Всеукраїнський конкурс “Юний селекціонер і генетик” – ефективний метод профорієнтації

17 березня 2017, 16:06
      Викладачі кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського та студенти агробіологічного факультету 14 березня прийняли участь у відкритті ІІ (фінального) етапу Всеукраїнського конкурсу “Юний селекціонер і генетик”, який проводить Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді спільно з Національним університетом біоресурсів та природокористування України.
      Конкурс проводиться щорічно, починаючи з 2003 року. Має на меті залучення обдарованих учнів до науково-дослідницької роботи з селекції та генетики; створення умов для їх професійного самовизначення; надання допомоги у виборі професії; пошуку нових форм, методів та моделей організації науково-дослідницької діяльності з учнівською молоддю.
        Конкурс проходить у два етапи - заочний і очний. Серед поданих наукових робіт на заочний тур було визначено 23 кращих, і авторів  запрошено до участі в очному (фінальному) етапі, під час якого проводиться індивідуальний захист робіт та виконання конкурсних завдань. Згідно правил конкурсу “Юний селекціонер і генетик” до складу журі заочного і очного турів конкурсу входять науково-педагогічні працівники кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського – зав. кафедри, канд. с.-г. наук Жемойда В.Л., доценти кафедри: канд. біол. наук Башкірова Н.В. та канд. с.-г. наук Макарчук О.С.
        Цього року для участі у ІІ етапі конкурсу до Києва приїхали 21 учасник  з 13 областей України.
 
   Урочиста подія розпочалася з вітального слова директора Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, доктора педагогічних наук, професора Вербицького Володимира Валентиновича.
     З детальною інформацією про конкурс, його програму, особливості написання контрольної роботи з біології, заочного оцінювання робіт та очного захисту учасників ознайомив координатор конкурсу Комендантов Володимир Федорович.
    Завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського В. Л. Жемойдадоцент кафедри О. С. Макарчук та асистент кафедри Ю. М. Дмитренко привітали учасників, поділилися досвідом у обраній спеціалізації досліджень школярів «Селекція і генетика», а також надали вичерпну інформацію про університет, його переваги, перспективи майбутнього навчання та наявність умов для творчого розвитку. Кожен бажаючий отримав додаткові інформаційні матеріали про університет.
    
     Також для привітання учасників конкурсу та гостей були запрошені студенти агробіологічного факультету НУБіП України, які в минулому були його учасниками.
     Студентка ІV курсу Тетяна Шепель, розповіла про свою участь у даному конкурсі, а також про можливості, які відкрилися після нього, про вступ до Національного університету біоресурсів та природокористування України, про науково-дослідну роботу, яку вона виконує під керівництвом доцента кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського Наталії Вікторівни Башкірової, про Премію Президента України, яку вона отримує за успіхи у навчанні.
  
  Студент І курсу Андрій Раков, розповів про свою перемогу в минулому 2016 році в Всеукраїнському конкурсі “Юний селекціонер і генетик”. Розповів про своє активне студентське життя в НУБіП України, про першу сесію та особливості студмістечка тауніверситету вцілому.
       На закінчення хочеться сказати, що учень, який ще зі шкільної парти знайомий з особливостями науково-дослідної роботи стає старанними студентом, а в майбутньому успішними науковцем.
       Бажаємо конкурсантам перемоги та подальших наукових звершень.
Асистент кафедри генетики,
селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського
Юлія Дмитренко
 

  

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook