До 20-річчя створення факультету землевпорядкування...

23 вересня 2016 року

З історії

     Реформування земельних відносин, яке почалося в Україні згідно з Постановою Верховної Ради від 18 грудня 1990 року “Про земельну реформу”, зумовило потребу забезпечення держави фахівцями-землевпорядниками на загальнодержавному, регіональному та місцевому рівнях. Таких фахівців на той час готували лише в Харківському та Львівському сільськогосподарських інститутах. Тому було вирішено розпочати підготовку інженерних кадрів для землевпорядної галузі в Національному аграрному університеті. У 1991 році тут було відкрито відділення землевпорядкування у складі факультету агрохімії та ґрунтознавства, який на той час очолював професор Анатолій Сердюк, а в 1993 році було створено кафедру землевпорядного проектування (на базі Інституту землеустрою НААН). Першим її завідувачем став академік Леонід Новаковський. Тоді до педагогічної діяльності були залучені провідні наукові працівники та висококваліфіковані фахівці з питань землеустрою, земельного кадастру, природокористування, планування сільських населених пунктів тощо.

     З серпня 1996 року завідувачем кафедри землевпорядного проектування було призначено професора Дмитра Добряка. Того ж року було створено факультет землевпорядкування, першим деканом якого став Олександр Панчук. У тому ж 1996 році в Університет вперше випустив у світ 23 землевпорядника. І сьогодні приємно відзначити, що вони роблять свою справу. Так, Віктор Подлєгаєв працює дотепер землевпорядником Дніпровського району м. Києва, а староста групи Олександр Ярема нині заступник Міністра молоді і спорту.

     З 1996 року до складу факультету увійшли кафедри землевпорядного проектування, земельного кадастру, геодезії та картографії, а з 2000 року – управління земельними ресурсами.

     З 2001 року навчальною базою факультету став реконструйований силами Держкомзему України навчальний корпус № 6 НУБіП України по вул. Васильківській, 17, у відкритті якого брав участь Президент України.

     У 2003 році було створено ще дві спеціалізовані кафедри – геоінформаційних систем і технологій та охорони природних ресурсів (в 2007 році остання була переведена в ННІ рослинництва). У наступні роки факультетом керували Валерій Горлачук, Іван Гора, Олександр Панчук, Богдан Новак, Ольга Дорош, Ірина Купріянчик. Нині факультет очолює Тарас Євсюков.

Враження студентів

     Факультет землевпорядкування – це сім'я, яку об'єднує спільне прагнення зробити нашу державу краще, зазначає студентка 2 курсу Каріна Кармазіна. Кожен студент, який прийшов сюди, вже з першого дня розуміє всю важливість своєї майбутньої професії. Від кожного з нас залежить економічне, політико-суспільне становище і добробут країни в цілому.
     Найбільше я обожнюю наший факультет за те, що тут панує дружня атмосфера. Ми робимо одну справу. Студенти старших курсів завжди допомагають молодшим, а ті привносять завжди щось нове, цікаве кожного року в наше життя на факультеті. Викладачі та деканат працює виключно в інтересах студентів. Адже розуміють, що їм виховувати майбутніх спеціалістів своєї справи. Окрім того, що на факультеті викладачі дійсно досвідчені та кваліфіковані, кожен з них ще й уміє знайти підхід до кожної групи і навіть окремого студента. Кожен сприймається, як особистість, думка якої важлива. Креативний підхід? - чудово! Новий погляд на предмет? - чому б і ні? Активна участь в культурному житті університету? - ми тільки підтримаємо вас
!

     А от Фалатюк Оля зазначає, що кожен коваль свого щастя, і тільки власним бажанням та старанням допоможуть реалізуватися в житті. Студентка задоволена навчанням на факультеті. Також, дуже важливий фактор – практика, з свого короткого досвіду Оля знає, що вона дуже потрібна для студентів, тому що без практичних навичок - нікуди. Факультет дає змогу стати кращим у своїй справі. У своєму майбутньому дівчина впевнена, а головне, що потрібно тепер від усіх студентів – це увага та жага до навчання.

     Поліна Мишко вже на четвертому курсі й теж ділиться своїми враженнями:
     «Ну що ж сказати за навчання в університеті? Це найкращі, найнезабутніші часи мого життя. З факультетом землевпорядкування я вже разом 3 довгі і водночас дуже швидкі роки.
     Наш факультет – це справедливий декан, мобільний та креативний заступник декана, найкращі викладачі та звичайно мої улюблені одногрупники, з якими ніколи не буде сумно та нудно. Навчання одна лиш насолода, коли поруч такі люди
».

     Закінчивши школу Марія Місяйло, нинішня першокурсниця, довго думала яку професію обрати. Перебравши список професій, звернула увагу на невідому спеціальність. "Геодезія та землеустрій" – звучить цікаво, хоча і не мала ніякого уявлення чим вона буде займатися в майбутньому. Вступивши до університету і побувавши на перших парах, Марія зрозуміла одне – ця професія для неї! 

     «Земля... Скільки могутності, сили, безмежного натхнення, нездоланності, любові втілює це слово! Ми, українці, споконвіку поважаємо Її. Наш головний Закон проголошує її основним національним багатством. Коли над цим задумалась, вирішила неодмінно пов'язати своє життя з Нею: хоч якось віддячити за те, що щодня тримає мене у Своїх долонях. Хіба не щастя працювати зі скарбом національного, або й всесвітнього значення?» Ось чому Діана Гончарук обрала факультет землевпорядкування

     «Подаючи документи до Національного університету біоресурсів і природокористування України, на факультет землевпорядкування, я навіть не могла подумати, як він змінить моє життя» – зазначає четвертокурсниця Ірина Казмірчук. У мене з'явилось багато хороших друзів та можливість навчатися в найкращих викладачів, влітку я побувала на практиці в Німеччині. Мені дуже подобається викладацький склад нашого факультету, тому що кожен з них цікава особистість та майстер своєї справи

     У мого друга, ювілей. Йому виповнюється 20 років!!! І хоч наші життєві шляхи перетнулися лише кілька років тому, ми дуже зблизилися за цей час. Це й не дивно! Адже у нас багато спільного. Як мінімум, це дата народження – 1 вересня, а максимум – безкінечність… Увесь час ми проводимо разом, пліч-о-пліч, не важливо де: пари, концерти, змагання, конкурси – він ні на крок мене не покидає. Я пишаюся тим, що маю такого друга, і знаю точно, де б я не був в подальшому житті, він назавжди лишить свій слід в мені, а я докладу зусиль, щоб лишити йому щось на згадку про себе.
     «Чи можлива така дружба між студентом і факультетом?», – Ви спитаєте мене. І я відповім: «Так можлива! В житті не буває нічого неможливого».

 

Андрій Касянчик,
голова студентської організації
факультету землевпорядкування
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook