ПРАКТИЧНА ПІДГОТОВКА – ЗАПОРУКА УСПІШНОЇ ФАХОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

23 квітня 2018 року

     Розвиток аквакультури в сучасних умовах господарювання вимагає від фахівців глибоких знань ведення технологічних процесів, що пов’язано із засвоєнням теоретичних знань особливостей біології об’єктів аквакультури, функціонування екосистеми ставів, взаємовідносин об’єктів культивування і середовища та впливом його складових на організм риб протягом їх життєвого циклу.
      Кафедра аквакультури забезпечує навчання магістрів за спеціалізаціями виробничого спрямування «Ставове рибництво»», «Індустріальне рибництво», «Осетрівництво», «Лососівництво» та наукового спрямування за спеціалізацією «Експериментальна аквакультура», яка спрямована на підготовку висококваліфікованих фахівців для наукових закладів та установ, діяльність яких пов’язана з аквакультурою. Значна увага у підготовці магістрів приділена питанням селекційної роботи в аквакультурі, методам підвищення рибопродуктивності водойм, методології експериментальних досліджень. Серед питань, що потребують практичних навичок засвоєння дисципліни «Методологія експериментів в іхтіопатології» – методики лабораторних іхтіопатологічних досліджень, необхідні при вивченні проблем здоров’я риб та проведенні модельних експериментів.
     У цьому зв’язку на базі відділу іхтіопатології Інституту рибного господарства НААН України була проведена лабораторна робота з вивчення методів бактеріологічних досліджень, які використовують в іхтіопатології. Студенти магістратури 2 року навчання Поліщук Н., Москаленко О., Андрійчук Ю. мали можливість провести клінічний огляд та патологоанатомічний розтин хворих риб.

 

Клінічний огляд риби

   

Патологоанатомічний розтин риби

       Кожен студент мав можливість відпрацювати методи посівів, виділених культур на поживні середовища.

Студенти здійснюють посіви виділених культур на поживні середовища

     

Мікробіологічні посіви відпрацьовує студентка Поліщук Н.

    Був опанований якісний метод визначення наявності дезоксирибонуклеазної активності бактерій, виділених від риб за їх різного фізіологічного стану та метод визначення чутливості виділених від хворих риб бактерій до антибактеріальних препаратів методом дифузії в агар.

Визначення чутливості виділених бактерій до антибактеріальних препаратів методом дифузії в агар

    Крім того, студенти ознайомилися з особливостями роботи відділу іхтіопатології та наявним обладнанням (електронний мікроскоп, ультрамікротом, імуноферментний аналізатор, спектрофотометр та ін.)
      Після занять співробітники відділу пригостили студентів чаєм, відбулася тепла розмова.

Спілкування студентів із співробітниками за чаєм

      Кафедра аквакультури щиро вдячна за надану можливість та підготовлені необхідні умови проведення лабораторних занять директору ІРГ НААН України д.с.-г.н., академіку Грициняку І.І., зав. відділу іхтіопатології д.б.н. Матвієнко Н.М. та науковому співробітнику відділу Ващенку А.В.

Завідувач кафедри аквакультури, д. с.-г. н., професор Вовк Н.І.

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook