Студентка факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Руденко Наталія – переможниця всеукраїнського проекту «Харчові технології 2018» фонду Бориса Колеснікова

14 лютого 2018 року

     21 грудня 2017 року в Київському Національному університеті харчових технологій відбулась прес-конференція, присвячена закриттю всеукраїнського проекту «Харчові технології 2018»  і нагородженню переможців дипломами на поїздку в Німеччину.

    Конкурс був ініційований Фондом Бориса Колеснікова і проект «Харчові технології» проводився ним вперше для студентів провідних українських профільних вузів.

     Мета конкурсу - дати підтримку креативним і цілеспрямованим студентам профілюючих вузів, експертну оцінку їх стартапам і розробкам, стимулювати їх до розвитку вітчизняної харчової галузі.

       Проект «Харчові технології 2018» тривав 1,5 місяців.

     В ньому зареєструвалися 800 учасників зі всієї України: Києва, Дніпра, Харкова, Кривого Рогу, Одеси, Чернівців. Конкурсанти пройшли два етапи відбору: в листопаді написали мотиваційні есе, а в грудні 73 фіналіста захистили особисті проекти перед членами журі – директором м’ясокомбінату компанії «АПК Інвест» Іваном Башкіром, начальником виробничого відділу компанії «Конті» Тетяною Курчаєвою, генеральним директором компанії «Артавайнері» Ігорем Толкачовим і директором по виробництву «Артвайнері» Людмилою Поваляєвою.

    Президент благодійного Фонду Борис Колесніков привітав 30 конкурсантів з заслуженою перемогою, куди ввійшла і наша студентка магісиратури 1-го року навчання Руденко Наталія Іванівна, і вручив їм дипломи на відвідання кондитерської виставки ISM 2018 в Кьольні.

  

     Автори кращих бізнес-ідей та розробок отримали можливість відвідати Кьольн, ознайомитись з різноманітністю солодощів та закусок виробників зі всього світу, а також з найновішими послугами, технологіями та обладнанням у світовій промисловості. «Дві третини проектів фіналістів стосувались здорового харчування та вегетаріанства: молодь чітко знає, що зараз потрібно людям. І хоча у нас немає ще такої купівельної спроможності, яку хотілося б мати, але вона обов’язково буде. Наші переможці на правильному шляху», - відмітив Борис Колесніков, а також підкреслив, що ними гордяться викладачі вузів та організатори конкурсу. Фіналісти охопили всі напрямки харчової промисловості – від виготовлення хлібобулочних виробів до пивоваріння. Їх розробки, проекти, стартапи засновувались на виробництві продукції з високоякісної та екологічно чистої сировини. Студенти презентували нові способи та рецептури приготування корисних десертів, безглютенового хліба, дитячого харчування, молочних коктелів, продуктів для діабетиків. Конкурстанти пропонували свої ідеї зниження калорійності кондитерських виробів, а ще – створити посібник для батьків та дітей про здорове харчування та з рецептами спільного приготування страв, випустити лінійку їстівної посуди та багато іншого. Робота Наташі Руденко була присвячена збагаченню білком м’ясних продуктів.

     Переможцями проекту «Харчові технології» стали автори найоригінальніших проектів, яким вдалося здивувати експертів галузі та доказати їх перспективність. Це представники Дніпровського Національного університету ім. Олеся Гончара, Дніпропетровського Національного аграрно-економічного університету, Київських Національного університету біоресурсів і природокористування України та Національного університету харчових технологій, Одеської Національної академії харчових технологій, Чернігівського Національного технологічного університету, а також Харківського державного університету харчування й торгівлі, Харківського Національного технічного університету сільського господарства ім. Василенко, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

       Переможці конкурсу відвідали з 29 по 31 січня 2018р. кондитерську виставку ISM 2018 в місті Кьольн, в якій брали участь 60 країн світу.

      Організатори акцентували увагу на актуальних темах і трендах: від формування ціни і моди на біопродукти до нових смакових відчуттів. ISM відкрила своїм відвідувачам широкий спектр товарів: шоколад, кондитерські вироби із цукру, хрусткі та бісквітні хлібобулочні вироби, морозиво та напівфабрикати.

 

 

    Відвідування галузевого форуму подібного рівня дало переможцям проекту «Харчові технології 2018» нове уявлення про світову харчову галузь, що розширило їх кругозір. Вони повернулись в Україну з новими знаннями та досвідом, які їм стануть у нагоді для втілення своїх стартапів в життя, отримали натхнення для нових відкриттів.

    Приємним сюрпризом для українських студентів стало відвідання одного з найвідоміших музеїв світу – музею шоколаду в Кьольні. Студенти побачили технологію виробництва шоколаду, відвідали цех по виготовленню трюфелів, побували біля експозиції, присвяченої історії шоколадної справи і яка нараховує понад триста років. Всі студенти отримали шоколадні подарунки та солодкі сувеніри від благодійного фонду.

     Також українські студенти ближче познайомилисьзс Кьольном – «найсвятішим» містом країни, офіційною столицею карнавалів Німеччини й батьківщиною одеколону. Вони здійснили пішу прогулянку з гідом по вулицях старого міста, відвідали Кьольнський собор та церкву святого Мартина, сфотографувались на Ратушній площі, помилувались набережною річки Рейн, купили сувеніри на пам’ять.

     «Враження, отримані під час перебування на виставці в Кьольні, переповнюють і передати словами їх неможливо» - закінчила свою розповідь Наташа Руденко.

Юлія Крижова,

доцент кафедри технології м'ясних.

рибних та морепродуктів

 

 

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook