Розвиток аграрного, земельного та екологічного права на зламі тисячоліть – тема наукової дискусії вчених-правників

29 травня 2018 року

     У рамках святкування 120-річчя НУБіП України 18-19 травня було проведено міжнародну науково-практичну конференцію «Розвиток аграрного, земельного та екологічного права на зламі тисячоліть», матеріали якої об’єднали думки 96 провідних вчених у зазначеній сфері юридичної науки і освіти, причому особисто присутніми були понад 50 представників наукових і освітянських осередків з усієї України та ближнього зарубіжжя. Широко представлено київську, харківську, одеську, дніпропетровську, львівську, івано-франківську, хмельницьку та інші правничі школи у галузі природокористування.

     Від імені оргкомітету гостей привітав професор Володимир Єрмоленко, подальший виступ якого було присвячено долі аграрного, земельного та екологічного права у сучасній юридичній освіті. Нинішні псевдореформатори запроваджують іноземні моделі правничої освіти, у яких взагалі немає місця аграрному та земельному праву на фоні незначного залишкового сегменту екологічного права. При цьому жорстко ігнорується специфіка сучасних вітчизняних суспільних відносин, коли локомотивом економіки нашої країни є аграрний сектор. Значимість аграрного і земельного права неспіввимірно зростає з огляду на незавершені досі аграрну і земельну реформи, досягнення мети яких неможливе без належного супроводу фахівцями із аграрного і земельного права. Крім того, територія нашої країни найбільше постраждала від Чорнобильської катастрофи, подолання наслідків якої вимагає глибокого знання еколого-правових тонкощів. Це тільки загальні віхи, які характеризують вітчизняні реалії суспільного розвитку, але вже на перший погляд видно важливість освітянських програм з аграрного, земельного та екологічного права.

     Продовжив дискусію професор кафедри земельного та аграрного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, член-кореспондент НАПрН України Анатолій Статівка, у виступі якого прозвучав глибокий жаль з приводу поглиблення аномічних процесів у аграрних відносинах та відповідному їх відображенні у аграрному праві. При цьому вже вкотре Анатолій Статівка наголосив на значних можливостях НУБіП України стати флагманом розвитку аграрного права.

     Наступним став виступ завідувача кафедри земельного та аграрного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого професора, член-кореспондента НАПрН України Михайла Шульги, у якому основну увагу було приділено сучасним проблемам земельного права, зокрема невизначеній долі гідротехнічних споруд у сільській місцевості, які не потрапили під процедуру паювання земель, а тому залишились фактично і юридично безхазяйними. Попри надзвичайно важливу роль таких споруд, вони використовуються не за призначенням, дедалі більше зношуючись, а то й прямо руйнуючись.

     У виступі доктора юридичних наук, завідувача кафедри цивільно-правових дисциплін Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки (м. Луцьк) Андрія Духневича було підняті проблеми організаційно-правового забезпечення застосування фітосанітарних заходів в Україні в контексті сучасних процесів євроінтеграції, що вимагає побудови власного ефективного механізму фітосанітарного захисту під час спрощення процедур відповідного контролю під час перетину насіннєвим матеріалом митного кордону України.
     Завідувач кафедри цивільного, господарського та екологічного права Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» професор Роман Кірін зупинився на комплексній проблемі перспектив розвитку надроохоронного права, адже сьогодні, на жаль, нормативно не визначено чітку межу розподілу між ґрунтом і надрами, не говорячи про безчинства, які творяться під час видобутку корисних копалин, наприклад, бурштину та ін.

     Продовжила тему адаптації національного законодавства до законодавства ЄС та окремих країн-членів Євросоюзу у екологічній сфері завідувач кафедри трудового, екологічного та аграрного права Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Надія Кобецька, у виступі якої розглянуто позитивний для України досвід Польщі у галузі екологічної політики та її правової регламентації.
     Детальному аналізу існуючих проблем договірного забезпечення ефективного використання земель присвячено виступ завідувача кафедри трудового, земельного та господарського права Хмельницького університету управління та права, доктора юридичних наук Івана Костяшкіна.

     Професор кафедри земельного та аграрного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрН України Володимир Носік у своєму виступі звернув увагу на проблеми законодавчого забезпечення аграрно-промислової інтеграції в Україні, яка полягає, зокрема, у формуванні мережі аграрно-індустріальних парків в Україні.

     Про сучасні тенденції розвитку екологічного права доповіла завідувач кафедри екологічного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, професор Марія Краснова.
     Представник делегації від Білоруського державного університету, Гульнара Джабаілдаєва розкрила у своєму виступі зміст правового механізму охорони земель по законодавству Республіки Казахстан.

     На завершення пленарного засідання виступив суддя Верховного Суду, доктор юридичних наук, професор Віталій Уркевич. Вчений присвятив свою наукову доповідь висвітленню актуальних проблем застосування норм аграрного й земельного права у судовій практиці.

     Після перерви роботу конференції було продовжено на секційних засідання. Науковці мали можливість продовжити роботу в секціях «Актуальні проблеми розвитку аграрного права», «Сучасні тенденції розвитку земельного права» та «Перспективи розвитку екологічного права».

     19 травня 2018 р. гості конференції змогли насолодитися колоритними краєвидами Національного музею народної архітектури та побуту України або «Музею під відкритим небом», як його неофіційно називаються мешканці Київщини, та ознайомитися з архітектурно-ландшафтними комплексами усіх історико-етнографічних регіонів України.

     Професорсько-викладацький склад кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука висловлює щиру вдячність усім учасникам міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток аграрного, земельного та екологічного права на зламі тисячоліть!».

Ольга Кулинич,
доцент кафедри аграрного, земельного та
екологічного права імені академіка В.З. Янчука

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook