Вивчаємо новітні технології: викладачі Мукачівського аграрного коледжу побували в передових господарствах Закарпатської області

3 липня 2017 року

     Кращі господарства Закарпатської області з вирощування багаторічних плодових культур розглядаються як перспективні партнери Мукачівського аграрного коледжу НУБіП і є базою проходження виробничої практики для майбутніх фахівців з садівництва та виноградарства. Вивчення їхнього досвіду цікаве також і для викладачів нашого агрономічного відділення.
     Днями за сприяння керівника департаменту агропромислового розвитку Закарпатської ОДА Ю.Ю. Лесьо пройшов відповідний виїздний науково-практичний семінар. Мої колеги, представники Мукачівської РДА та виробничники відвідали ФГ «Надія сад», що у с. Числівці Ужгородського району.

     Підприємство займається вирощуванням безвірусного садивного матеріалу – яблук (Айдаред-М9, Голден Делішес – ММ106, М9, Гала – М9), сливи (Стенлей на підщепі Алича), груші (Ноябрська, Конкорд, Конференція), абрикос (Ботсадівський на підщепі Алича, Голдріч, Аврора, Реалімола), черешні (Любава, Ніжність на підщепі Гізела 6), вишні, персика (Спрінг белле, Гло хевен, Фаєте) та їх реалізацією, розповідає голова господарства М.М. Петрунь. Для виробництва безвірусного садивного матеріалу закладено маточник вегетативно-розмножувальних підщеп.

     Головний агроном провів оглядову екскурсію по плантаціях саджанців яблук (підщепа яблуні М9) та познайомили присутніх з новітніми технологіями їх вирощування. Відвідали також плантації кісточкових,подивилися щойно закладені ділянки та з 2-3-річними саджанцями.

     Наступною адресою стало ФГ «Перфект» (с. Тарновці Ужгородського району). Як розповідає керівник господарства І.А. Продан, основний вид діяльності підприємства – вирощування яблук за європейською технологією. На його території вирощуються 12 їх сортів – «Голден Делішес», «Ранній Голден», «Ред Джонапринц», «Флоріна», «Гала», «Фуджі», «Гренні Сміт», «Муцу», «Айдаред», «Чемпіон», «Пінова», «Джонаголд Супра». Всі саджанці прищеплені за технологією М-9. У саду працює крапельний полив. Гостям показали трирічний яблуневий сад та особливості новітніх технологій вирощування.

     На завершення семінару було намічено шляхи співробітництва цих господарств з Мукачівським аграрним коледжем НУБіП.



О. Гудзовата,
завідувач агрономічного відділення

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook