Професійна етика учасників ринку капіталу – фундамент інвестиційної професії

7 липня 2018 року

     4 липня за сприяння Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, проекту USAID «Трансформація фінансового сектора» та Асоціації інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine у прес-центрі інформаційної агенції «Укрінформ» відбулось засідання круглого столу, присвячене обговоренню питання ролі етичних стандартів у формуванні ефективного ринку капіталу, на яке були запрошені представники кафедри біржової діяльності і торгівлі – завідувач Надія Резнік та старший викладач Анна Слободяник.

     Існуюча система підготовки та атестації фахівців фондового ринку має суттєві недоліки: вона не дозволяє забезпечити учасників ринку висококваліфікованим персоналом за відповідними спеціалізаціями; базується на неефективній технічній системі проведення тестування та застарілій програмі перевірки знань.
     Головними темами круглого столу було обговорення фахових компетенцій та професійної етики учасників ринку капіталу, що відповідатиме кращим міжнародним практикам. В Україні етичні стандарти професії існують лише у форматі рекомендацій і не було ще жодного випадку, щоб хтось з учасників ринку був притягнутий до відповідальності через їх порушення.

     Вже до кінця року буде прийнято Кодекс професійної етики учасників ринку капіталу, що відповідатиме кращій міжнародній практиці і сприятиме вищому рівню довіри до фондового ринку України та більшій його прозорості. Про це заявив член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Максим Лібанов.
     Комісія за участі професійної спільноти планує розробити Кодекс професійної етики учасників ринку капіталу до кінця цього року. Запровадження нового кодексу професійної етики сприятиме вищому рівню довіри до фондового ринку України, його більшій прозорості та відповідно привабливості для інвесторів, зауважив він.

     Втілення етичних стандартів вигідне як інвесторам, так і професійним учасникам ринку, оскільки сприяє чесній та справедливій торгівлі, знижує ризики та можливості для маніпулювання ринками, інсайдерської торгівлі та порушення цілісності ринків капіталу. І дуже важливо, щоб ці стандарти стали не просто заявленими деклараціями про принципи ведення бізнесу професійними учасниками. Вони мають стати застосовними (enforcable). Тобто, якщо хтось з учасників ринку їх порушить, регулятор та суди повинні мати змогу застосовувати санкції, — відзначила заступник керівника Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору» Юлія Вітка.

     Прийняття певних стандартів і принципів професійної етики на ринку капіталу створить передумови для забезпечення доброчесності та сумлінності виконання операцій з цінними паперами та управління активами учасниками ринку, зробить ринок більш привабливим, а інвесторів більш захищеними — це думка Юлія Вітка президента Асоціації інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine Юлії Вітки.

     Розробка і впровадження такого Кодексу – один з елементів розпочатої реформи системи підготовки та атестації фахівців фондового ринку. Вивчення та дотримання нових професійних стандартів та етики стане обов’язковим для сертифікованих фахівців після завершення реформи.
     Чесність, етична або добросовісна поведінка при здійсненні операцій з цінними паперами та консультуванні клієнтів гарантуватиме професійність та доброчесність фахівців фондового ринку, впровадження та виконання нових правил професійної етики набувають вкрай важливого значення, оскільки впливатимуть на довіру українців до нових інститутів та інструментів ринку капіталу в Україні.

Валентина Яворська,
доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook