Якщо ви хотіли знати більше про професію лісівника, – будь ласка

27 жовтня 2019 року
     Весь робочий інвентар та обладнання працівників різноманітних професій з різних країн тепер можна побачити за допомогою Tetris Challenge, який активно набирає популярності в соціальних мережах. А почалося все з фото поліцейських з Цюріха (Швейцарія), які 1 вересня 2019 р. виклали в соцмережі фото з підписом: «Якщо ви завжди хотіли знати, що знаходиться в поліцейському автомобілі, – будь ласка».

     Що ж таке Tetris Challenge? Медики, поліцейські та пожежники викладають рівними рядками все своє робоче спорядження та й самі вкладаються поруч. На фото, що обов’язково робиться згори здається, що це частинки гри тетріс.

     Співробітники навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства та Боярської лісової дослідної станції за ініціативи кафедри таксації лісу та лісового менеджменту вирішили долучитися до #tetrischallenge та показати деякі деталі професії лісівника «з середини».
     Лісова пожежа – це стихійне поширення вогню територією лісового фонду, яке завдає надзвичайних негативних наслідків навколишньому природному середовищу. Приборкати її під силу мужнім та сміливим працівникам лісових пожежних станцій, які існують у кожному лісогосподарському підприємстві. Лісові пожежники виконують роботи з попередження, виявлення і гасіння лісових (ландшафтних) пожеж. 

     У Боярській лісовій дослідній станції організована зразкова і ефективна система охорони лісів від пожеж. У приміських лісах відпочиває занадто багато людей і далеко не всі турбуються про пожежну безпеку у лісі. На базі станції проводяться наукові експерименти кафедри лісівництва та Регіонального Східноєвропейського центру моніторингу пожеж.



Пожежна команда Боярської ЛДС

     Найбільше про ліси України знають таксатори, які за сезон проходять тисячі кілометрів лісовими хащами, збираючи інформацію про ліси. Таксатор проводить окомірну та вимірювальну таксацію лісових насаджень, використовуючи при цьому більше десятка різноманітних приладів, довідники, дані аеро- та супутникових знімків. Інструменти, які використовують таксатори мають бути компактні, легкі і міцні, бо все це потрібно носити з собою. Найбільш оснащеними є інженери-таксатори, які займаються лісовою інвентаризацією. І поки лісова галузь чекає на відновлення національної інвентаризації лісів, співробітники, студенти і аспіранти кафедри таксації лісу та лісового менеджменту активно працюють в інвентаризаційних бригадах для досліджень лісів Боярської лісової дослідної станції та Чорнобильської зони відчуження. 

     Наступна лісова професія є однією з самих небезпечних в Україні. У процесі вирощування лісу не обійтися без різних видів рубок, які спрямовані на підвищення продуктивності деревостанів або звільнення площі під створення нових молодих насаджень. Роботи, пов’язані з рубкою дерев виконують спеціальноі лісозаготівельі бригади. Професія звалювальника передбачає високу професійну кваліфікацію робітника, належну фізичну силу, уміння та навички виконання технологічних операцій лісозаготівельного процесу. 

     Звалювання дерев – винятково небезпечна, важка і складна технологічна операція, оскільки працювати доводиться зі значними масами (1–10 т) та висотами (16–45 м) стовбурів та дерев. Ця професія є досить складною, оскільки лісоруби працюють під відкритим небом, у будь яку погоду, на місцевості з різним рельєфом і станом ґрунтів, постійно змінюючи своє робоче місце.

     Крім згаданих професій у лісі працюють ще працівники лісової охорони, лісокультурники, мисливствознавці та багато людей інших кваліфікацій. Лісівники, щоденно виконують важку і рутинну роботу, яку часто не бачать пересічні жителі міст, однак вкрай важливу для збереження лісів та вирощування унікального і відтворювального біометеріалу – деревини. 


Ольга Морозюк,
доцент кафедри таксації лісу та лісового менеджменту,
Фото: Роман Задорожнюк
 

 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook