Епохальна подія: 70 років тому колективу УСГА вручено Орден Трудового Червоного прапора

11 жовтня 2018 року

     Цьогоріч відгриміли грандіозні заходи щодо відзначення 120-річчя нашого університету, яким ми пишаємося та який ми любимо. Всього цього могло б не бути, якби не історичні факти, які засвідчують визнання Київського сільськогосподарського інституту (КСГІ), одного з «трьох китів», з яких утворився сучасний Національний університет біоресурсів і природокористування України.

     Епохальною нагородою, яка стала вагомим аргументом у питанні історичної давності нашого університету, є Указ від 9 жовтня 1948 р. № 006453, виданий за успіхи в підготовці кадрів для сільського господарства та звитяжну працю інституту в післявоєнний період Президією Верховної Ради СРСР, яка нагородила КСГІ у зв'язку з його 50-річчям орденом Трудового Червоного Прапора. 2018 року цій події виповнилося 70 літ. Ми розуміємо, що тодішня партійна влада намагалася контролювати всі сторони життя людей, втручалася у всі події. Та разом з тим історія є історією і її не перепишеш. Тож вважаємо, що співробітникам, студентам буде цікаво ознайомитися з документами того періоду.

       Окрім ордену, Президія Верховної Ради СРСР нагородила КСГІ грамотою від 11 жовтня 1948 р. № 272/381 у зв’язку з отриманням ордену Трудового Червоного Прапора.

 

     Нагороду приймав директор КСГІ, представник факультету механізації сільського господарства, старший викладач кафедри сільськогосподарських машин Долгополов Тихін Сидорович (директор: 1938-1941 рр.; 1944-1954 рр.).


Директор Київського сільськогосподарського інституту
Долгополов Тихін Сидорович (1900-1952 рр.)


На мітингу, присвяченому нагородженню КСГІ орденом Трудового Червоного Прапора. Виступає директор Долгополов Т.С. 1948 р.

 

 Вітальні телеграми


Вітальний лист Міністра вищої освіти СРСР С. Кафтанова

 Список закладів та організацій, від яких отримали вітання з 50-річчям інституту 

     Ось, як описується 50-й ювілей КСГІ в «Трудах Киевского ордена Трудового Красного Знаменисельскохозяйственного института» за 1948 р.:

Подається мовою та правописом оригіналу

     Пятьдесят лет работы Киевского ордена Трудового Красного Знамени сельскохозяйственного института

     30 сентября 1948 года исполнился полустолетний период работы Киевского сельскохозяйственного института. 1898-й год является не только годом основания сельскохозяйственного отделения Киевского политехнического института, но и началом высшего сельскохозяйственного образования на Украине.
    Правительство Союза Советских Социалистических Республик высоко оценило пятидесятилетнюю работу института, наградив его орденом Трудового Красного Знамени. 26 сотрудников института — профессора, преподаватели, рабочие и служащие — получили за свою работу высокие правительственные награды — ордена и медали Советского Союза.
    Награждение института и его сотрудников правительственными наградами является одним из многих проявлений заботы о высшей школе, о культуре, о выращивании кадров для сельского хозяйства со сторонык оммунистической партии, со стороны нашего советского правительства. Благодаря повседневным заботам вождя народов товарища И. В. Сталина и руководителя большевиков Украины товарища Н. С. Хрущева институт превратился в одно из передовых учебных заведений нашей страны…

Труды Киевского ордена Трудового Красного Знамени сельскохозяйственного
института. Том V. – 1948. – Киев – Харьков. – С. 14.

Поливач Марія,
директор музею історії НУБіП України

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook