На факультеті землевпорядкування обговорили перспективи регулювання топографо-геодезичної діяльності та створення інфраструктури геопросторових даних

10 грудня 2018 року

     Факультет землевпорядкування провів Всеукраїнський науково-практичний семінар «Перспективи регулювання топографо-геодезичної діяльності та створення інфраструктури геопросторових даних». Даний захід став гарним майданчиком для дискусій, обговорення проблемних питань та обміну думками щодо подальших перспектив розвитку топографо-геодезичної діяльності в нашій країні. Цього разу на базі факультету землевпорядкування зібралися експерти, науковці, виробничники, аспіранти і магістри. Понад 40 однодумців обговорили майбутнє галузі, а он-лайн трансляцію фахового семінару у соціальній мережі Facebook, вже встигли переглянути понад 1,5 тисячі глядачів
(https://www.facebook.com/afzukr/videos/264435270898589/UzpfSTEwMDAwMTk4MDY0NTA1MDoxOTY1MTEzNTkwMjMxMzEw/)!

     До присутніх з вітальним словом звернулися декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, Президент Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль та Голова ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець.

     Своє бачення щодо майбутнього галузі висловив завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин. Хоч і його доповідь більше торкалася вимог до топографічного забезпечення землеустрою та кадастрової діяльності, однак очільник кафедри не міг не оминути питань декомерціалізації державних сервісів, обмеження державного втручання та легалізації сучасних технологій отримання просторових даних. Окремо він зупинився на питаннях стандартизації у топографо-геодезичній діяльності.

 

     Генеральний директор ТОВ «Кайлас А» Андрій Галайда поділився власним досвідом і здобутками компанії, яку він очолює. У своєму виступі він розповів, що компанія має солідні напрацювання щодо проведення робіт з аерознімання до розроблення власної геоінформаційної платформи xGis (з презентацією його виступу та доробками компанії можна ознайомитися за посиланням

https://drive.google.com/file/d/19E1hl5HNSERzWboSofvzrYzki0gbWtJy/view).

     Своїм прикладом Андрій Галайда показав як повинна працювати сучасна компанія, яка надає послуги у сфері геодезії та виконанні землевпорядних робіт. На завершення він запросив магістрів і бакалаврів факультету землевпорядкування на майстер-клас, який компанія із задоволенням представить студентам НУБіП.
     Член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Петро Жолкевський у своїй доповіді зазначив, що протягом останніх 10-ти років система регулювання геодезії та картографії залишається фактично "безхозною". Лише громадськість та вчені говорять про це. Тому проведення подібних семінарів, на його думку, є вкрай необхідним заходом аби звернути увагу можновладців до проблем і перспектив галузі. Водночас, експерт частково не погодився з думкою Андрія Мартина і зазначив, що геодезія і землеустрій це різні науки, різні сфери діяльності. Якщо землеустрій більш творча професія, то геодезія – це точність, обов'язковий контроль, інструментальні перевірки, допуски, зведення з матеріалами попередніх років тощо. Подобається це комусь чи ні! Далі він зупинився на проблемних питаннях, що заважають розвитку галузі зокрема: 1) необхідності повноцінного переходу на виконання землевпорядних і геодезичних робіт у системі координат УСК-2000; 2) відсутності порядку у використанні перманентних станцій, не дивлячись на те, що всі їх використовують, вони продовжують залишатися поза правовим полем; 3) кадрова проблема, починаючи від підготовки закінчуючи сертифікацією фахівців; 4) мережі згущення перебувають у "правовому вакуумі"; 5) відсутній порядок з придбанням координат пуантів Державної геодезичної мережі. На його думку першочергові кроки, які необхідно зробити це: 1) активізувати роботи щодо розгляду в Парламенті проекту Закону України "Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність", з урахуванням зауважень і пропозицій, які були підготовлені ВГО "Асоціація фахівців землеустрою України" на початку 2018 року; 2) оновити (модернізувати) Інструкцію з топографічного знімання масштабів 1:5000-1:500.

     Експерт Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олег Пілат у своїй доповіді зупинився на перспективах створення і розвитку інфраструктури геопросторових даних в Україні. Про взаємодію між державним сегментом ДГМ і приватними GNSS мережами, про перспективи застосування лазерного сканування у галузі доповів представник ПрАТ «Systems Solutions» Михайло Туряниця. Про нові технології у сфері геодезії, землеустрою та проектування від компанії ТОВ "ЕЛНАВ" розповів Андрій Менько. Зокрема він презентував для учасників семінару інноваційні рішення і технології від компанії CHCNAV, розповів про прилад elnav і70 новий ГНСС приймач українського виробництва, який зібраний та успішно протестований українськими фахівцями, з комплектуючих передових світових розробників навігаційного обладнання. Зазначив, що прилад підтримує роботу всіх доступних навігаційних систем: GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo та використовується для вирішення різноманітних геодезичних задач.

     Жвавим та емоційним було обговорення. Експертам були поставлені питання, а в обговоренні активну участь взяли директор ПП "Геоекосистеми", керівник "Спілки геодезистів та картографів" Марія Кульбіда, завідувач кафедри геодезії та картографії, професор Іван Ковальчук, представники землевпорядних організацій і навчальних закладів (Василь Сорокін, Іван Опенько, Андрій Касянчик, Антон Нонка, Михайло Потьомко та ін.).

     Пропозиції щодо дискусійних питань, які були підняті на семінарі, будуть направлені Кабінету Міністрів України та профільним центральним органам виконавчої влади.

Наталія Мединська,
доцент кафедри земельного кадастру

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook