Наукова бібліотека запрошує відвідати книжкову виставку «Праця аграріїв – це справжнє мистецтво!»

17 листопада 2016 року

     Щорічно у третю неділю листопада В Україні відзначають День працівників сільського господарства в Україні. Це свято, присвячене всім аграріям країни, було засноване в 1993 році. Саме тоді Президент України підписав Указ про заснування професійного свята всіх працівників сільського господарства, а також підприємств, які займаються переробкою сільськогосподарської сировини та виробництвом харчової продукції.

    З нагоди цього свята запрошуємо відвідати книжкову виставку «Праця аграріїв – це справжнє мистецтво!». Адже сільськогосподарська галузь для української держави завжди була однією їх пріоритетних сфер розвитку як зовнішньої, так і внутрішньої економіки країни. Українська держава багата на родючі землі. На території України знаходиться 32 млн. гектарів чорнозему, що становить третину орних земель всієї Європи. Завдяки цьому країна посідає третє місце в світі з експорту кукурудзи, п'яте – за експортом пшениці. Головними продуктами сільськогосподарського виробництва в Україні були і є зерно, картопля, молоко, м'ясо, цукор.
Це завдяки сільським трудівникам полиці наших магазинів все більше і більше наповнюються високоякісними українськими продуктами, а в кожній українській оселі є і хліб, і до хліба.

    Колектив наукової бібліотеки щиро вітає всіх працівників сільського господарства зі святом! Нехай кожному з вас щедро віддячує професійна нива. Тепла і затишку Вашим родинам, щедрого святкового застілля. Хай і надалі рясно колосяться щедрими врожаями Ваші ниви, хай втілюються в життя Ваші плани, задуми та сподівання на радість Вашим рідним, на благо розквіту краю та піднесення добробуту всього українського народу.
    У день професійного свята бажаємо вам всім прихильної долі, вагомих здобутків, миру, невичерпної енергії, професійної удачі! Ми з великою повагою ставимось до всіх, хто обрав цей відповідальний фах, та пишаємося результатами кропіткої праці досвідчених спеціалістів аграріїв.

    І в честь професійного свята аграріїв наукова бібліотека пропонує переглянути книжкову виставку «Праця аграріїв – це справжнє мистецтво!»

  На виставці представлені праці наших науковців, які займаються вдосконаленням агротехніки вирощування та селекцією сільськогосподарських культур. Крім книг, представлені також наукові статті з періодичних видань.
До Вашої уваги опис декількох книг з виставки:

 

     Шляхами мудрості: патріархи вітчизняної аграрної науки : збірник. Ч.1 / Нац. акад. аграр. наук України, Нац. наук.с.-г. б-ка; наук. ред. В. А. Вергунов. – К.: Аграр. наука, 2015. – 144 с.
     У збірнику вміщено бібліографічні нариси про життєві й творчі шляхи  дійсних членів (академіків), членів –кореспондентів, почесних членів  Національної  академії аграрних наук України, що перейшли 80-річний рубіж, за плечима яких майже ціла епоха. Головну увагу приділено характеристиці напрямів наукової , педагогічної, науково-організаційної, державної та громадської діяльності вчених-патріархів, а також основним етапам і найважливішим результатам пошуків, здійснених у певних напрямах науки, думкам про шляхи розвитку галузі, пережите у житті тощо.
Матеріали подано різнопланово, деякі з них – в авторській інтерпретації вчених.
Видання адресоване науковцям, аспірантам, студентам аграрного профілю та всім тим, хто цікавиться розвитком вітчизняної сільськогосподарської науки і небайдужим до її проблем.

 

 

 

 

    Найпоширеніші сільськогосподарські культури України. Зернові колосові, бобові. Бульбоплоди : навч. посіб. / О. М. Куценко, М. Я. Дмитрашак, В. В. Ляшенко. – Полтава : ФОП Говоров С. В. , 2015. – 80 с.
        У посібнику відповідно до навчальної програми висвітлено морфологічну та анатомічну будову зернових злакових, зернобобових та бульбоплідних культур, особливості їхнього росту і розвитку та систематику, особливості розпізнавання рослин за їхніми морфологічними ознаками. З метою кращого опанування матеріалом наведена достатня кількість ілюстрацій.
Для студентів агрономічного факультету, що навчаються в сільськогосподарських вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації.

 

 

 

 

     Адаптивні системи землеробства : підручник. / За ред. Гудзя В. П. [Гудзь В. П., Шувар А. І., Юник А. В. та ін.] – К. : «Центр учбової літератури», 2014. – 336 с.
   У підручнику викладені наукові основи системи землеробства. Висвітлено сутність системи землеробства та історичний розвиток. Подано основні складові  агрокліматичних та ґрунтових умов при впровадженні адаптивних систем землеробства. Подано агробіологічну оцінку сільськогосподарських культур, їх вимоги до умов вирощування та вплив на ґрунт в зв’язку з особливостями біології та агротехніки. Розкрито особливості формування адаптивних систем землеробства: перспектива енергоощадного обробітку ґрунту, застосування добрив, режим органічних речовин та регулювання біогенності ґрунтів, оптимізація захисту рослин, меліорація в системі землеробства, сформульовано  принципи формування технологій вирощування культур, вимоги до технічних засобів та відповідність систем землеробства для природно-кліматичних зон України.
Для викладачів, науковців, магістрів і студентів агробіологічних спеціальностей вищих навчальних закладів освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації.

 

 

    Проектування технологічних процесів у рослинництві : навч. посіб. / В. Д. Гречкосій, В. Д. Войтюк, Р. В. Шатров, М. Я. Дмитришак, В. І. Василюк, В. Г. Опалко. – К.: ПП Лисенко М. М., 2014. – 392с.
   В навчальному посібнику викладено основи проектування виробничих  процесів у рослинництві, обґрунтування складу комплексів машин для вирощування та збирання сільськогосподарських культур і ефективного їх використання. Розглянуто методику дослідження функціонування технологічних ліній і процесів з використанням економіко-математичних методів і комп’ютерної техніки. Для підготовки фахівців ОКР «Магістр» вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації за спеціальностями 8.10010203 «Механізація сільського господарства» і 8.09010101 «Агрономія».
Посібник буде також корисний студентам спеціальності 7.10010203 «Механізація сільського господарства, спеціалістам АПК, науково-педагогічним  працівникам і слухачам підвищення кваліфікації.

 

 

 

   

    Войналович О. В. Безпека виробничих процесів у сільськогосподарському виробництві : навч. посіб. / О. В. Войналович, Є. І. Марчишина, Д. Г. Кофто. – К.: НУБІП України, 2015. – 418 с.
   У навчальному посібнику описано основні заходи і засоби безпеки праці на підприємствах аграрного сектору економіки України. Детально охарактеризовано небезпеки і шкідливості під час виконання механізованих робіт у сільському господарстві та заходи для зниження виробничих 9 професійних ризиків травматизму і професійної захворюваності. Посібник ілюстровано фотографіями, рисунками, блок-схемами, в яких представлено послідовність виконання заходів з безпеки виробничих процесів.

 

 

 

 

 

    Запрошуємо всіх бажаючих відвідати нашу виставку в центральній науковій бібліотеці (навчальний корпус № 4, к. № 30)

Бібліограф І категорії
наукової бібліотеки
Ольга Брагар

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook