні науки» факультету інформаційних технологій 2013 року, працює асистентом кафедри комп’ютерних наук НУБіП України.

- Які плани на майбутнє були після випуску та як так вийшло, що ти пішла викладати в університет?
- Під час навчання в університеті я й не думала про викладання та вступ до аспірантури. Планувала завершити навчання та піти працювати програмістом в ІТ компанію. Але дослідження та написання магістерської роботи останніми місяцями перед випуском, змінили мою думку, я зрозуміла, що хочу далі поєднати своє життя з наукою. Тому і вирішила вступити до аспірантури.

- Ти ж закінчила аспірантуру в НУБіП?
- Починала своє навчання я в Інституті космічних досліджень, проте провчившись трішки більше року і дізнавшись, що в нашому факультеті відкрита спеціальність «Інформаційні технології», я перевелася в рідний університет. Тому, так, я закінчила аспірантуру вже на нашому факультеті. Також під час навчання була головою Ради аспірантів факультету ІТ, що стало ще одним позитивним досвідом в моєму житті.

- Чим подобається викладання університеті?
- Працюю в університеті я вже 7 рік, і можу з впевненістю сказати, що яким бути викладачем я побачила саме на парах, коли була студенткою. Найбільше мені у викладанні подобається взаємодія зі студентами та взаємо віддача, коли студентам цікаво, вони задають запитання, співпрацюють, радяться з приводу свого майбутнього навчання чи працевлаштування. Коли після випуску вони не забувають, а пам'ятають та згадують пари з вдячністю.

- Що ще цікавого відбувається в твоєму факультетському житті?
- Життя на факультеті у викладачів полягає не лише у викладанні та перевірці лабораторних та практичних робіт. Воно не менше яскраве, ніж у студентів нашого факультету.

Однією із важливих подій - кураторство, адже це величезний досвід, який допомагає зрозуміти більше студентів, налагодити з ними контакт, увійти в положення кожного та показати, що викладач – це не сувора людина, яка хоче поставити погані оцінки, а це той, хто хоче поділитися знаннями та досвідом з ними. Всі студенти різні і до кожного я намагаюсь підійти з розуміння. В минулому році я вже випустила один потік бакалаврів спеціальності «Інженерія програмного забезпечення», і кожен з них залишиться частинкою в мої душі та серці, сподіваюсь, кожен знайде себе та своє призначення в житті.
Зараз я куратор 1 курсу спеціальності ІПЗ, і завжди їм кажу, що до мене можете звернутися з будь-яким питанням, я готова підтримувати та допомагати, адже 1 курсу дуже важко адаптуватися в дорослому студентському житті, і я готова завжди прийти на допомогу.

Також на факультеті постійно відбуваються наукові конференції, в яких я приймаю участь і як доповідач, і як відповідальний секретар. Дні університету та участь у спортивних змаганнях для викладачів на них.

Яскравим дійством в університеті є Осінній бал, в якому приймають участь пари від факультету, що складаються з викладача та студента. Бал, в якому я прийняла участь, став відкриттям мене з іншого боку. Вигравши титул Королеви балу 2019, я зрозуміла, що танці наповнюють людину та дають нове світосприйняття, тому я записалася до студії танцю та зараз займаюсь з професійними тренерами спортивно-бальними танцями.

Працюючи на факультеті ІТ потрібно бути постійно бути в тренді, не стояти на місці, розвиватися, вивчати нові технології, проходити курси, марафони, тренінги. Працюючи зі студентами, потрібно бути з ними на одній хвилі, щоб вони мали бажання йти на навчання та навчатися, адже там буде цікаво. Тому, щоб бути цікавим та кваліфікованим спеціалістом, я проходжу курси та отримую сертифікати підвищення кваліфікації.
Також минулого літа я проходила стажування в сучасній ІТ компанії «Агро онлайн». Там я отримала досвід, як працюють за межами університету, як працюють в команді, як взаємодіють різні відділи в компанії. Цим досвідом я ділюсь та застосовую під час викладання на парах.

- Які бачиш зміни факультету?
- Зміни на факультеті масштабні. Адже вступила я на факультет в 2010 році, коли саме і був створений факультет, тому всі зміни довжиною 10 років відбувалися на моїх очах. З кожним роком факультет розвивається та оновлюється, збільшився аудиторний та лабораторний фонд, з'явилися можливості у студентів проходити сертифіковані курси від Microsoft і Cisco, збільшилася кількість студентів та спеціальностей, а з ними педагогічний склад факультету. Робота на факультеті не стоїть на місці, як і сучасний світ.

- Які плани на майбутнє?
- Плани на майбутнє - це захист дисертації, отримання звання кандидата технічних наук, постійний розвиток та вдосконалення в сфері ІТ, для підготовки та випуску найкращих ІТ спеціалістів нашого факультету.


Розмову вела Голуб Белла Львівна,
завідувач кафедри комп’ютерних наук

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook