Кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту взяла участь у Конференції наукової молоді «Економічне майбутнє України»

2 квітня 2018, 10:33

     30 березня 2018 року студенти факультету аграрного менеджменту разом з завідувачем кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту НУБіП України   членом-кореспондентом НАН України, доктором економічних наук, професором Лідією Шинкарук і доцентами Тетяною Лобунець та Іриною Барановською взяли участь у Конференції наукової молоді «Економічне майбутнє України» (Young Scientists Conference), присвяченій питанням формування нової економічної політики та розвитку підприємництва, яка вперше відбулася в Україні за організації Української асоціації Римського клубу спільно з Київським міжнародним економічним форумом (КМЕФ). 

     Конференція об’єднала провідних  міжнародних та українських  економістів, науковців, успішних бізнесменів та понад 350 студентів економічних спеціальностей з провідних університетів з усієї країни.

      З вітальним словом перед учасниками та гостями конференції виступив Народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, Президент Української асоціації Римського клубу Віктор Галасюк, який наголосив, що основна ідея конференції – допомогти талановитій українській молоді стати архітекторами кращої економічної та соціальної реальності, дати перспективним науковцям цінні дороговкази й об’єднати їхню енергію навколо ідей, реалізація яких дозволить вивести Україну на орбіту збалансованого та соціально орієнтованого економічного розвитку.

     У першій частині конференції увагою присутніх заволоділи міжнародні ТОП-спікери конференції. 

Співпрезидент Римського клубу Андерс Війкман (Швеція) у своєму відео-зверненні до учасників конференції говорив про переваги, які отримає суспільство від розвитку економіки, заснованій на відновлюваній енергії та ресурсоефективності.

Засновник фонду «Інший канон», голова Наглядової ради «CMD-Ukraine», професор Ерік Райнерт (Норвегіяу своєму виступі зупинився на витоках  фундаментальних проблем економічного розвитку та навів приклади як різні країни, незалежно від політичних укладів та рівня їх економіки, намагаються спільно вирішити ці проблеми у сучасному мінливому світі.

 

       Головний виконавчий директор і голова ради World University Consortium, головний виконавчий директор World Academy of Art & Science, професор Гаррі Джейкобс (США) акцентував увагу присутніх на нових викликах у світі, який радикально змінився за останні 30 років та можливості для обміну досвідом, які відкриває вільний потік інформації. Він окремо зупинився на необхідності зміни парадигми освітньої системи залучаючи студентів до освітнього процесу.

       Студентів нашого університету зацікавили праці провідних учених-економістів представлені на конференції а також усі  мали можливість придбати звіт для Римського  клубу Ґрема Макстона та Йорґена Рандерса «У пошуках добробуту» про найбільші виклики, що стоять сьогодні перед розвиненим світом та політично виправдані рішення для їх подолання. Серед інших видань, які зацікавили учасників конференції – «Вміння бачити бізнес-процеси» – одна з головних праць у сфері впровадження ощадливого мислення (ліну)  Майка Ротера та Джона Шука, які трансформували отримані від компанії Toyota Motor Corporation знання у незамінні поради із вміння бачити потоки цінності, які допомагають визначити особливості роботи процесів та шляхи виникнення втрат.  

Другу частину конференції «Нова економічна політика: як не помилитись з «професією» країни» розпочав Голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк. У своєму змістовному  виступі він розвинув ідею Еріка Райнерта про вибір країною свого шляху розвитку, використовуючи ґрунтовний аналіз економічної моделі розвитку України, яка є постачальником сировини і талантів для інших країн та закликав молодих економістів до критичного мислення та глибокого аналізу для визначення шляхів створення сучасного розвинутого виробничого сектора економіки, без якого сьогодні не може працювати успішна сучасна країна. Як Президент Української асоціації Римського клубу Віктор Галасюк запросив молодь долучатися до роботи, яку проводять його члени тому, що лише спільно можна  змінити економічну модель, економічну долю країни!

Особливу зацікавленість наші студенти виявили до Панельної дискусії «Український прорив: підприємництво та інновації», що пройшла у форматі «питання-відповідь». Про свої досягнення та сподівання і плани на майбутнє учасникам конференції  розповіли Жанна Крючкова (засновник та керуючий партнер «Jansen Capital Management», член Ради директорів компанії «Стікон»), Віталій Ільченко (власник групи компаній «Укравіт»), Олександр Громико (президент Української асоціації виробників електротехніки, засновник компанії «Saturn»), Костянтин Паливода (Голова Правління ПАТ АКБ «Аркада», доктор економічних наук).

     Серед питань, які на конференції порушили майбутні проектні менеджери: «Чи виправдовують себе інвестиції у ризиковані бізнеси?», «На які компетенції та якості слід в першу чергу звертати увагу при виборі працівників?». А от студентів четвертого курсу цікавили  питання: «Що є ключовим у досягненні успіху у власному бізнесі?», «Чи можливо розпочати бізнес не маючи стартового капіталу?» «Як втілити свої  мрії у життя та досягти успіху?».

      Студенти також пройшли мінімайстер-клас «Як розпочати власний бізнес не маючи стартового капіталу» від Олександра Громико як відповідь на питання «Як подолати страх втрати при започаткуванні власної справи?»

    Приємною несподіванкою заходу став виступ Директора-президента телеканалу ICTV Олександрого Богуцького, який завітав на конференцію, щоб презентувати науковій молоді Національний суспільно-медійний проект  «Нові лідери», який стартував 12 березня 2018 року. Проект «Нові лідери» започаткований 34 громадськими організаціями і підтриманий групою StarLightMedia. Нові лідери – це можливість проявити себе для людей, які прагнуть брати і беруть активну участь у суспільному житті країни. Учасники повинні представити свої ідеї експертам, ЗМІ та інтернет-аудиторії. Ті, хто набере найбільше голосів, стануть героями телевізійного формату, який вийде в ефір телеканалу ICTV восени 2018 року. Переможець отримає не лише соціальний капітал та медійність, але і грошовий приз для реалізації ідеї.

     Проект Нові лідери має стати соціальним ліфтом для вас – активних та енергійних людей, які пов’язують своє майбутнє з Україною. І ми раді допомогти донести свої ідеї та реалізувати цілі, – зауважив Олександр Богуцький. Всі умови участі у проекті можна дізнатися на сайті NOVILIDERY.COM, реєстрація учасників триватиме до 30 квітня.

      На конференції також було оголошено про старт Всеукраїнського конкурсу науково-популярних статей про економіку. За кращі статті переможці отримають грошові призи (7 000, 5 000 та 3 000 грн за I, II, III місця), 10 безкоштовних квитків на КМЕФ та 20 безкоштовних тестувань «Навички лідерства» за системою Thomas. Термін проведення конкурсу – до 31 травня 2018 року. Статті потрібно надсилати на [email protected] з темою «Конкурс економічних статей».

     Учасники конференції, завдяки унікальному формату конференції, виступам провідних економістів, державних діячів та успішних підприємців, отримали корисну інформацію, яка допоможе стати дійсно архітекторами власного майбутнього, кращої економічної та соціальної реальності, об’єднавши знання та енергію навколо ідей, реалізація яких дозволить вивести Україну на орбіту збалансованого та соціально орієнтованого економічного розвитку.

      А чи довго чекати успіху? Якщо чекати, то дуже довго! Ми повинні не чекати, а створювати успіх і на рівні особистого розвитку і на рівні країни.

Завідувач кафедри виробничого

та інвестиційного менеджменту

Лідія Шинкарук

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook