Польовий вишкіл майбутніх офіцерів запасу

16 липня 2019, 15:59
с. Гончарівське

 

Ранок нинішнього дня курсанти двох взводів 1-ї і 2-ї навчальних рот зустріли на ділянці обкатки танками. Мало приємного, коли на тебе суне залізний монстр. Але студенти пройшли це випробування гідно, закидавши корму танку імітаторами гранат.

    З нашою «отаманшею» Тамарою це не таке вже й страшне випробування, сміються хлопці. Командир навчального взводу Тамара Цілімецька - і справді дівчина бойова та вимоглива. Але і за своїх тимчасових підлеглих вона горою. Тож з таким «начальством» гори можна звернути.


    А поки одні вчаться долати страхи перед танком, майбутні командири транспортних підрозділів опановують водіння вантажного «УРАЛу». І вгадайте, хто найкраще ним керує? Як запевняє керівник навчання, це студентка механіко-технічного факультету Світлана Поліщук. Дивлячись на цю тендітну дівчинку, дивуєшся, як вправляється з вантажівкою, під капотом якої цілий табун коней – 210.


    На стрілецькому полігоні студенти навчалися влучно вести вогонь з РПГ 7, ручного кулемета та інших видів озброєння піхотних підрозділів. І офіцери кафедри військової підготовки, і інструктори бригади, на базі якої проходить навчання, задоволені результатами 4-го взводу 1-ї роти (а це студенти факультетів агробіологічного, економічного, аграрного менеджменту). І це лише один пазл із загальної позитивної оцінки картини цьогорічного польового вишколу офіцерів запасу.


    Та, як здавна жартують люди в погонах, війна війною, а обід за розкладом. Цікавлюся, чи задоволені харчуванням? Загалом, так. Але вже хочеться домашніх смаколиків, сміється майбутня юристка і молодший лейтенант запасу Даша Цепа. Вже бабусі навіть святкове меню після прийняття присяги замовила, головне місце в якому відведене її голубцям.

 

На базі військової частини А1815 с. Гонарівське триває навчальний збір випускників кафедри військової підготовки університету. На випускному курсі завершують навчання майже 260 студентів серед яких 35 представниць прекрасної статі.

     На цьому зборі вдосконалюються командирські та методичні навички випускників, отримані ними під час засвоєння програми військової підготовки на кафедрі, виконуються вправи зі стрільб, водіння військової (бойової) техніки та вирішуються інші практичні завдання, говорить завідувач кафедри військової підготовки Анатолій Есаулов. До проведення занять залучаються військовослужбовці військової частини, які мають великий бойовий досвід. Практичне навчання спрямоване на вивчення випускниками досвіду бойових дій підрозділів, набутого під час виконання завдань на сході нашої держави. Подібні заходи, які ми проводимо з майбутніми офіцерами, підвищують рівень їх теоретичних знань і практичних навичок.

  

  

     Розпочалось практичне навчання з «польового виходу», метою якого було удосконалення бойового злагодження та польової виучки особового складу підрозділів (навчальної роти, взводу, відділення), підвищення практичних навичок (командирів) управління підрозділами та їх у всебічному забезпеченні, тренування особового складу в діях та вмілому застосуванні озброєння і бойової техніки, формування у особового складу високих морально-бойових та психологічних якостей, військового братерства, підвищення фізичної витривалості.

  

     На «польовому виході» випускники практично відпрацювали питання пересування особового складу в призначений район у складі підрозділу; облаштування місць розташування підрозділу на місцевості, його охорона та оборона; боротьба з танками (обкатка особового складу бойовими засобами); надання першої медичної допомоги; приготування їжі, підготовка місць відпочинку особового складу в польових умовах.

  

  

     Заступник начальника навчального збору (начальник навчальної частини збору) полковник Ігор Радіонов наголошує: програма навчального збору у цьому році складена таким чином, щоб у ході занять здійснювалося максимальне охоплення виконання практичних вправ і тактичних нормативів з поєднанням застосування методик психологічної підготовки, особливо з надання першої психологічної та медичної допомоги, подолання страху, невпевненості, посттравматичних стресових розладів, вміння рятувати поранених з поля бою, користуватися медичною аптечкою. Така особливість дозволяє максимально наблизити процес польового навчання студентів до реальних умов бойової обстановки. Це особливо важливо сьогодні, коли здійснюється підготовка майбутніх офіцерів в умовах війни на сході України.

     Безумовно, велика увага приділяється вогневій підготовці. Як то кажуть, успіх проведення стрільб – ретельна підготовка до їх виконання. Тут майбутнім офіцерам в допомогу цінні поради досвідченого «вогневика» – старшого викладача кафедри полковника Олександра Турлюна.

  

  

     Сьогодні ми познайомились із танком під час його водіння. Дивно, що страшно не було взагалі. Навіть не очікувала, що це доволі просто. До вступу на кафедру військової підготовки не уявляла, що зможу керувати такою величезною броньованою машиною, ділиться враженнями студентка механіко-технологічного факультету Тамара Цілімецька.


Валентин Обрамбальський

 
 

 

 
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook