Завідувач кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин Анатолій Бабич: «Підтримуючи та примножуючи здобутки попередніх поколінь»

9 січня 2017 року

     4 докторських і понад 70 кандидатських дисертацій, 50 авторських свідоцтв і патентів, премія Верховної Ради України, три поданих проекти науково-дослідної роботи та діюча тематика – і це не просто цифри, а результат роботи кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин. Про напрацювання її колективу та плани на майбутнє розмова із завідувачем, кандидатом сільськогосподарських наук, доцентом Анатолієм Бабичем.

     – Коротко розкажіть про кафедру.
    – Кафедра інтегрованого захисту та карантину рослин створена ще в 1962 році. У різні роки її очолювали професори М.М. Синицький, Покозій Й.Т., Доля М.М., Жеребко В.М. За півстоліття на кафедрі захищено 4 докторських і понад 70 кандидатських дисертацій. За результатами наукових досліджень отримано понад 50 авторських свідоцтв і патентів. Основними напрямами досліджень нині є розробка та вдосконалення систем моніторингу та інтегрованого захисту сільськогосподарських культур від шкідливих організмів.

     – Чим запам’ятався 2016 рік? Які основні здобутки колективу?
    – У 2016 році частково відбулася зміна штату викладацького складу. Колектив кафедри дещо скоротився, проте продовжує плідно працювати, підтримуючи та примножуючи здобутки попередніх поколінь. Так, молодого колегу доцента Бабича О.А. відзначено премією Верховної Ради України в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок. Зважаючи, що в умовах розширення виробничих, соціально-економічних, науково-технічних можливостей України надзвичайно важливим є підготовка фахівців із карантину рослин для нашої держави, в 2016 році на факультеті захисту рослин, екології та біотехнологій успішно пройшла акредитацію спеціальність з підготовки магістрів 8.09010502 «Карантин рослин». Серед здобутків кафедри варто відмітити видані в 2016-му три монографії «Цистоутворюючі нематоди України», «Яблуневий плодовий пильщик у насадженнях яблуні», «Екологічні основи захисту урбофітоценозів».

– На Вашу думку, які наукові тематики будуть перспективними?
– На кафедрі виконується наукова тематика «Розробка природоохоронної системи контролю шкідливих та корисних комах інтродукованих квітково-декоративних рослин закритого ґрунту», науковим керівником якої є доцент Сикало О.О. Також колективом кафедри подано три проекти науково-дослідної роботи для фінансування з державного бюджету, зокрема «Обґрунтування концепції створення урбофітоценозів з підвищеною стійкістю до біотичних та абіотичних чинників», «Дослідження трофологічних закономірностей в системі виробництва продукції рослинництва та тваринництва», «Розробка високоефективних бiопрепаратів з нематицидними і ентомопатогенними властивостями на основi метаболiтiв ґрунтових стрептомiцетiв». Варто відзначити, що всі зазначені проекти успішно пройшли перший етап конкурсного відбору. Тому ми дуже сподіваємося на їх фінансування.


– Чого не вистачає в навчальній, дослідницькій роботі?
– У першу чергу сучасного наукового обладнання як для проведення наукових досліджень, так і підготовки висококваліфікованих фахівців. Матеріальна база кафедри потребує оновлення і придбання сучасних приладів. У разі фінансування поданих проектів переважна більшість коштів буде витрачено саме на ці потреби.

– Кого з молодих вчених, аспірантів відзначили б і чому?
– Нині на кафедрі є вдале поєднання досвіду і молодечого запалу. У найближчі роки сподіваємося на захист докторської дисертації доцентом Сикало О.О. Великі надії покладаємо також на молодого вченого – доцента Бабича О.А. Добре працюють над вирішенням наукових проблем також аспіранти Статкевич А.О. і Дикун О.В.


– Ваші побажання на рік прийдешній.
– Підбиваючи підсумки в цілому успішного року, хотілося побажати всьому колективу університету подальших наукових здобутків, миру, сімейного затишку і впевненості у власних силах.

Розмовляла Ольга Наконечна 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook