Думка експертів: цільове призначення земель та функціональне зонування територій - чи можлива гармонізація вимог землевпорядної та містобудівної документації?

18 травня 2018 року

      На факультеті землевпорядкування НУБіП України, за підтримки ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» та Асоціації «Земельна спілка України», відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар «Цільове призначення земель та функціональне зонування територій - чи можлива гармонізація вимог землевпорядної та містобудівної документації?» Головною метою проведення якого, стало досить актуальне питання – налагодження взаємозв’язку між землевпорядною та містобудівною документацією.
      З вітальним словом до учасників семінару звернувся декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, який наголосив, що тему для обговорення обрано недаремно, адже і досі триває «професійний конфлікт» між землевпорядниками і містобудівниками, який давно потрібно залагодити, узгодивши дискусійні моменти при розробленні проектної документації.

 


    У своєму виступі очільник ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець зазначив, що сьогодні потрібно зробити важливий крок, запропонувати способи вирішення існуючих непорозумінь, адже поняття «цільового призначення земель» діє з 70-х років минулого століття, а «функціональне зонування» з'явилося у вітчизняному законодавстві з 2012 року, тому хотілося б почути, що є важливішим і першочерговим?»


    Директор департаменту землеустрою, використання та охорони земель Держгеокадастру України Олександр Краснолуцький зауважив, що говорити про ці проблеми безперечно треба, але не варто акцентувати увагу на тому, що є головним, а що – другорядним (землевпорядна чи містобудівна документація). Нашою метою має бути узгодження між цими двома поняттями. Цільове призначення повинно встановлюватися на основі функціонального зонування. Але чомусь завжди виникає проблема, бо чіткий порядок визначення цільового призначення існує, а порядок встановлення функціонального зонування території відсутній. Також цільове призначення земельної ділянки відображено у даних Державного земельного кадастру, натомість функціональне зонування території не вноситься до містобудівного кадастру, у зв’язку з його малим наповненням.
Звісно, що присутність представника органу управління викликала жваву дискусію і безліч запитань, а перші «гострі» питання до Олександра Краснолуцького були від експерта Андрія Тарнопольського та професора кафедри земельного кадастру Йосипа Дороша, які виділили роль цільового призначення та функціонального використання. Обговорили відмінності між землевпорядною та містобудівною документацією, невідповідністю і непристосованністю нормативно-правової бази, що їх регулює.


     Завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин зауважив, що функціональне зонування територій, яке передбачено містобудівною документацією, прямо не пов'язане із класифікацією земельних ділянок за цільовим призначенням, якою оперує земельне законодавство. Містобудівна документація переважно орієнтована на використання земель, що підлягають забудові, загальна площа яких становить близько 3 % території країни.


     Андрій Мартин також поставив одне з найбільш цікавих запитань: яка ж документацій є «головнішою»? Правила вирішення «конфліктів» між містобудівною та землевпорядною документацією відсутні. Проте це має бути не боротьба із визначенням переможців та переможених, а тривалий процес взаємного наближення, кінцевою метою якого має стати створення передумов для єдиної та простої системи планування територій в інтересах місцевого населення.
    Продовжив розпочату попереднім доповідачем дискусію голова ГО «Інститут просторового розвитку» Юрій Манцевич, який зауважив, що не потрібно шукати «головного» в цих двох сферах діяльності, адже таким чином досягти балансу та взаємозв’язку буде не можливо. Варто шукати компроміси.


    Підтримала думку Юрія Манцевича заступник директора інституту «УкрНДПІцивільбуд» Тетяна Криштоп. Вона та інші учасники круглого столу обговорили практичне використання взаємодію галузей землевпорядкування та архітектури.
    Експерт Офісу ефективного регулювання (BRDO), юрист і випускних нашого Університету Олег Пілат у своїй доповіді зазначив, що на основі колізій цільового та функціонального призначення земельних ділянок виникають конфлікти і судові спори на різних етапах територіального планування.  Все це ускладнює інвестиційне освоєння територій. Громадяни та підприємці витрачають час та кошти на вирішення проблем, коріння яких походить із законодавства, державних стандартів та будівельних норм. Надав свої пропозиції щодо вирішення проблеми.


   

     Також, до обговорення долучилися в.о. директора Департаменту містобудування та архітектури Київської обласної державної адміністрації Дмитро Ликов, його заступник Василь Бабенюк та присутні на заході виробничники.
      На завершення заходу його учасниками було запропоновано сформувати робочу групу з розроблення пропозицій щодо гармонізації вимог землевпорядної та містобудівної документації, а результати її роботи представити на одному з наступних семінарів.
  Семінар транслювався у прямому ефірі в соціальній мережі Facebook (відеозапис доступний за адресою: https://www.facebook.com/afzukr/videos/465920837171755/), і набрав вже понад 2,7 тис. переглядів.

Наталія Мединська,
доцент кафедри земельного кадастру
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook