УКРАЇНА – ГРЕЦІЯ: ДІАЛОГ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ

23 вересня 2016, 11:31
НУБіП України

Вже вдруге поспіль у стінах Національного університету біоресурсів і природокористування України відбувається Міжнародна науково-практична конференція

«Діалог культур Україна – Греція: культурна політика XXI ст. в європейській ретроспективі» у рамках міжнародного проекту «Україна-Греція: діалог культур». Проект був започаткований сім років тому у Національній академії керівних кадрів культури і мистецтв, проте завдяки зусиллям і натхненній роботі декана гуманітарно-педагогічного факультету професора Василя Дмитровича Шинкарука щорічні його підсумки підводяться саме на гуманітарно-педагогічному факультеті нашого університету, адже сьогодні наш факультет має потужний науковий потенціал і матеріальну базу для організації і проведення таких форумів.

Цьогоріч про бажання взяти участь у конференції заявили більше 150 науковці не лише з України, а й з Греції, Болгарії, Литви, Білорусі, Чехії, Іспанії, Португалії, США, Шотландії, причому делегації з Греції, Литви і Білорусі на конференцію прибули.

Конференція розпочала роботу 21 вересня із книжкової виставки «Україна-Греція в книзі: від античності до сучасності», яка відбулася у Національній історичній бібліотеці України . Там же відбулася презентація книги керівника проекту, професора Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Лілії Терещенко-Кайдан «Діалог культур: Україна-Греція . Міжнародний науково-практичний проект (історія та практики)» і президента Українського філософського фонду, головного редактора журналу «Філософська думка» професор Сергія Пролєєва «Елена прекрасная: трагедія красоті» , яка зібрала чимало зацікавлених культурою України і Греції.

Плідним виявився другий день роботи конференції, у який відбулося пленарне засідання і круглий стіл « «Культура, політика, сучасність – проблеми діалогові стичного світу». Зі словами вітання до учасників конференції звернулися ректор університету Національної академії керівник кадрів культури і мистецтв Сергій Харитонович Литвин, аташе посольства Грецької Республіки в Україні Дімітріс Петропулос, голова наглядової ради університету Микола Томенко, ієрей, голова спілки греко-сербсько-української дружби трьох святителів та Кирила й Мефодія, богослов Сатіріс Коскоріс (м. Егіна, Греція), голова грецької громади Литви «Понтіс» Гергірс Мацукатов. Усі вони підкреслювали, що українсько-грецькі зв’язки мають давні традиції, а нинішній діалог культур дає добрі плоди, тому має перспективи для продовження , оновлення і розвитку. Вітальним словом від Київського національного університету культури і мистецтв стали твори української музичної класики, подаровані академічним хором «Аніма» під керівництвом професора Наталії Кречко.

Незвично почали виступати і доповідачі. Так, завідувач кафедри баяна та акордеона Національної музичної академії імені П.І. Чайковського народна артистка України професор Євгенія Черказова, представляючи українсько-грецькі музичні зв’язки, проілюструвала їх віртуозним виконанням грецької музики своїми вихованцями, які самі є приазовськими греками. Професор кафедри культурології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Євгенія Більченко захопила поєднанням глибокого наукового змісту і простоти викладу при оцінці античної спадщини в культурі Київської Русі. Професор Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Валерій Сіверс, говорячи про європейську інтеграцію, наголосив на необхідності не втрачати національну самосвідомість, а декан факультету довузівської підготовки Академії управління при Президентові Республіки Білорусь доцент Дмитро Мазарчук – на можливості і необхідності брати за зразок політичної і правової культури візантійську спадщину. Виконанням творів хорового мистецтва грецькою, українською і старослов’янською емоційно підтвердила свої наукові пошуки професор НАКККіМ Лілія Терещенко-Кайдан, яка, до речі нині є керівником проекту «Україна – Греція». Про соціально-економічні, політичні та культурні взаємозв’язки південноукраїнських земель з Візантійською імперією цікаво доповів завідувач кафедри історії України Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського професор Ігор Ніколаєв, який на пленарному засіданні отримав цікавий подарунок від ще одного доповідача - професора кафедри сольного співу Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського народної артистки України Валентини Антонюк – диск із записами музики її сина, сучасного українського композитора Валерія Антонюка, дитинство якого пройшло у Миколаєві.

І, звичайно, не обійшлося пленарне засідання без доповіді представників кафедри культурології – народної артистки України Наталії Шелепницької та її учня Данила Карачевського, заслуженого артиста України Романа Рудого, творчої мастерні під керівництвом доцента Ірина Войтюк та старшого викладача Любові Шкварун (академічний хор, вокальний ансамбль, сестри Закурдаєви), жіночого вокального ансамблю «Октава» під керівництвом Ніни Мелікової, чоловічого вокального ансамблю під керівництвом Сергія Дудка, хорової групи народного ансамблю пісні і танцю «Колос» під керівництвом Володимира Якимчука. Доповідь була різнобарвною і натхненною творчістю, і в неї органічно вплівся показ колекції одягу часів трипільської культури, представлений ще одними гостями конференції – представниками Київського вищого училища швейного і перукарського мистецтва.

У програмі конференції був ще й кругий стіл «Культура, політика , сучасність – проблеми діалоговістичного світу», виступаючи на якому отець Сатіріс Коскоріс зазначив, що йому сьогодні дуже приємно вінчати українську і грецьку культуру, оскільки в них дуже багато спільного, Георгіос Мацукатов - що конференція має великі перспективи, бо наш університет докладає багато зусиль для розвитку культури, прищеплення любові до рідного молодому поколінню. Висловила свою думку про перспективи діалогу і представниця Білорусі Ірина Мурашко, якій імпонувала атмосфера конференції: глибока науковість і разом з тим творчий дух .

Нетрадиційно проходили і деякі секційні засідання конференції. Так, під час засідання секції «Актуальні питання культурології і мистецтвознавства» доцент кафедри культурології Ярина Пузиренко провела майстер-клас із виготовлення українських ляльок-мотанок, а під час виступу на секції «Греція і слов’янський світ: історико-культурні взаємовпливи» завідувач лабораторії етнокультурології Національного музею архітектури і побуту України Олександр Босий запросив гостей на екскурсії музеєм.

Конференція залишила багато вражень в усіх її учасників. Сподіваємось, позитивних ! Саме тому чекаємо зустрічі із тими, хто любить українську і грецьку культуру, через рік.

 

 

Ірина Майданюк,
завідувач кафедри культурології 

 

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook