ПЕРША НАЦІОНАЛЬНА КОМПОЗИЦІЙНА БАЗА ДАНИХ ЇЖІ І ЇЇ РОЛЬ В БЕЗПЕЦІ ХАРЧУВАННЯ
9.02.2017р. магістри і науковці факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК прийняли активну участь на національному науковому семінарі «Перша національна композиційна база даних їжі і її роль в безпеці харчування».
Підходи до організації і технології раціонального або лікувального харчування пов’язані з сучасними досягненнями нутріціології , особливостями технології та ін.
Мета семінару :
- проінформувати про важливість створення, підтримки та використання електронних баз даних складу харчових продуктів;
- започаткувати співробітництво між відповідними державними органами, міжнародними фондами та безпосередніми користувачами таких баз даних;
- налагодити діалог між виробниками продуктів харчування та всіма ланками споживання і держконтролю щодо забезпечення стабільної якості продуктів харчування відповідно до міжнародних стандартів.
Композиційна база даних їжі надає вичерпні відомості про склад харчових продуктів згідно світових стандартів, що включає до 50 показників і використовує при цьому різні програмні інструменти для індексації їжі (LanguaL, FoodEx тощо).
Створення такого національного електронного ресурсу дозволить інтегруватися в наявні світові та європейські мережі EuroFIR, InFOOD.
База даних має на меті:
- Запровадити систему збору інформації про склад харчових продуктів та забезпечити її наповнення в Україні в рамках національного сегменту світової бази даних FCDBs;
- Надати широкому загалу (населенню, споживачам) доступ до аналітичних даних стосовно вживаних українцями харчових продуктів;
- Створити постійно діючий та оновлюваний національний електронний ресурс складу харчових продуктів;
- Відкрити нові можливості для харчової та медичної промисловості та українських брендів.
Науковий семінар пройшов на високому рівні і задоволені магістри факультету мають намір більш детально вивчити психосоціальні аспекти харчування людини та надану інформацію використати у підготовці магістерських робіт по традиційним і нетрадиційним (альтернативним) видам харчування.
Дерев'янко Л.П.,
професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів