Співробітники ННІ лісового і садово-паркового господарства під час екскурсії побували в одному із семи чудес України

27 вересня 2018, 19:04

Під час екскурсійної поїздки 22 вересня 2018 року співробітники ННІ лісового і садово-паркового господарства відвідали перлину світового масштабу – Національний дендрологічний парк «Софіївка», що входить до 7 чудес України. На теперішній час – це місце відпочинку, об'єкт природо-заповідного фонду та історико-культурної спадщини України.  Він розташований у північній частині м. Умань на Черкащині по берегах невеликої річки Кам’янки і займає площу 179,2 га.

Парк створений у 1796-1802 роках тодішнім власником міста Умані, польським магнатом Станіславом Щенсним Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької і був подарований їй до дня народження у травні 1802 року. Інженерний досвід та знання, художній талант керівника будівництва парку  Людовіка Метцеля, тяжка праця сотень селян Уманщини подарували світові чудовий шедевр садово-паркового мистецтва.

Проведенню екскурсії цього дня сприяла чудова тепла і сонячна погода, яка додавала всім хорошого настрою. Осінь є ідеальною порою для відвідування парку, оскільки дерева одягаються у різнокольорові шати.

Враховуючи багаторічну співпрацю між науковцями дендропарку та ННІ лісового і садово-паркового господарства, а також з метою проведення фахової, змістовної і цікавої екскурсії у якості екскурсовода для нас було призначено наукового співробітника парку І.Л. Дениско. Тому користуючись нагодою, хочемо їй висловити щиру подяку за цікаву і змістовну розповідь про історію створення парку, його дендрологічну складову та архітектурні рішення. 

Учасники екскурсії були вражені тим, що вся територія парку представлена мальовничими пейзажами з гротами, скульптурами, фонтанами та водоймами. Ці об’єкти наповнені сюжетами із античних легенд стародавньої Греції та славетної епічної поеми Гомера «Одіссея».

Під час створення парку було споруджено ряд штучних водойм: Верхній став – площею понад 8 га, Нижній – близько 1,5 га та інші; водоспади (один з них заввишки 14 м), шлюзи, каскади, підземну ріку Ахерон (завдовжки 224 м), водограї (найбільший – до 20 м). Поряд із мальовничими водоймами парк прикрашають штучні скелі (Левкадська (Бельведерська), Тарпейська та інші), загадкові гроти (Венери, Горішок, Страху і сумнівів), романтичні павільйони (Флори, Рожевий), альтанки, скульптури.

У парку створено види й перспективи різних планів – Головна алея, Англійський парк, Єлисейські поля тощо. Цього вдалось досягти завдяки компонуванню різних видів дерев, поєднання їх з водоймами, скелями й архітектурними спорудами.

Поруч зі звичними для наших широт деревними видами були висаджені і екземпляри, привезені з Азії, Близького Сходу, Європи, які доставлялись до Умані переважно через Одесу. На теперішній час на території парку, який одночасно є Науково-дослідним інститутом НАН України, зростає 3323 таксони (видів, форм, сортів, культиварів місцевих та інтродукованих деревних видів). Саме із Софіївки більшість рідкісних деревних видів були розповсюджені та інтродуковані по всій території сучасної України.

Однією з головних прикрас парку є фонтан Змія, що встановлений посередині Нижнього озера. З його широко розкритої пащі піднімається стовп води висотою майже 20 метрів! Ще одним природним чудом парку виступає великий водоспад, що розташований на висоті 18 метрів над землею, і стікає в мальовниче спокійне озеро, в якому плавають білі лебеді. Павільйон Флори – богині весни і всього рослинного світу, гармонійно поєднується з природою. Найбільш романтичним куточком парку є затишний «Острів кохання», що розмістився на Верхньому озері. Офіційна назва острова «Анти-Цирцея» добре знайома любителям давньогрецьких міфів. Грот «Каліпсо», який здається створений самою природою. Вхід до нього розділений на дві половини гранітною підпорою, яка ніби підтримує його і надає йому цілком природного вигляду. Таких цікавих і романтичних об’єктів на території парку знаходиться надзвичайно багато. Тут можна зустріти безліч статуй давньогрецьких богів, мислителів та героїв, серед яких Сократ, Аристотель, Еврипід, Гомер, Паріс, Орфей та багато інших.

Романтична історія створення національного дендрологічного парку залишила по собі безліч загадкових міфів та легенд. Туристи, спускаючись по річці, просять човняра починати маршрут з кінця – згідно давньогрецьких міфів, початок ріки – це життя, а кінець – смерть. Розпочинаючи шлях з кінця ріки, ви повертаєтесь до життя, залишивши позаду всі незгоди та переживання. Якщо побувати біля Венери і випити води з її джерела, тіло покинуть всі недуги та хвороби. У людини, на котру не впаде жодна краплина води під час проходу під Великим водоспадом, здійсниться найзаповітніша мрія.

Час на проведення екскурсії сплив досить швидко. Після всього побаченого і почутого нами, можна з упевненістю сказати, що Софіївка – диво садово-паркового мистецтва, яке варто відвідати хоча би раз у житті, щоб поринути у загадкову і прекрасну атмосферу любові, містики та давнього світу. І на думку приходять рядки Г.С. Вахламової:

          Софіївко, моє ти чудо!

          У барвах осені ясна.

          Завжди приваблювати буде

          Твоя задумлива краса.

          Софіївко, про тебе мрію,

          До тебе знову я прийду –

          Свою любов, свою надію,

          В осіннє золото вкладу.

Звичайно, що багато об’єктів дендрологічного парку за браком часу ми не змогли відвідати і належним чином оцінити, але є сподівання на продовження цього знайомства і рекомендуємо всім співробітникам нашого університету обов’язково побувати у цьому мальовничому куточку історико-культурної спадщини України.

Наприкінці необхідно висловити слова щирої подяки за організацію та сприяння у проведенні цієї цікавої екскурсії адміністрації і профспілковому комітету НУБіП України, дирекції ННІ лісового і садово-паркового господарства, дирекції НДП «Софіївка», адміністрації ДП «Уманське лісове господарство».

Голова профбюро ННІ лісового і

садово-паркового господарства

С. Дударець

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook