УЛЯБ: розширюємо спектр надання аналітичних послуг

12 червня 2019 року
     На ринку протипаразитарних препаратів для домашніх тварин є ціла низка профілактичних засобів. Препарати від ектопаразитів (бліх і кліщів) представлені в декількох формах випуску – це спреї, нашийники, краплі і таблетки. Як відомо, ефективної дії будь-якого засобу захисту від ектопаразитів є відповідність вмісту діючої речовини до заявленого виробником.

     В Українській лабораторії якості і безпеки продукції АПК освоїли ще один вид послуг – кількісне визначення діючих речовин у засобах проти ектопаразитів для собак і котів.

     Алгоритм визначення діючих речовин та відпрацювання методики здійснив завідувач сектора хроматографічних досліджень кандидат біологічних наук Сергій Сенін. Дослідження проводили на моделі засобу вітчизняного виробництва - нашийнику «Бар'єр-Ультра».

     Згідно листівки-вкладки діюча речовина нашийнику «Бар'єр-Ультра» – фіпроніл (5-аміно-1-[2,6-дихлоро-4-(трифлуорометил)феніл]-4-[(трифлуорометил)сульфінил]-1Н-піразол-3-карбонітрил), похідне фенілпіразолу. Фіпроніл уражає центральну нервову систему ектопаразитів, не впливаючи на центральну нервову систему тварин.

     Відповідно до листівки-вкладки, вміст фіпронілу у досліджуваному засобі повинен складати 40 мг/г. Метою роботи було визначити вміст фіпронілу і порівняти отримані результати з даними, які декларує виробник.
     Вміст діючої речовини визначали методом газорідинної хроматографії з полум'яно-іонізаційним детектором (Thermo Scientific, виробництва США). Вміст фіпронілу визначали методом абсолютного градуювання виражаючи результати в мг/г.

     Газохроматографічний аналіз показав, що вміст фіпронілу у випробувальному зразку (нашийник «Бар'єр-Ультра») становить 42,8 ± 2,73 мг/г. Отримані результати свідчать про те, що виявлений вміст діючої речовини у випробувальному зразку відповідає даним, що декларує виробник.
     Таким чином, розроблена методика визначення діючої речовини в засобах захисту тварин від ектопаразитів, яка дозволяє визначити вміст фіпронілу на рівні – 2,5 мг/г.


Ушкалов В.О.,
директор УЛЯБП АПК

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook