Викладачі кафедри фінансів долучилися до роботи «Uni-BizBridge»

19 лютого 2020 року
     Вища освіта розглядається як один з найважливіших стимулів впровадження інновацій, без чого неможливий поступовий розвиток економіки. Все це обумовлює необхідність найближчого співробітництва структур бізнесу та установ вищої освіти, що сприятиме успішному розвитку суспільства і досягненню як господарського, так і культурного процвітання.

     Крім того, перехід української економіки на інноваційний шлях розвитку в ситуації економічної та демографічної кризи загострює проблему якості трудових ресурсів як однієї з головних умов конкурентоспроможності економіки, інноваційний шлях розвитку якої реалізувати можна виключно на основі активного впровадження науково-освітніх досягнень у виробничій сфері шляхом формування ефективних партнерств між університетами та бізнесом.
     Саме питанню зв’язку між офіційною освітою та запитами бізнесу була присвячена IV Всеукраїнська конференція «Uni-BizBridge», участь у якій взяли представники кафедри фінансів Надія Давиденко та Юлія Негода. До обговорення долучилися викладачі й інших вишів, представники компаній, секторів працевлаштування та студентських організацій.

     Uni-BizBridge включала дискусії «Школи, курси та стажування в компаніях та їх вплив на академічну освіту», що викликала багато питань до представників компанії Coca-Cola і «Проблеми взаємодії роботодавця та університету», а також круглі столи, теми яких визначали самі учасники, залежно від потреби та роботодавця який з ними спілкувався.
     Викладачі зауважили, що найпоширенішою формою співпраці бізнес-організацій з вишами є допомога в організації виробничої практики (стажування) студентів, яку реалізує 71% підприємств, хоча досить часто це відбувається формально шляхом підписання документів (договорів про практику та звітів). Залучення студентів до роботи на підприємстві практикують лише 32% підприємств. Головною перепоною в реалізації перших двох форм партнерства вважається намагання керівників бізнес-організацій захистити комерційну таємницю, загрозу збереженню якої вони вбачають у сторонніх особах (студентах). Ще менш поширеними формами є індивідуальний підбір молодих фахівців за заявкою підприємства (18%), укладення договорів про контрактно-цільову підготовку фахівців (18%), презентації підприємства у виші (17%), а також участь фахівців підприємства в навчальному процесі (10%).

     Участь у «Uni-BizBridge» дозволила ознайомитися з новим спектром завдань та сприяла отриманню експертної точки зору на ряд проблемних питань, що стосуються нової моделі співпраці університету та бізнесу.

І. Долженко,
доцент кафедри фінансів

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook