Вчені ННІ лісового і садово-паркового господарства обговорили реформування мисливської галузі країни

7 червня 2017 року

     2 червня кафедрами біології лісу та мисливствознавства і дендрології та лісової селекції на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України проведено Всеукраїнський науково-практичний семінар «Мисливське господарство України: бізнес, елітна розвага чи соціальна послуга?», а також круглий стіл із питань реформування мисливської галузі країни.
     Активну участь у ньому взяли понад 30 фахівців з різних регіонів України. Цікавим виявився обмін думками між науковцями, виробничниками, представниками громадських організацій та керівництвом галузі. Зокрема, доповіді на актуальні проблеми мисливствознавства представлені науковцями Таврійського агротехнологічного університету (проф. А. М. Волох), Мелітопольського інституту екології та соціальних технологій (проф. В. І. Лисенко), Степового філіалу УкрНДІЛГА (І. М. Шейгас), Інституту агроекології і природокористування НААН України (П. В. Маціборук), Запорізького національного університету та НУБіП України (В. Ю. Вовченко). Цікавий підхід до природоохоронного аспекту мисливського господарства викладений у виступі наукового співробітника Національного науково-природничого музею НАН України І. В. Загороднюка. Активну участь в обговоренні брали фахівці мисливськогосподарських підприємств різного підпорядкування, багато питань задано керівництву галузі – начальнику управління мисливського господарства та полювання Держлісагенства України І. М. Шеремету та голові президії Всеукраїнської ради Українського товариства мисливців і рибалок М. С. Шуляру. У засіданні взяли участь також знані експерти галузі – В. О. Червоний та М. О. Мироненко. Огляд змін до мисливського законодавства висвітлено у доповідях експерта WWF Д. Ю. Карабчука та завідувача кафедри Ю. М. Марчука.

     Громадські організації на семінарі представлені фахівцями УТМР, ГС «Асоціація користувачів мисливських та рибальських господарств», ГО «Українські мисливці» та ГО «Сучасні мисливці». Засоби масової інформації представлені на семінарі журналістами часопису «Лісовий та мисливський журнал», всеукраїнської газети «Полювання та риболовля» та телеканалу «Трофей».

     Основні виступи і обговорення учасників семінару були присвячені питанням неврегульованості мисливського законодавства, забезпеченню прозорості ведення обліків чисельності мисливських тварин та мисливськогосподарської діяльності, механізмам забезпечення плати за користування мисливськими угіддями, доцільності створення та джерелам фінансування централізованої служби охорони мисливських угідь, шляхам подолання проблеми з африканською чумою свиней.
     Доповідачі у виступах оголошували пропозиції щодо реформування мисливського господарства та акцентували увагу на внесенні змін до діючого мисливського законодавства. Зокрема, вони стосувалися збільшення штрафів за порушення правил полювання та руйнування біотехнічних споруд, забезпечення ефективної діяльності районних мисливствознавців, відшкодування за пошкодження мисливськими тваринами сільськогосподарських культур, обмеженого використання мисливських ресурсів на території деяких об'єктів природно-заповідного фонду тощо.

     Одним із важливих питань семінару стало обговорення причин відсутності відповідної освіти у багатьох працівників мисливської галузі, а також необхідності відкриття спеціальності «Мисливське господарство» на факультетах відповідного спрямування вищих навчальних закладів.


 


Тищенко В.М., доцент,
Білоус В.М., старший викладач,
Шевченко С.М., завідувач музею 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook