Серпневий ректорат: підбиваємо підсумки вступної кампанії та розпочинаємо новий навчальний рік

27 серпня 2018 року

     27 серпня 2018 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося розширене засідання ректорату. Хоча порядок денний охоплював чималий спектр напрямів діяльності університету, але основна увага була зосереджена на підсумках вступної кампанії та готовності до нового навчального року.

     Розпочинаючи доповідь відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук зазначив, що вступна кампанія на фінішній прямій: ще триває набір на другу вищу освіту. Але за рештою вже можемо підбивати підсумки. Декілька цифр: цього року заяв від бажаючих навчатися в НУБіП було на 2 тисячі більше – 19 тисяч. Забезпечували прийом студентів більше 400 працівників університету. На денну форму навчання за державним замовленням мали конкурс: на базі школи 6 осіб на місце, молодшого спеціаліста 2 особи на місце, до магістратури 2,8 осіб на місце. Уперше співвідношення студентів за державною та за контрактною формою навчання склало 50:50 (раніше держзамовлення домінувало). Ще одним показником успішності стала кількість місць державного замовлення, отримана певними спеціальностями, до загального обсягу, виділеного на всі заклади вищої освіти. Так, «Професійна освіта» – 32% місць, «Захист та карантин рослин» – 33%, «Лісове та садово-паркове господарство» – 25%, «Водні біоресурси та аквакультура» – 43%. Загалом же цьогоріч за парти сяде на 527 майбутніх бакалаврів та 130 магістрів більше. Всього по навчальному закладу студентами стали 5548 чоловік. Грунтовні оцінки, остаточні результати, рекорди та поради на наступну кампанію читайте в інтерв’ю з Віктором Шевчуком на офіційному сайті НУБіП згодом.

 

     Про готовність матеріальної бази до нового навчального року доповів проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. Цього року вся увага була направлена на забезпечення комфортних побутових умов проживання в гуртожитках. Протягом літа велись постійні репортажі на сайті, але проректор назвав кілька вже важливих завершених об’єктів. У гуртожитку №1 – фасад, №2 – підлога в коридорах, №3 – місця загального користування, №9 – заміна вікон і ремонт блоків. Тривають й надалі наступні роботи: гуртожитки №10 та 11 – заміна вікон, №6 – дах, №5 – утеплення. Масштабно ремонтується й фасад навчального корпусу №4 та три поверхи в корпусі №10. Також нарешті проведено підключення основних та резервних кабелів електропостачання. Декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук та директор ННІ лісового та садово-паркового господарства Петро Лакида звернули увагу на необхідність провести заходи з промиву системи опалення в навчальному корпусі №1.

    Також готовність до нового навчального року стало предметом співдоповіді начальника навчального відділу Оксани Зазимко. Вже готовий графік та розклад навчального процесу, виготовлені залікові книжки та очікуємо на поставку студентських квитків, готова й навчально-методичне забезпечення. На пропозицію Василя Шинкарука при формуванні академічних груп буде приділятися увага балу ЗНО з англійської мови. Навчання стартує 3 вересня за розкладом чисельника.

 

     Директор студмістечка Сергій Стецюк проінформував про хід поселення студентів до гуртожитків. Всього заплановано поселити 6392 студенти. Враховуючи досвід останніх років, студенти будуть розміщуватися відповідно до договорів та наказів на поселення на 10-11 місяців в залежності від навчального процесу. Решту часу в гуртожитках, кімнатах будуть проводитися ремонти та санітарний обробіток. У зв’язку з цим за пропозицією Василя Шинкарука буде проведена ревізія кімнат для зберігання речей, удосконалена система здачі-приймання кімнат. Проте лад в кампусі – це й системна робота, в тому числі й студентського самоврядування, зазначив ректор. Та нагадав: щотижня в гуртожитках проходять наради за участі заступників декана, щомісяця – особисто декана чи директора ННІ.

     Ще одне питання порядку денного торкалося вступної кампанії. Завідувач підготовчим відділенням Оксана Багацька повідомила, що всього навчалися на курсах 172 особи, з них 128 подали документи на навчання до НУБіП. 101 – вступили, з них 63 за державним замовленням. Завдання на найближчі два місяці залишається незмінним: під кожну спеціальність сформувати групу на підготовчому відділенні.

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко доповів про результати публікаційної активності науково-педагогічних працівників протягом 2018 року. Зокрема у виданнях, що входять до науковометричних баз даних SCOPUS та Web оf Science опубліковано 158 статей, а минулого року – 226. На цей показник мусимо звертати увагу, оскільки він враховується при розподілі державного замовлення на підготовку магістрів, формуванні спеціалізованих вчених рад тощо.

     Директор служби закладів харчування Богдан Дубас назвав якість харчування пріоритетом у діяльності на наступний навчальний рік. Для цього є кадрове забезпечення, а обладнання проходить сервіс та поточний ремонт. Планується відкрити й буфет в навчальному корпусі №15 та збільшити кількість посадкових місць в їдальнях корпусів №10 та 12. Комісія, яку очолить голова профспілки Ростислав Тарасенко, за участі студентського самоврядування постійно протягом року контролюватимуть якість харчування.

    Директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Геннадій Ржевський представив сценарій підготовки та відзначення Дня знань. Коротка програма така: о 9 годині ранку – презентація книги «Гордість університету – його випускники», 9-40 – відкриття музею історії НУБіП України, 9-55 – фотографування, 10-00 – театралізоване дійство на університетському стадіоні.

     Учений секретар Оксана Барановська повідомила графік діяльності ректорату на найближчий період. Завтра відбудеться засідання вченої ради, а традиційна нарада з планування 4 вересня об 1100 годині.

     Ректорат розглянув і інші питання життєдіяльності університету.

Денис Рудень

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook