Керівництво університету та студактив: разом проти нестатутних відносин

17 травня 2017 року

     17 травня. Традиційний діалог керівництва університету зі студентством знайшов своє продовження на сьогоднішній зустрічі, учасниками якої стали старости академічних груп та представники студентського самоврядування. Мета розмови – напрацювати спільно завдання, які, звісно, за словами ректора університету Станіслава Ніколаєнка, мають підпорядковуватися основному, визначеному нам державою, – підготувати конкурентоспроможних фахівців. При цьому слід враховувати ще й зміни, які диктує нам четверта промислова революція. Та передусім, на думку ректора, треба бути людиною і громадянином. Наразі ж, головним для викладачів і студентів є складання весняної екзаменаційної сесії.

    Принагідно ректор надав слово заступнику командира 72 бригади 12 батальйону Миколі Ратушному, який передав університету подяку командування  за підтримку у цей складний для країни час.

     Далі мова йшла про стан справ в університеті сьогодні. Тож з огляду на сказане Станіславом Миколайовичем, виш динамічно розвивається, попри складну економічну ситуацію та різні виклики. Має місце поліпшення якості освіти, про що свідчать позиції НУБіП в освітянських рейтингах, як вітчизняних так і зарубіжних. А ще – його популярність серед молоді. Окремої уваги заслуговує міжнародна діяльність, що представлена закордонними стажуваннями, навчанням, подвійними дипломами. Продовжується практика запрошення іноземних професорів для читання нашим студентам лекцій. Зміцнюється матеріально-технічна база. Наразі ремонтується другий навчальний корпус, на кінець місяця запланований початок таких робіт у гуртожитках. Невдовзі відбудеться урочисте відкриття повністю оновленого гуртожитку в Боярській лісодослідній станції. Приємно відзначити, що наші студенти змінюють ставлення до навчання, підкреслив Станіслав Ніколаєнко. Тільки на сьогодні маємо 26 переможців і призерів всеукраїнських студентських олімпіад в особистому заліку і ще 10 в командному. І це не враховуючи наукові конкурси. Більше шести тисяч молодих людей займаються науково-дослідною роботою. Університет не стоїть на місці. Реагуючи на вимоги часу, відкриваються нові затребувані на ринку праці спеціальності – професійна освіта, психологія, міжнародні відносини, ветеринарна експертиза, деревообробка та інші. 

  

  

  

     Говорячи про вступ, ректор звернув увагу на те, що в перспективі прийом у магістратуру передбачатиме здачу ЗНО, що вимагає особливої ретельної підготовки з боку вступників. Вже цього року до магістратури на правознавство зараховуватимуться вступники, які успішно складуть зовнішнє незалежне оцінювання з права. У планах на наступний рік - запровадити ЗНО з іноземної мови. Мова йшла і про болюче для студентства питання стипендіального забезпечення. Нинішня новація призводить до погіршення економічного становища, студенти змушені працювати і пропускати заняття, що, звісно, негативно відбивається на якості освіти. Зазначене, за словами Станіслава Ніколаєнка, залишатиметься у його полі зору і стане предметом розмови із керівництвом держави. А оскільки вже стартувала залікова сесія, ректор категорично виступив проти нестатутних відносин та закликав студентів бути активними учасниками навчально-виховного процесу.

     З допомогою молоді, продовжив він, ми повинні зробити все, щоби слава університету підкріпилася практичними кроками і діями. Вони ж спрямовані на сім основних і, як наголосив Станіслав Миколайович, спільних для ректорату, деканату, викладачів і студентів завдань. Найперше – створити всі необхідні умови для оволодіння знаннями, вміннями і компетентностями. Наступні два – практична підготовка та знання іноземних мов. Четверте – допомога у працевлаштуванні. П’яте – поліпшення санітарно-гігієнічної ситуації в гуртожитках, спортивно-масової роботи, якості харчування тощо. Шосте – будівництво нових гуртожитків, спортзалу, спортмайданчику. І останнє – морально-духовне і культурне зростання, виховання патріотизму, поваги до університету і всієї України.

     Принагідно проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша представив проект положення про старосту академічної групи нашого університету. Частина пропозицій до його удосконалення вже надійшла. Переглянути документ і висловити свої рекомендації можна на офіційному сайті.

     Заступник завідувача кафедри військової підготовки Анатолій Радченко запросив студентів вступати на кафедру й отримати другу спеціальність – офіцера запасу. Також він розвіяв чутки про обов’язковий призив до лав ЗСУ після такого навчання. Без згоди на те випускника кафедри, він є неможливий.

     Друга частина зустрічі передбачала запитання і відповіді. Студенти цікавилися долею коледжів. На що Станіслав Ніколаєнко зазначив: дискусія ще триває, однак є думки, аби коледжі, які перебувають у структурі університету, не передавати у комунальну власність. Кілька запитань стосувалися соціально-побутових умов. Так, староста з факультету ветеринарної медицини нарікала на холодні аудиторії у 12-му корпусі та відсутність гарячої води у гуртожитку №6. Ситуація з опаленням керівництву відома і пов’язана вона із невдалою опалювальною системою. Однак, за словами проректора Валерія Іщенка, господарники працюють над цим. Тож сподіватимемось на поліпшення вже наступного року. Щодо відсутності гарячої води, то це через планові профілактичні роботи міста. Староста з факультету інформаційних технологій зауважила на проблемному функціонуванні навчальної платформи e-learn. Як зазначив ректор, запланована купівля серверів допоможе збільшити інформаційні ресурси вдвічі і вирішить озвучене питання. Представниця економічного факультету від імені своєї групи висловила прохання ширше і детальніше інформувати про міжнародні програми. А староста з факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК додав про необхідність ремонту даху гуртожитку №9.

 

  

     Студактив і адміністрація домовилися, що мешканці гутрожитків за можливості вже зараз сплатять за проживання в гуртожитку на наступний навчальний рік, що дасть можливість у період літніх канікул провести заплановані ремонти і підготувати кампус.

Ольга Наконечна,
Денис Рудень

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook