Здорова нація - майбутнє країни!

21 листопада 2018 року
        20 листопада за ініціативи куратора к.т.н., доцента кафедри комп'ютерних наук Ясенової Ірини та провідного лікаря-терапевта, дієтолога Юлії Поворознюк було проведено зустріч зі студентами  факультету інформаційних технологій в рамках Загальнодержавної програми «Здоров'я - 2020: український вимір», а саме формування міжсектрального підходу для підвищення ефективності заходів з їх профілактики та формування здорового способу життя!
      Метою лекції було донести студентам те, що жоден лікар, жодна державна програма не зроблять нас здоровими. Здоровими зробити себе можемо тільки ми. Також, важливим завданням, було розповісти, як саме досягнути оптимального і збалансованого харчування, за допомогою звичайних продуктів, що характерні для нашого географічного розташування, важливості фізичного виховання, відсутності шкідливих звичок та зловживання алкоголем. Також основним питанням, що планувалось розглянути психічне здоров,я та здоровий сон, як передумова до успіху.
 
 
Лікар-дієтолог Ю. П. Поворознюк розповіла, що у 70 % випадків більшість захворювань є наслідком нашого способу життя. Безліч факторів впливають на якість нашого здоров’я, основні з них:
1. Генетика;
2. Екологія;
3. Фізична активність;
4. Стресові ситуації;
5. Здорове харчування;
Людина – це те, що вона їсть! Багато людей навіть не задумуються наскільки це правда. А ми дійсно себе наїдаємо. І чим повноцінніше повсякденне харчування, тим довша тривалість життя. Тому першочергово лікар-дієтолог розказала та привела приклади щодо збалансованого харчування. Наголосила, що у переважної кількості людей не збалансоване харчування, суттєвий надлишок в раціоні жирів, цукру, солі, простих вуглеводів, алкоголю, ліків, добрив, пестицидів та гормонів. Нестача вітамінів, мінералів, складних вуглеводів, жирів (омега), води та клітковини.
 
Лікар-дієтолог показала наслідки неправильного харчування: метаболічний синдром (ожиріння, абдомінальне ожиріння, неалкогольна жирова хвороба печінки і підшлункової залози, цукровий діабет, артеріальна гіпертензія, дисліпідемія, атеросклероз, гіперурикемія- подагра,еректильна дисфункція, остеоартроз); захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрит, дуоденіт, виразкова хвороба, холецистит, ЖКХ,  панкреатит, закрепи), кишковий дисбактеріозчасті застудні захворювання; аліментарні хвороби (білково-енергетична недостатність, ендемічний зоб, анемія і т.д.); булемія/анорексіябезпліддязлоякісні новоутворення.
Також, зі студентами провели тест і кожен розрахував свій особистий індекс маси тіла. За допомогою лікаря, за формулою Брока студент проаналізував свою ідеальну вагу та визначив до якого типу він належить: астенік, нормостенік чи гіперстенік. Лікар-дієтолог зауважила, що ожиріння забирає 11,5 років життя. В Україні, кожен другий громадянин знаходиться в зоні ризику. 
 
 
Поворознюк Ю. П. перерахувала, що відноситься до шкідливої їжі (junk food) – шоколадки та батончики, солодка вода, піца, фаст-фуд, сосики та ковбаси, смажена та копчена їжа. Розповіла про співвідношення білків, жирів та вуглеводів.
Наголосила, що вітаміни та мінерали - це каталізатори біохімічних процесів. Тому безсумнівним є факт необхідності вживання і включення їх в щоденний раціон харчування. Особливу увагу зосередила на вітаміні D, розповіла про його важливість та позитивний вплив на організм людини. Також повідомила, яку олію та жири треба вживати (лляну, оливкову, та глибоководну морську рибу холодних морів та океанів) та на якій краще готувати їжу (оливкова олія, смалець, вершкове масло), зробила акцент на обмеженні в раціоні соняшникової та кукурудзяної олії, особливо при термічній обробці.
Мікрофлора кишківника – окремий орган, вагою 3 кг. Для її нормального функціонування потрібна клітковина, що міститься в овочах, фруктах, зелені, цільнозернових крупах, висівках та корисні бактерії в кисломолочних продуктах, квашених овочах та фруктах. 
 
 
В кінці зустрічі наша гостя підбила підсумки, що здоровий спосіб життя – це комплекс дій, який включає:
1. Основні принципи правильного харчування:
№ 1 – регулярий прийом їжі: 3 основні прийоми їжі і два перекуси
№ 2 – мінімум простих вуглеводів, транс-жирів в раціоні
№ 3 – достатня кількість овочів та фруктів (мінімум 400 гр)
№ 4 – достатня кількість води (30 мл/кг ідеальної ваги)
№ 5 – правильна харчова поведінка в процесі переїдання
№ 6 – хороший и достатній сон (7-8 год)
№ 7 – кожен головний прийом їжі має містити білок
№ 8 – нагороджуйте себе за перемоги
№ 9 – збалансований раціон
№ 10 – планування раціону
№ 11 – обід більше вечері
№ 12 – просити про підтримку
№ 13 – обдумуйте причини зривів і як не переїдати        
№ 14 – розрізняти голод і апетит
№ 15 – купувати здорові продукти
№ 16 – готувати їжу здоровим способом
№ 17 – справлятись зі стресом здоровими способами
№ 18 – передбачити і долати перешкоди
№ 19 – регулярна фізична  активність
№ 21 – різноманітна здорова їжа
2. Відмову від шкідливих звичок (шкідливі звички зменшують тривалість життя). Чим швидше ми позбудемось їх, тим краще будемо себе почувати, матимемо більше шансів уникнути серйозних захворювань (хвороб судин, серця, внутрішніх органів, раку і т.д.) та патологічної старості з "букетом" хронічних хвороб.
3. Фізична активність. В добі 1440 хвилин, а щоб виглядати привабливо і чарівно досить використовувати всього лише 20 з них на тренування і досягнення результату.
4. Психічне здоров'я. Невід'ємною частиною здорового способу життя є позитивне мислення, хороший настрій: покращується обмін речовин, міцніє імунітет, сповільнюються процеси старіння. Важлива деталь – 7-8-годинний сон! Сон менше 7 годин збільшує ризик інсультів та інфарктів!
 
Також  протягом дискусії та обговорення було задано безліч питань, на які було дано обґрунтовані та професійні відповіді.
 
Головним завданням кожного з нас – взяти відповідальність за своє здоров'я. Але якими б ми зайнятими не були, пам'ятаймо, що у кожного з нас – лише одне серце та одне життя, і як ми його проживемо, великою мірою залежить від нас.
 
Дякуємо Юлії Поворознюк за доступну, цікаву, професійну лекцію щодо здорового способу життя, особливо збалансованого харчування.
 
Ясенова Ірина 
доцент кафедри комп'ютерних наук
 
 

  

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook