До Дня Перемоги. Ветеран Василь Клюй: наше покоління ніколи не забуде своїх вчителів, які навчали нас захищати Батьківщину

7 травня 2020 року
     Учасник Параду Перемоги Василь Клюй після перемоги над фашизмом присвятив себе аграрній галузі. І досі він консультує у відділі економіки НААН України, а одинадцять років віддав НУБіП. Наша розмова напередодні великого свята Перемоги про війну і те, чим живе ветеран сьогодні. 
  • Часто згадуєте війну?

     – Згадую. І часто розповідаю про неї молоді, днями спілкувався з телевізійниками. Ось з вами говоримо. Взагалі, дуже вдячний керівництву НУБіП за увагу. Не забуваєте.
     Я служив на підводному човні Чорноморського флоту – легендарній «Щуці». Нам вдалося потопити 128 кораблів суперника. Але і з наших 55 човнів залишилося лише 26. На Чорному морі моя війна розпочалася, на ньому і закінчилася із звільненням Одеси. І з 1946 року займаюся сільським господарством.

  • День Перемоги у Вас викликає більше світлих спогадів чи сумних?

     – І те, і інше. Раніше, коли нас, ветеранів Великої Вітчизняної війни, в живих було багато цей день розпочинався завжди зі взаємних вітань. Зідзвонювалися, зустрічалися, згадували. Сьогодні сумно, що з кожним роком нас все менше…
     Але перемоги вони різні. Була Перемога 1945 року. А була 1991-го, коли Україна здобула незалежність. І сьогодні найбільша тривога за нашу державу. Після війни ми відновили аграрну галузь за п’ять років. А що бачимо сьогодні? Я навіть написав книгу «Як знищується агропромисловий комплекс України». І постійно підіймаю це питання.

  • Ви багато часу присвятили ще й педагогічній роботі…

     – Так. Наше покоління ніколи не забуде своїх вчителів, які навчали нас захищати Батьківщину. І сам намагаюся навчати молодь того ж. Взагалі, чим би ви не займалися, це матиме відношення до педагогіки. І як педагог з великим стажем маю занепокоєння через зменшення державної уваги до підготовки відповідних кадрів. А ще ж бачимо, який великий відтік фахівців за кордон… Ось що сьогодні турбує нас, ветеранів війни.

Розмовляла Ірина Білоус
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook