Баскетбольні кондиції та тренування для гравців студентської чоловічої збірної університету, які бажають самостійно набути чудової форми

12 квітня 2020 року
     Є певні речі, які баскетболісти, як гравці, не контролюють. Наприклад, що роблять товариші по команді, як побудована тренерська діяльність, скільки інвентарю необхідно для тренування і т. ін.

     Однак, необхідність контролю стає для гравців важливою, коли приходить розуміння, скільки зусиль потрібно витратити у грі та, які мають бути баскетбольні кондиції.
     Багато гравців не хочуть додатково працювати над собою. Однак, додаткова робота дозволяє покращити функціональні можливості організму. Особливо це стосується тренувань з бігу для цілей баскетболу.
     Бути у чудовій формі важливо, щоб досягти гарних результатів у спорті. Проте, є відмінність у готовності до бігу на довгі дистанції і до баскетбольної гри. Щоб бути в баскетбольній формі, потрібно володіти належним рівнем швидкісної витривалості, мати достатній рівень швидкісно-силових якостей і проявляти все це працюючи з м’ячем на паркеті.

     Баскетбольний поєдинок триває 40 хвилини чистого часу, а гра загалом 90 хвилин. Тому необхідно бути готовим до бігу та боротьби протягом тривалого періоду часу. В кінці гри дуже важливо мати швидкі ноги, контролювати м'яч, атакувати та проводити жорсткий захист. Зазвичай останній період стає вирішальним для команди, гравці якої перебувають у кращих кондиціях ніж їхні суперники.
     Існують декілька комплексів фізичних вправ для роботи над баскетбольними кондиціями. А саме: функціональні вправи з м’ячем; бігові вправи, що передбачають стрімкий біг протягом короткого періоду часу з подальшим коротким періодом відпочинку або відновлення; небігові функціональні вправи для підвищення кондицій (велотренажер, аква-пробіжка, скакалка, плавання, бойові канати); функціональні вправи без обладнання.
     На жаль, в умовах карантину та самоізоляції ми не маємо змоги в повному обсязі застосувати комплекси з м’ячем і бігові вправи. Для домашніх занять можна використати стрибки зі скакалкою та бойові канати. Бойові канати – це чудовий спосіб кардіонавантажень, одночасно можна працювати спиною, грудьми, руками тощо.

     Якщо ви застрягли вдома, не маючи обладнання, то для покращення своїх баскетбольних кондицій можна виконувати наступні вправи:
1. Берпі. Вправа для поєднання сили та аеробних можливостей організму. Починати треба з положення стоячи, потім переходити в упор присівши. Далі – у положення упор лежачи, далі повертаємося у положення упор присівши і виконуємо стрибок вгору. Ця вправа задіює багато м'язів тіла, і за умови виконання певної кількісті підряд, можна добре покращувати свої кондиції.
2. «Альпініст». Для цієї вправи потрібно прийняти вихідне положення упор лежачи. Під час виконання верхня частина тіла залишається нерухомою, а ноги виконують біг.
3. Випади. Випади можуть нарощувати силу ніг, а також функціональні можливості. Можна виконувати ходьбу випадами через кімнату, або залишатися на місці та виконувати випади стрибками.
4. «Ковзаняр». Це ще одна кардіо вправа, яку можна робити без обладнання та в обмеженому просторі. Стартуєте з положення стоячи і робите крок праворуч, рухаючи ліву ногу за собою. Потім робите крок вліво лівою ногою, рухаючи правою ногою за собою. Ви можете продовжувати рухатися вперед і назад, набираючи швидкість і навіть перестрибуючи з боку на бік або переміщуватися приставним кроком.
5. Стрибкові присідання. Це ще один спосіб підвищити силову та швидкісну витривалість та покращити вертикальний стрибок. Стартуєте з положення стоячи, а потім зігніть коліна і виконайте присідання не подаючи коліна вперед. Із положення присіду відштовхуйтесь і стрибайте вгору якомога вище.
     Це чудові вправи, що сприяють роботі всього організму, під час вимушеного перебування вдома. Це також швидкі вправи, які можна включити до своїх тренувань, щоб досягнути кращих кондицій.

  

  

     Комплекси вправ на підвищення функціональних можливостей можна переглянути на сайті кафедри фізичного виховання у рубриці навчальна робота: спортивне відділення.

Сава Бринзак,
в.о. доцента кафедри фізичного виховання

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook