В університетських науково-дослідних господарствах розпочали заготовлю кормів

7 червня 2017 року

     Розпочалася заготівля кормів. На жаль, несприятливі погодні умови, що склалися у квітні-травні цього року – заморозки, практично відсутність дощів – не дозволяють заготовити корми у достатній кількості. Вал та урожайність зеленої маси значно менші, ніж минулого року. Однак НДГ університету намагаються використати всі можливості для збирання та закладки повноцінних кормів.
     Так, у НДГ «Великоснітинське» ім. В.О.Музиченка на площі 88 га уже скошено майже 699 т зеленої маси (середня урожайність 79,4 ц/га). В основному це озимі на зелений корм (жито та пшениця), люцерна, розпочали підкошувати люпин. Господарство також заготовило сінаж. За півтори доби з площі 100 га зібрано та затрамбовано у яму 513,3 т люцерни. Для цього були мобілізовані всі служби: і агрономічна, і інженерна, і тваринники. Тому і якість сінажу висока. Для збирання використовувалась сучасна техніка: косарка «Полісся», гребка та підборщик, надані фірмою KUN. Підборщик в автоматичному режимі визначав необхідну кількість сінажного консерванту, залежно від об’єктивних показників стану маси, а автомобілі безперервно відвозили зібрану масу з поля. Її вологість цілодобово контролювала зооінженерна служба. Безпосередньо на ямі цілодобово працював гусеничний трактор, що трамбував масу. Це дало можливість за дуже короткий термін повність затрамбувати яму і закрити плівкою, щоб не допустити небажаних процесів бродіння. Нині у «Великоснітинському» проводиться підготовка до закладки високоякісного сіна.

     У Агрономічній дослідній станції за квітень-травень скошено 138,5 т зеленої маси з площі 15 га (урожайність 92,3 ц/га). На зелений корм косять тифон, конюшину, люцерну (32 га останньої покладено у валки). За кілька днів вони будуть зібрані на сіно. На тюкуванні теж буде задіяна сучасна техніка фірми КУН.
     У НДГ «Ворзель» з площі 17,5 га заготовлено 95,5 т зеленої маси з урожайністю 54,6 ц/га. А також скошено у валки на сіно 16 га, з яких уже затюковано 13 т. Також заготовлено 600 т раннього силосу.

     Розпочато скошування зеленої маси і у Немішаєвському агротехнічному коледжі. З площі біля 5 га зібрано24,4 тонни зелених кормів (урожайність 48,8 ц/га). Найближчими днями планують розпочати заготівлю сіна та сінажу і у Ніжинському агротехнічному інституті.

Василь Туринський,
начальник відділу організаційної діяльності НДГ
та навчально-виробничої практики 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook