Основна складова практичної підготовки майбутнього лікаря ветеринарної медицини – навчальна практика

4 липня 2019 року
     Практичне навчання студентів на факультеті ветеринарної медицини є невід’ємною складовою навчально-виховного процесу. Воно допомагає закріпити теоретичні знання, набути необхідних практичних навичок та вмінь для професійної діяльності майбутнього лікаря ветеринарної медицини.

     У червні-липні цього року 61 студент 2-го курсу скороченого терміну навчання ОС «Бакалавр» факультету ветеринарної медицини проходять навчальні практики з клінічних дисциплін на базі навчально-дослідних господарств НУБіП «Великоснітинське» ім. О.В. Музиченка та Агрономічної дослідної станції.

     З дисципліни «Клінічна діагностика хвороб тварин» (керівники – доценти Ольга Якимчук, Тетяна Немова, ст. викладач Микола Маринюк) студенти проводять збір анамнестичних даних про хворих тварин та їх аналіз, загальне дослідження і дослідження окремих систем та органів тварин. Відпрацьовують методи клінічного дослідження – пальпація, перкусія, аускультація та термометрія. Крім того, під керівництвом викладачів проводили постановку зондів, з метою профілактики травматичного ретикуліту. У результаті у 20 % тварин виявлено наявність гострих предметів. Відпрацьовувались також методики взяття проб крові, сечі для лабораторних досліджень, техніка виготовлення мазків крові, методика отримання сироватки крові. Під керівництвом викладача студенти, на підставі отриманих ними результатів клінічного, інструментального та лабораторного досліджень тварин, ставили діагноз захворювання.

 

 

     Згідно робочої програми навчальної практики з дисципліни «Акушерство, гінекологія і біотехніка розмноження тварин» (керівники – доценти Юрій Жук, Сергій Деркач, Валерій Мазур) студенти проводили клінічне дослідження корів на тільність, зокрема на ранніх термінах з використанням УЗД, оцінку клінічного стану тварин під час вагітності та діагностування хвороб вагітних, діагностику неплідності тварин, клінічну та лабораторну діагностику маститу, контроль перебігу стадій родів та перебігу післяродового періоду у корів. Також проводили оцінку стану новонароджених тварин, визначали якість молозива та випоювали його через стравохідний зонд. Під керівництвом викладачів складали схеми терапевтичних заходів та безпосередньо проводили лікування тварин з різною акушерською та гінекологічною патологією.

 

 

 

     З дисципліни «Оперативна хірургія з основами топографічної анатомії та анестезіології» (керівники – доценти Сергій Ткаченко, Павло Солонін, асистент Дмитро Тарнавський) практиканти провели диспансерне обстеження тварин з ортопедичною патологією та їхнє лікування, профілактичне розчищення ратиць у корів. Крім того, відпрацьовували техніку проведення інфільтраційної, провідникової та нижньокрижової анестезії у великої рогатої худоби. Під керівництвом викладачів проводили оперативну допомогу при асептичних та гнійних процесах у тварин, обезрожування телят.

 

 

     По завершенню практики студенти отримали масу задоволення і закріпили отриманні теоретичні знання практичним досвідом.

Юрій Жук,
заступник декана
факультету ветеринарної медицини

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook