Науковий гурток "Глобалізація та європейська інтеграція"

Результати діяльності

ЗВІТ про роботу

студентського наукового гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція»
за 2022 - 2023 н.р.

Науковий гурток «Глобалізація та європейська інтеграція» почав свою діяльність з 2014 року. З початку заснування до травня 2020 року керівником гуртка була Сокур Лариса Володимирівна, кандидат економічних наук, старший викладач кафедри глобальної економіки.
У вересні 2022 року повністю змінився склад учасників гуртка у звязку із створенням на кафедрі гуртка «Міжнародна економіка», у який були зараховані усі члени гуртка, що обули учасниками у минулому році (на даний час другокурсники ОП «Міжнародна економіка»), натомість членами гуртка стали першокурсники ОП «Міжнародна економіка». Також на поточний навчальний рік не здійснювався набір студентів ОС «Магістр» ОП «Прикладна економіка».

Кількість членів гуртка – 29 студентів.
Список студентів-членів наукового студентського гуртка
1. Березіна Діана Олексіївна
2. Буркацький Микита Тарасович
3. Габенко Вікторія Максимівна
4. Гузняєва Анастасія Дмитрівна
5. Дручинська Єлизавета Сергіївна
6. Кудріна Ірина Сергіївна
7. Лисюченко Вікторія Олександрівна
8. Матійчук Анна Андріївна
9. Плахотник Діана Сергіївна
10. Рудь Анна Сергіївна
11. Саввіна Юлія Едуардівна
12. Саустенко Антон Олегович
13. Семенець Анастасія Андріївна
14. Синицький Тимофій Валентинович
15. Скороход Владислава Едуардівна - староста гуртка
16. Сохан Іван Володимирович
17. Тішаков Богдан Сергійович
18. Бойко Ярослав Петрович
19. Богуш Альона Сергіївна
20. Даневич Дарія Ігорівна
21. Медвідь Ганна Сергіївна
22. Таран Тетяна Леонідівна
23. Хоменко Вероніка Олегівна
24. Хомин Дмитро Ярославович
25. Цимбалюк Яна Василівна

Наукові дослідження наукового гуртка здійснюються виходячи із сучасних проблем формування спільної загальноєвропейської системи цінностей як етичної основи перебігу глобалізаційних процесів у Європі. Зараз інтеграція є одночасно і тенденцією світового розвитку, і передумовою подальшої інтенсифікації процесів глобалізації. Аналіз цих явищ дає змогу пізнати динаміку взаємовідносин країн ЄС в умовах глобалізації, що й зумовлює актуальність наукових досліджень членів гуртка. Робота гуртка реалізується через проведення гостьових лекцій, участь у міжнародних та всеукраїнських наукових конференціях, форумах та семінарах, круглих столах.
Мета наукового гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» полягає у розвитку творчих здібностей студентів з метою набуття ними фахових (професійних), особистісних компетенцій, а також досвіду одержання знань та умінь через дослідження. Наукові дослідження гуртка здійснюються виходячи із сучасних проблем формування глобального економічного простору та зорієнтовані на вивчення тенденцій розвитку сільського господарства як однієї з основних галузей економіки України, та відображають історичні аспекти європейської інтеграції, політику євроінтеграції в епоху глобалізації, інституційні реформи як складові євроінтеграційних процесів, окремі правові аспекти Європейських Спільнот та Європейського Союзу і деякі прояви європеїзації в сучасних міжнародних відносинах.
Студенти даного гуртка приймають активну участь у науково-дослідній роботі кафедри, систематично приймають участь у конференціях, публікують тези доповідей, виступають з доповідями на засіданнях гуртка. За результатами студентської наукової роботи студенти отримують відзнаки, грамоти, додаткові бали до власного рейтингу.
За звітний період члени наукового гуртка були учасниками наступних наукових та виховних заходів.

Для того, щоб ще раз підкреслити правильність вибору фаху та університету, розкрити особливості їх майбутньої професії, у рамках вивчення дисципліни «Вступ до фаху та соціальні комунікації» до студентів 1 курсу ОП «Міжнародна економіка» – членів наукового гуртка, 21 вересня з мотиваційною лекцією завітав проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії аграрних наук, заслужений діяч науки і техніки України, відмінник освіти і науки України Сергій Миколайович Кваша.
Сергій Миколайович підкреслив, що економіст-міжнародник - одна з професій, яка максимально враховує сучасні тенденції розвитку міжнародних економічних відносин, зовнішньоекономічних операцій різних суб’єктів малого, середнього та великого бізнесу. Фахівець має можливість працювати в національних та міжнародних компаніях різного спрямування – виробники-експортери, підприємства, що займаються імпортом, міжнародними перевезеннями (морські, авіаційні, автомобільні), логістичними операціями, фінансовим посередництвом.
Студентам створено сприятливі умови для дистанційного навчання та самостійної роботи. Усі курси доступні на освітньому порталі НУБіП України https://elearn.nubip.edu.ua/ для забезпечення повного доступу до навчальних матеріалів та виконання завдань у зручний для студента час. Це полегшує спілкування між викладачами і студентами, забезпечуючи індивідуальний підхід до навчання.
Навчання проходить у сучасних мультимедійних аудиторіях, активно використовуються інформаційно-комп’ютерні технології під час вивчення матеріалу. На заняттях є можливість підключення до мережі Internet та використання інформаційних ресурсів онлайн.
Розроблені електронні матеріали та цифрові засоби університету дозволяють ефективно працювати і з використанням засобів дистанційного навчання (проведення відео-лекцій, практичних онлайн-занять та презентацій).
Для студентів періодично організовуються екскурсії на провідні підприємства, в установи та організації, де вони мають унікальну можливість ознайомитись з роботою різних структурних підрозділів, поспілкуватися з представниками компаній та дізнатися про можливості стажування та майбутнього працевлаштування.
Протягом спілкування були жвава дискусія, міні-кейсові завдання, можливість висловити власну думку з приводу обговорюваних проблем.
26 вересня 2022 року відбулась екскурсія до бібліотеки НУБіП України студентів першого курсу спеціальності 051 "Економіка" ОПП "Міжнародна економіка" із керівником наукового гуртка Михальчишиною Ларисою Гаврилівною.
Бібліотекарі гостинно зустріли екскурсійну групу. Більшість студентів відвідували бібліотеку вперше. Першокурсники виявили зацікавленість та увагу до цього заходу.
Працівники бібліотеки ознайомили студентів із правилами користування бібліотекою, фондами читального й навчального абонементів, а також розповіли про сайт бібліотеки та особливості роботи з електронним каталогом і репозитарієм.
Важливе місце у виховному процесі Національного університету біоресурсів і природокористування України займає музей історії університету, який на яскравих речових і документальних матеріалах розкриває історію та основні етапи становлення закладу вищої освіти, відомого не тільки в Україні, а й далеко за її межами.
Вже стало доброю традицією щорічно знайомити з експозицією музею, а водночас з історією університету студентів І курсу НУБіП України.
Для студентів 1 курсу 2 групи ОПП «Міжнародна економіка» - членів наукового гуртка, 28 вересня 2022 року була організована цікава та пізнавальна екскурсія до Музею історії Національного університету біоресурсів і природокористування України. За свою півстолітню історію музей є основним популяризатором славетної історії флагмана аграрної освіти України – Національного університету біоресурсів і природокористування України.
Учений секретар музею, кандидат педагогічник наук, доцент Тетяна Миколаївна Чумак розповіла студентам історію створення та розвитку університету.
Студенти економісти-міжнародники ознайомилися з експозиціями, які відтворюють життя студентів та викладачів минулих часів, наукову діяльність найяскравіших вчених, пов’язану з університетським життям. Серед експонатів Музею: урядові нагороди та відзнаки університету; подарунки університету на ювілеї; особисті речі й наукові праці викладачів; спортивні нагороди студентів...
Кожен факультет, зокрема і економічний, має власну історію, свої постаті, які представлені в музеї.
У вересні 2022 року студенти ОП «Міжнародна економіка» члени гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» кафедри глобальної економіки відвідали Ботанічний сад НУБІП України, де ознайомилися з експозиціями 6 наукових лабораторій: дендрології та лісової селекції, плодово-овочевих культур, квітникарства, екології рослин, зоології, зеленого будівництва.
15-16 листопада 2022 року у м. Кременчугу на базі Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського відбулась VIІ Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Інноваційна модернізація економіки України в умовах євроінтеграційних процесів». Робота конференції відбувалась у розрізі наступних секцій:
1. Вплив глобалізаційних викликів на розвиток світової економіки та економіки України
2. Сучасні детермінанти фінансової політики України: локальний і міжнародний виміри
3. Цифрові трансформації в сфері менеджменту та маркетингу: виклики, загрози та тренди розвитку
4. Відкриті інновації та шляхи розвитку у період післявоєнного відновлення країни
5. Екологічні реформи України на шляху до ЄС
6. Моделювання та інформаційні технології в економіці: напрями розвитку та адаптація
7. Національна безпека України: правовий і соціально-економічний аспекти
8. Інституційно-правове забезпечення економічної відбудови України
9. Технологічні інновації як інструмент модернізації сучасних економічних систем
10. Інноваційні орієнтири соціокультурної трансформації України
У роботі 2 секції конференції прийняли участь член гуртка Дарина Даневич і керівник гуртка, доцент кафедри глобальної економіки Лариса Михальчишина, які підготували доповідь на тему: "формування системи реалізації сільськогосподарської продукції та конкурентних переваг вітчизняних виробників на ринку ЄС". За результатами опубліковано тези доповіді та отримані сертифікати учасників конференції.
27 лютого 2023 року на кафедрі глобальної економіки, економічного факультету НУБіП України, для студентів економічного факультету ОП «Міжнародна економіка», спеціальність 051 «Економіка» - членів наукового гуртка, було проведено гостьову лекцію-дискусію на тему: «Зелені стратегії у Європейському Союзі».
З вступним словом до учасників зустрічі звернулася завідувач кафедри глобальної економіки, д.е.н., професор Наталія Вдовенко, яка зосередила увагу на основних цілях сталого розвитку України на період до 2030 року, а саме в тому, що нова європейська політика прагне змінити ставлення всіх галузей національної економіки до природних ресурсів, а також внести досить відчутні зміни в наше повсякденне життя й звичну поведінку.
Тема «Зелені стратегії у Європейському Союзі» є актуальною і лектором к. б. н., начальником відділу міжнародної роботи БУ «Методично-технологічний центр з аквакультури» Володимиром Герасимчуком була на цьому ж акцентована увага. Впродовж виступу лектор акцентував увагу студентів на Стратегію від ферми до виделки, яка є серцевиною Зеленої угоди. Вона комплексно розглядає проблеми сталих продовольчих систем та визнає нерозривні зв'язки між здоровими людьми, здоровим суспільством та здоровою планетою. Стратегія є також центральною у порядку денному Комісії для досягнення Цілей сталого розвитку ООН (SDGs).
Активними учасниками в обговоренні, крім студентів, були всі запрошенні учасники. Наталія Гриневич з Білоцерківського національного аграрного університету взяла активну участь в дискусії відмітивши, що проведення подібних заходів є особливо актуальним, оскільки потрібно максимально наблизити підготовку фахівців до вимог ринку праці та запропонувати роботодавцям кваліфікованих та перспективних працівників. Микола Світельський з Поліського національного університету був вдячний за участь в гостьовій лекції і цікаво викладеному матеріалу.
Лекція та дискусія відбулася в творчій та дружній атмосфері, а представлена інформація зацікавила студентів, які відчули важливість і перспективність обраної професії.
3 квітня 2023 року на кафедрі глобальної економіки, економічного факультету НУБіП України, для студентів економічного факультету ОП «Міжнародна економіка», спеціальність 051 «Економіка» було проведено гостьову лекцію на тему: «Процедура вступу України до ЄС: проведення переговорів».
Запрошений лектор Мороз Микола Анатолійович, начальник відділу аграрного експорту і логістики Міністерства аграрної політики та продовольства України, зацікавив студентів корисним матеріалом. В лекції йдеться про процес євроінтеграції України, який є складним і, скоріш всього, довготривалим. Лектор відмітив, що підтверджуючи свою прихильність майбутньому членству України в ЄС після офіційної заявки країни 28 лютого 2022 року, євродепутати наголошують, що приєднання є процесом, заснованим на заслугах, який передбачає дотримання відповідних процедур, а також виконання пов’язаних з ЄС реформ і критеріїв вступу. У цьому контексті євродепутати підтверджують свою підтримку рішення Євроради надати Україні статус кандидата в ЄС минулого літа і також закликають Україну, Єврокомісію та Раду ЄС працювати над початком переговорів про вступ цього року. Микола Анатолійович відмітив, що станом на січень 2023 року, майже виконаними вважалися рекомендації ЄС щодо медіа, національних меншин та судової реформи. Також Україна просувалася вперед у питанні боротьбі з відмиванням грошей. У березні до цього всього додалося призначення директора НАБУ. Найгірша ситуація, за даними аналітиків, з виконанням рекомендацій щодо КСУ та закону про олігархів.
Відповідно до наказу ректора університету від 16.02.2023 р. № 108 «Про проведення І етапу студентської олімпіади у 2022-2023 н. р.». на кафедрі глобальної економіки було проведено І етап студентської олімпіади з навчальної дисциплін «Європейські студії».
Студентські олімпіади з навчальних дисциплін – це творче змагання з теоретичної та практичної підготовки студентів згідно з планом навчальної дисципліни. Проведення предметних олімпіад є одним з шляхів реалізації системи навчально-виховної роботи, пошук обдарованої студентської молоді, стимулювання їх творчої праці.
В олімпіаді прийняли участь студенти ОС Бакалавр спеціальності 051 «Економіка» ОПП «Міжнародна економіка» 1 курсу 2 групи, які є членами студентського наукового гуртка кафедри глобальної економіки «Глобалізація і європейська інтеграція», які у 2 семестрі 2022-2023 навчального року вивчали дану дисципліну.
27 березня було проведений І етап студентської олімпіади, а 28 березня були вручені грамоти переможцям гарантом програми «Міжнародна економіка» доцентом Оленою Кірейцевою та членом кафедри глобальної економіки доцентом Ольгою Косяк.
Переможцями І етапу студентської олімпіади 2022-2023 навчального року стали:
І місце – Вікторія Лисюченко, студентка 1 курсу 2 групи ОС Бакалавр спеціальності 051 «Економіка» ОПП «Міжнародна економіка»;
ІІ місце – Діана Плахотник, студентка 1 курсу 2 групи ОС Бакалавр спеціальності 051 «Економіка» ОПП «Міжнародна економіка»;
ІІІ місце – Анастасія Семенець, студентка 1 курсу 2 групи ОС Бакалавр спеціальності 051 «Економіка» ОПП «Міжнародна економіка».
Відповідно до листа державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» від 30.01.2023 р. № 21/08-118 «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2022/2023 навчальному році» та наказу ректора НУБіП України від 13 березня 2023 року № 201 «Про проведення І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2022/2023 навчальному році» на кафедрі глобальної економіки був проведений перший етап конкурсу студентських наукових робіт.
Мета конкурсу ‒ розвиток інтелектуального потенціалу талановитої молоді; активізація та підтримка наукової роботи студентів як найважливішого фактору формування фахівців нового типу; стимулювання їх інтересу до дослідницької роботи, участі у наукових програмах, проектній, конструкторській та інших формах науково-дослідної діяльності; оволодіння ними інноваційними технологіями. Згідно «Положення про Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей», конкурс проходить у два тури. У першому турі по кожній, визначеній наказом МОН України галузі знань, відбираються кращі, самостійно підготовлені студентські наукові роботи для участі у другому турі. Другий тур проводиться у закладах вищої освіти, визначених МОН України.
І тур на кафедрі глобальної економіки відбувся в 2 етапи. До 10 квітня 2023 року учасники конкурсу, студенти спеціальності 051 «Економіка», ОП «Міжнародна економіка», які є членами гуртків кафедри глобальної економіки, відправили свої роботи на пошту кафедри. Комісія кафедри глобальної економіки розглянула 4 роботи. Зокрема, роботи: Бойко Ярослава Петровича, «Європейські економічні фонди підтримки галузі рибництва та аквакультури: тенденції та перспективи для України», науковий керівник – к.е.н., доц. Михальчишина Л.Г.; Свенціцької Тетяни Вікторівни, «Торговельна економічна політика в умовах європейської інтеграції», керівник к.е.н., доц. Кірейцева О.В.; Скороход Владислави Едуардівни, «Розвиток європейської інтеграції України», науковий керівник – к.е.н., доц. Михальчишина Л.Г.; Сохана Івана Володимировича, «Розвиток агропродовольчого ринку в контексті інтеграції з Європейським Союзом», керівник к.е.н., доц. Кірейцева О.В.
В результаті проведення підсумків Конкурсу визначено переможців І етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей, зокрема з ОП "Міжнародна економіка":
2 місце – Скороход Владислава Едуардівна, член наукового гуртка "Глобалізація та європейська інтеграція" - «Розвиток європейської інтеграції України», керівник к.е.н., доцент Михальчишина Л.Г. – 95 балів.
3 місце – Сохан Іван Володимирович, член наукового студентського гуртка "Глобалізація та європейська інтеграція" - «Розвиток агропродовольчого ринку в контексті інтеграції з Європейським Союзом», керівник к.е.н., доцент Кірейцева О.В. – 93 бали.
На урочистому зібранні колективу економічного факультету, присвяченому 125-річчю НУБіП України, переможці були відзначені подяками, їм вручені дипломи.

Результати роботи гуртка:

Перемога у І етапі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей, зокрема з ОП "Міжнародна економіка":
2 місце – Скороход Владислава Едуардівна, член наукового гуртка "Глобалізація та європейська інтеграція" - «Розвиток європейської інтеграції України», керівник к.е.н., доцент Михальчишина Л.Г. – 95 балів.
3 місце – Сохан Іван Володимирович, член наукового студентського гуртка "Глобалізація та європейська інтеграція" - «Розвиток агропродовольчого ринку в контексті інтеграції з Європейським Союзом», керівник к.е.н., доцент Кірейцева О.В. – 93 бали.

Перемога у І етапі студентської олімпіади 2022-2023 навчального року з навчальної дисциплін «Європейські студії»:
І місце – Вікторія Лисюченко, студентка 1 курсу 2 групи ОС Бакалавр спеціальності 051 «Економіка» ОПП «Міжнародна економіка»;
ІІ місце – Діана Плахотник, студентка 1 курсу 2 групи ОС Бакалавр спеціальності 051 «Економіка» ОПП «Міжнародна економіка»;
ІІІ місце – Анастасія Семенець, студентка 1 курсу 2 групи ОС Бакалавр спеціальності 051 «Економіка» ОПП «Міжнародна економіка».

 

ЗВІТ про роботу
студентського наукового гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція»
за 2021 - 2022 н.р.

Студенти даного гуртка приймають активну участь у науково-дослідній роботі кафедри, систематично приймають участь у конференціях, публікують тези доповідей, виступають з доповідями на засіданнях гуртка, публікують наукові статті у вітчизняних фахових виданнях. За результатами студентської наукової роботи студенти отримують відзнаки, грамоти, додаткові бали до власного рейтингу.
У вересні-жовтні 2021 року студенти ОПП «Міжнародна економіка» та «Прикладна економіка» - члени гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» кафедри глобальної економіки разом з керівником Михальчишиною Л.Г. відвідали Ботанічний сад НУБІП України, де ознайомилися з експозиціями 6 наукових лабораторій: дендрології та лісової селекції, плодово-овочевих культур, квітникарства, екології рослин, зоології, зеленого будівництва. Також відбулась екскурсія до Музею анатомії НУБіП України — природничого музею, одного з найвідоміших університетських музеїв Києва, бібліотеки та музею НУБіП України.
29 вересня 2021 року за ініціативою ФАО ООН в онлайн-режимі було проведено вебінар про стан рибальської і аквакультурного промисловості України - Fishery and aquaculture industry stakeholder briefings. Мета форуму: створення інформаційної мережі для обміну досвідом, успішними проектами, ідеями та політичними ризиками, характерними для рибної галузі. Це дасть можливість поліпшити практики обміну інформацією, галузевого менеджменту, торгівлі та інвестицій. До участі у вебінарі долучились НПП кафедри глобальної економіки: д.е.н., професор, завідувачка кафедри Вдовенко Н.М., яка є Національним консультантом з питань ринку риби, рибної продукції та статистики рибного господарства і аквакультури в Україні (Регіональний офіс в Європі і Центральній Азії Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО)), доценти Михальчишина Л.Г. та Данилевська-Жугунісова О.Є., а також студенти економічного факультету, що вивчають курси "Аграрна політика" і "Глобальна економіка", і є членами кафедрального наукового гуртка "Глобалізація та європейська інтеграція". Для студентів це була прекрасна можливість почути виступи провідних світових та національних фахівців у сфері глобальних аграрних ринків, зокрема ринку аквакультури. Під час панельної дискусії студенти мали змогу обговорити розміри державної підтримки аграрної галузі, інструменти регулювання внутрішнього та зовнішнього агропродовольчого ринку, вплив транснаціональних корпорацій на конкурентоспроможність аграрного сектора економіки та інші актуальні питання глобальної та національної економіки.
З 7 по 9 квітня 2021 року відбувся Міжнародний форум «Aquaculture Business Ukraine–2021». Цей захід мав за мету стимулювати розвиток української аквакультури на засадах сталості. Велику увагу організатори форуму приділяли підготовці майбутніх кадрів.
Для участі у реалізації проектів з модернізації аквакультури, організатори Форуму оголосили пошук активних і освічених студентів, котрим не байдуже майбутнє нашої країни та вітчизняної аквакультури і які відчувають в собі сили та сміливість змінювати і будувати міцну державу та її аквакультуру. Таких студентів запросили взяти участь у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт на тему: «Українська аквакультура: шлях до успіху». Були запрошені до співучасті у проведенні Конкурсу студентських наукових робіт «Українська аквакультура: шлях до успіху» всі університети, які готують фахівців за спеціальністю «водні біоресурси та аквакультура».
Термін подачі наукових робіт був визначений до 1 липня 2021 року. Організаторами конкурсу виступили Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) та Бюджетна Установа «Методично-технологічний центр з аквакультури».
Член наукового гуртка "Глобалізацція та європейська інтеграція" магістр 2 року навчання ОПП "Прикладна економіка" Олександр Татарчук підготував на конкурс наукову роботу на тему проектування рибницького підприємства індустріального типу з виробництва товарної продукції кларієвого сома. Знання з аквакультури Олександр підкріпив аналітичними розрахунками очікуваної економічної ефективності вирощування калієвого сома в басейнах УЗВ.
Організатори конкурсу високо оцінили наукову роботу Олександра і присудили йому 1 призове місце. Переможець конкурсу буде нагороджений цінним призом.
Кафедра глобальної економіки активно залучає студентів-членів наукового гуртка до виконання наукових проектів. Так, член гуртка Олександр Татарчук є виконавцем у науковій темі кафедри глобальної економіки «Прикладна розробка новітнього організаційно-економічного механізму регулювання сталого рибальства і аквакультури через розвиток сільських територій», номер державної реєстрації 0120U102110, що виконується за замовленням Міністерства освіти і науки України.
Реалізована в комплексі науково-дослідна робота студентів забезпечує: формування наукового світогляду, оволодіння методологією і методами наукового дослідження, спеціальністю та досягнення високого професіоналізму; розвиток творчого мислення та індивідуальних здібностей студентів у вирішенні практичних завдань; прищеплення студентам навиків самостійної науково-дослідної роботи; розвиток ініціативи, здатності застосовувати теоретичні знання в практичній роботі, залучення здібних студентів до розв’язання наукових проблем, що мають важливе значення для теорії і практики; необхідність оновлення і вдосконалення своїх знань; створення та розвиток наукових шкіл, творчих колективів, виховання резерву вчених, викладачів та дослідників.
25 листопада 2021 року на економічному факультеті відбулася 75 науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади розвитку аграрного сектору економіки України в умовах глобальних викликів», до якої активно долучились члени наукового гуртка "Глобалізаія та європейська інтеграція".
Під час засідання 1 секції конференції «РОЗВИТОК АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ» свої дослідження презентували студенти, в яких розглядалися питання присвячені проблемам формуванню та розвитку аграрного сектору економіки України в умовах глобальних викликів.
Члени наукового гуртка разом із своїми науковими керівниками презентували доповіді:
ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА ГАЛУЗІ ТВАРИННИЦТВА В УКРАЇНІ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ (Глущенко К. В., Михальчишина Л. Г.)
РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ГАЛУЗЕЙ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ В УКРАЇНІ (Заїка О.В., Вдовенко Н.М.)
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ АГРАРНОГО СЕКТОРУ В УКРАЇНІ (Ліщук В. В., Коробова Н. М.)
ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ В УКРАЇНІ (Луцкова Д. М., Кірейцева О. В.)
ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ДО ПРОЕКТУ ГОСПОДАРСТВА ІНДУСТРІАЛЬНОГО ТИПУ З ВИРОБНИЦТВА ТОВАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ КЛАРІЄВОГО СОМА (Татарчук О. М., Вдовенко Н. М.).
3 грудня 2021 року на кафедрі глобальної економіки відбувся майстер-клас на тему: «Основні види науково-дослідної роботи студента». Захід провели у рамках роботи студентського наукового гуртка "Глобалізація та європейська інтеграція".
Участь у заході взяли студенти ОПП "Міжнародна економіка" – члени наукового гуртка, які нещодавно долучились до його роботи.
Під час виступів доповідач - керівник гуртка доцент кафедри глобальної економіки Лариса Михальчишина наголосила, що основними видами науково-дослідної роботи студента під час навчальної діяльності є: есе, тези доповіді, реферат, курсова робота, наукова робота, тощо. Всі ці види наукової роботи виконуються з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, отриманих студентами під час навчання. Студентам необхідно у процесі виконання будь-якої наукової роботи показати теоретичні знання, самостійно проаналізувати основні нормативні та літературні джерела і на їх основі обґрунтовувати свої висновки і пропозиції щодо удосконалення діяльності, процесу, явища, тощо.
За результатами виконання наукової роботи студенти отримують поглиблені знання і практичні навички самостійного аналізу і узагальнення зібраного матеріалу з певної теми.
Студентам було надано детальні рекомендації від науково-педагогічних працівників кафедри глобальної економіки щодо того:
як обрати тему наукової роботи та скласти план роботи;
як написати про актуальність теми, предмет, об’єкт;
які методи дослідження використовувати у написанні роботи;
як дотримуватися наукового стилю написання роботи;
як підібрати джерела літератури та скласти список використаних джерел;
як оформити посилання на джерела літератури та інші корисні поради.
Неодноразово під час заходу наголошувалося на дотриманні академічної доброчесності та недопущенні плагіату чи компілювання у науковій роботі, а також на основних вимогах до неї: чіткість побудови, логічна послідовність при викладенні матеріалу, стислість та точність формулювань, обґрунтованість висновків та рекомендацій.
Студенти – члени наукового гуртка були активними під час заходу, цікавилися деталями щодо написання та оформлення основних видів наукових робіт і усвідомили, що основним завданням наукової роботи у рамках діяльності наукового гуртка є детальне дослідження та обґрунтування шляхів і методів подальшого вдосконалення глобалізаційних та інтеграційних процесів в економіці.
Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 05.11.2021 р. № 1179 «Про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2021/2022 навчальному році» та наказу ректора Національного університету біоресурсів і природокористування України (№ 1293 від 24.11.2021 р.) 17 січня 2022 року на кафедрі глобальної економіки був проведений перший етап конкурсу студентських наукових робіт.
Мета конкурсу ‒ розвиток інтелектуального потенціалу талановитої молоді; активізація та підтримка наукової роботи студентів як найважливішого фактору формування фахівців нового типу; стимулювання їх інтересу до дослідницької роботи, участі у наукових програмах, проектній, конструкторській та інших формах науково-дослідної діяльності; оволодіння ними інноваційними технологіями.
Згідно «Положення про Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей», конкурс проходить у два тури. У першому турі по кожній, визначеній наказом МОН України галузі знань, відбираються кращі, самостійно підготовлені студентські наукові роботи для участі у другому турі. Другий тур проводиться у закладах вищої освіти, визначених МОН України.
До участі у конкурсі активно долучились члени наукового гуртка "Глобалізація та європейська інтеграція" - студенти 1 курсу спеціальності 051 "Економіка", ОПП "Міжнародна економіка".
І тур на кафедрі глобальної економіки відбувся в 2 етапи. До 10 січня 2022 року учасники конкурсу відправили свої роботи на пошту кафедри. Комісія кафедри глобальної економіки розглянула 5 робіт. Зокрема, роботи: Брачун Юлії «Поняття світової валютної системи», керівник професор Вдовенко Н.М.; Козодоя Олександра «Функціонування світового ринку праці в умовах глобалізації», керівник доцент Михальчишина Л.Г.; Свенціцької Тетяни «Європейська економічна інтеграція та торговельна політика», керівник доцент Кірейцева О.В., Медведської Наталії «Міжнародна торгівля як провідна форма міжнародних економічних відносин», керівник доцент Кірейцева О.В.; Хвищун Яни «Сучасні тенденції розвитку міжнародної торгівлі», керівник доцент Михальчишина Л.Г.
17 січня комісія кафедри глобальної економіки відібрала найкращу роботу з представлених - «Європейська економічна інтеграція та торговельна політика», Свенціцької Тетяни, студентки 1 курсу, Міжнародна економіка, керівник доцент Кірейцева О.В.
24 січня на онлайн засіданні гуртка студентам-учасникам був оголошений результат конкурсу. Робота Свенціцької Тетяни буде рекомендована до участі у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу наукових робіт за відповідними галузями знань і спеціальностями.
Важливою складовою є участь студентів-магістрів у процесі виконання науково-дослідної роботи на тему: «Прикладні рішення регулювання розвитку сільського та рибного господарства в умовах надзвичайних викликів для національної безпеки України», яка виконується кафедрою відповідно до замовлення Міністерства освіти і науки України у 2022-2023 роках.
Відповідальний виконавець НДР і керівник гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» к.е.н., доцент Лариса Михальчишина постійно координує роботу гуртківців-магістрів для досягнення поставлених завдань.
У березні 2022 року відбулась гостьова лекція представника Бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури» Державного агентства меліорації та рибного господарства України Володимира Герасимчука «Зелені стратегії у Європейському Союзі».
Партнер університету – Бюджетна установа «Методично-технологічний центр з аквакультури» Державного агентства меліорації та рибного господарства України радо прийняв запрошення та розповів студентам про тенденції розвитку провідних галузей національної економіки, практичний досвід та передові технології аквакультурного бізнесу, поділився актуальними економічними проблемами, що в сучасних реаліях постають перед виробничниками, звернув увагу студентів на знання та навики, якими має володіти молодий фахівець.
Дистанційне навчання студентів спеціальності «Економіка», ОПП «Міжнародна економіка», ОПП «Прикладна економіка» та спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура», в умовах надзвичайних викликів для України, не стало на заваді зустрічі студентів із Миколою Федоренком, першим заступником директора БУ «МТЦ з аквакультури» та фахівцями установи.
Студенти цікавилися та активно обговорювали питання, що стосуються можливостей проходження виробничої практики й майбутнього працевлаштування на господарства та безпосередньо до самого органу виконавчої влади у секторі, щоб надалі розвивати аквакультуру, як базову і провідну галузь національної економіки у питаннях забезпечення продовольчої безпеки України.
8 квітня 2022 року відбулася надзвичайна знакова зустріч студентів-гуртківців «Глобалізація та європейська інтеграція» з директором та викладачами аграрного ліцею EPLEFPA "Luçon-Pétré" (Лукон, Франція). Захід відбувся у рамках міжнародного науково-практичного семінару «Міжнародна економіка в умовах надзвичайних викликів агресії Росії проти України та світу», активну участь у якому також прийняли науково-педагогічні працівники кафедри глобальної економіки.
Гості з Франції представили мультимедійні презентації та розповіли цікаві факти про Францію та її аграрний сектор й ознайомили студентів із навчальними програмами, які пропонує їх заклад освіти, діяльністю ліцею у освітній та виробничих сферах.
Студенти жваво обговорювали отриману інформацію, задавали питання. Зокрема, цікавились роботою у аграрному ліцеї наукових студентських гуртків. Представник ліцею зазначила, що науковий гурток – це об’єднання молодих цілеспрямованих людей, яке створює творче наукове середовище через реалізацію успішних проектів, орієнтованих на підтримку нових наукових ідей, інновацій та обмін знаннями. У ліцеї функціонує декілька студентських клубів, які мають дуже широкий спектр інтересів. На даний час студенти ліцею проходять практичне навчання за межами навчального закладу, тому директор ліцею EPLEFPA «Luçon-Pétré» Кристоф Має запропонував організувати зустріч наших студентів і студентів із Франції. Цю можливість надзвичайно схвально сприйняли наші студенти-гуртківці і уже розпочали підготовку питань, які б вони хотіли обговорити з однолітками із Франції. Студентка 1 курсу ОПП «Міжнародна економіка» Анна Михайлюк зазначила, що це буде також можливістю попрактикуватись у розмовній англійській мові.
Хочеться зазначити, що подібні події дуже пізнавальні та корисні для подальшого професійного розвитку наших студентів, практики англійської мови та вдосконалення знань з міжнародної економіки. І саме тому економічний факультет та кафедра глобальної економіки постійно підтримують зв‘язки з іноземними навчальними закладами та міжнародними організаціями, даючи своїм студентам такі величезні можливості для саморозвитку.
13 квітня на черговому засіданні гуртка "Глобалізація та європейська інтеграція" студенти, НПП та запрошені виробничники-практики, стейкхолдери кафедри глобальної економіки, розглянули питання сталого розвитку в умовах надзвичайних викликів. На початку ХХІ століття сучасний світ характеризується посиленням складних і суперечливих процесів, які впливають на розвиток і функціонування всіх суб’єктів глобального простору. Політичні протистояння, тероризм, військові конфлікти, боротьба за ресурси, спекулятивні операції, які здатні поставити на межу банкрутства, становлять суттєву загрозу не тільки для країн, що розвиваються, але й для лідерів світового рівня. Складність ситуації зумовлюється тим, що подібні явища і процеси відбуваються на фоні значних асиметрій і кризових проявів соціально-економічного розвитку, які формуються, незважаючи на систему реалізованих заходів.
Стратегія «Від ферми до виделки» лежить в основі «Європейської зеленої угоди», спрямованого на те, щоб продовольчі системи були справедливими, здоровими та екологічно чистими. Продовольчі системи не можуть бути стійкими до криз, такими як військові дії на території України, пандемія COVID-19, якщо вони не є стійкими. Нам необхідно перебудувати наші продовольчі системи, на які сьогодні припадає майже одна третина глобальних викидів парникових газів, які споживають велику кількість природних ресурсів, призводять до втрати біорізноманіття та негативних наслідків для здоров'я (внаслідок як недостатнього, так і надлишкового харчування) та не дозволяють справедливу економічну віддача та засоби для існування для всіх учасників, зокрема для виробників сировини.
Стратегія «Від ферми до виделки» спрямована на прискорення нашого переходу до сталої продовольчої системи, яка повинна:
- мати нейтральний або позитивний вплив на навколишнє середовище;
- допомогти пом'якшити зміну клімату та адаптуватися до його наслідків;
- звернути назад втрату біорізноманіття;
- забезпечити продовольчу безпеку, харчування та охорону здоров'я, переконавшись, що кожен має доступ до достатнього, безпечного, поживного, сталого продовольства;
- зберегти доступність продуктів харчування, одночасно забезпечуючи більш справедливу економічну віддачу, підвищуючи конкурентоспроможність сектора постачання ЄС та просуваючи справедливу торгівлю.
У стратегії викладаються як регуляторні, так і ненормативні ініціативи, а загальна політика у сфері сільського господарства і рибальства є ключовим інструментом підтримки справедливого переходу.
21 квітня кафедрою глобальної економіки було проведено дистанційно ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів» з метою поглиблення міжнародних контактів, вивчення передового досвіду виробництва агропродовольчої продукції, підвищення професійного рівня науково-педагогічних працівників, обміну досвідом між науковцями та фахівцями-практиками, визначення пріоритетних аспектів подальшого розвитку науки, в якому активну участь прийняли члени наукового гуртка.
Семінар проведено спільно з Бюджетною установою «Методично-технологічний центр з аквакультури», директор Шарило Юрій Євгенійович, Державним агентством рибного господарства та меліорації України, Батумським державним університетом імені Шота Руставелі, директор департаменту управління бізнесу Гечбаия Бадрі Нодарович, Академією Наук бізнесу Грузії, президент Бабунашвілі Теімураз Малхазович та іншими учасниками.
Тези доповідей підготували:
Балабайка В. А. ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ АКВАКУЛЬТУРИ В УКРАЇНІ
Бояр Д. Л. ШЕТЛЕНДСЬКІ ПОНІ - НАЙПОПУЛЯРНІШІ ПОНІ
Вейда Р. В. ВИЗНАЧЕННЯ ШТУЧНОЇ ОСВІТЛЕНОСТІ ТВАРИННИЦЬКИХ ПРИМІЩЕНЬ
Гранат О. В. СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ СІМЕЙНИХ ФЕРМ
Іванов І. О. ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ АКВАКУЛЬТУРИ В УКРАЇНІ
Куліш М. В. ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ СЕЧОВИНИ В МОЛОЦІ КОРІВ
Мозгова Т. В. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ МОЛОКОПРОДУКТОВОЇ ПІДГАЛУЗІ УКРАЇНИ
Молдовану В. В. ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СВИНАРСТВА
Нероденко О. С. ВИРОБНИЦТВО РИБНОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ: СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ
Нижник Д. В. ВИРОБНИЦТВО МОЛОКА В УКРАЇНІ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ
Портний С. І. ВПЛИВ ВОЄННИХ ДІЙ РОСІЇ В УКРАЇНІ НА ПРОДОВОЛЬЧІ ЦІНИ
Романенко Б. В. РИБНІ КОНСЕРВИ І ПРЕСЕРВИ: АНАЛІЗ РИНКУ
Ткаченко А. Д. СПОЖИВАННЯ РИБИ УКРАЇНЦЯМИ: СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ
Унінець І. І. ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ РИБОПЕРЕРОБНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ
Хіміч Т. О. ФОРМУВАННЯ КОНКУРЕНТНИХ ПЕРЕВАГ ТОВАРОВИРОБНИКІВ ВІДПОВІДНО ДО ВИМОГ СВІТОВОГО АГРАРНОГО РИНКУ
Якушев Д. О. ПЕСКЕТАРІАНСТВО ЯК ТРЕНД ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ
У травні 2022 року члени гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» стануть учасниками міжнародної науково-практичної конференції «Конкурентоспроможність галузей аграрного сектору економіки в умовах глобалізації», який організується спільно з Батумським державним університетом імені Шота Руставелі, Національним інститутом економічних досліджень та Батумським Навчальним університетом навігації на базі кафедри глобальної економіки. Готуються тези.

Результати роботи гуртка:

Перемога магістра ОПП «Прикладна економіка» спеціальності 051 «Економіка» Олександра Татарчука з науковою роботою, виконаною на базі лабораторії «AGMEMOD», у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт на тему: «Українська аквакультура: шлях до успіху».

Перемога у І турі Всеукраїнського конкурсу наукових робіт за відповідними галузями знань і спеціальностями Свенціцької Тетяни, студентки 1 курсу ОПП Міжнародна економіка з темою: «Європейська економічна інтеграція та торговельна політика»

Тези та участь у конференціях членів гуртка:
1. Загорійчук Л.Л. Значення транснаціональних корпорацій для розвитку аграрного сектору України (ІV Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Конкурентоспроможність аграрного сектору в умовах функціонування Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом»).
2. Слободянюк Є.Г. Економічний механізм регулювання аграрного сектору України (ІV Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Конкурентоспроможність аграрного сектору в умовах функціонування Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом»).
3. Глущенко К. В. Державна підтримка галузі тваринництва в україні: стан та перспективи (75 науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади розвитку аграрного сектору економіки України в умовах глобальних викликів»).
4. Заїка О.В. Регулювання розвитку галузей аграрного сектору економіки в Україні (75 науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади розвитку аграрного сектору економіки України в умовах глобальних викликів»).
5. Ліщук В.В. Державне регулювання аграрного сектору в Україні (75 науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади розвитку аграрного сектору економіки України в умовах глобальних викликів»)
6. Луцкова Д.М. Децентралізація в Україні (75 науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади розвитку аграрного сектору економіки України в умовах глобальних викликів»).
7. Татарчук О.М. Економічне обґрунтування до проекту господарства індустріального типу з виробництва товарної продукції кларієвого сома (75 науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади розвитку аграрного сектору економіки України в умовах глобальних викликів»).
8. Козодой О. В. Функціонування світового ринку праці в умовах глобалізації (Міжнародний науково-практичний семінар «Міжнародна економіка в умовах надзвичайних викликів агресії Росії проти України та світу»)
9. Теплюк А. О. Динаміка та структура зовнішньої торгівлі України (Міжнародний науково-практичний семінар «Міжнародна економіка в умовах надзвичайних викликів агресії Росії проти України та світу»)
10. Брачун Ю. С. Поняття світової валютної системи (Міжнародний науково-практичний семінар «Міжнародна економіка в умовах надзвичайних викликів агресії Росії проти України та світу»)
11. Добровольська Т. С. Тенденції торгівлі сільськогосподарською продукцією в умовах глобалізації (Міжнародний науково-практичний семінар «Міжнародна економіка в умовах надзвичайних викликів агресії Росії проти України та світу»)
12. Медведська Н. Є. Міжнародна торгівля як провідна форма міжнародних економічних відносин (Міжнародний науково-практичний семінар «Міжнародна економіка в умовах надзвичайних викликів агресії Росії проти України та світу»)
13. Михайлюк А. А. Зовнішня торгівля України з країнами ЄС (Міжнародний науково-практичний семінар «Міжнародна економіка в умовах надзвичайних викликів агресії Росії проти України та світу»)
14. Олешко К. М. Проблемні аспекти співробітництва України з ЄС (Міжнародний науково-практичний семінар «Міжнародна економіка в умовах надзвичайних викликів агресії Росії проти України та світу»)
15. Рибальченко Є. Д. Міжнародна торгівля в системі міжнародних економічних відносин (Міжнародний науково-практичний семінар «Міжнародна економіка в умовах надзвичайних викликів агресії Росії проти України та світу»)
16. Свенціцька Т. В. Вплив COVID-19 на економіку країн світу (Міжнародний науково-практичний семінар «Міжнародна економіка в умовах надзвичайних викликів агресії Росії проти України та світу»)
17. Тітаровський Р. О. Міжнародний кредит та його види (Міжнародний науково-практичний семінар «Міжнародна економіка в умовах надзвичайних викликів агресії Росії проти України та світу»)
18. Хвищук Я. В. Сучасні тенденції розвитку міжнародної торгівлі (Міжнародний науково-практичний семінар «Міжнародна економіка в умовах надзвичайних викликів агресії Росії проти України та світу»)
19. Балабайка В. А. Пріоритетні напрямки розвитку аквакультури в Україні (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
20. Бояр Д. Л. Шетлендські поні - найпопулярніші поні (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
21. Вейда Р. В. Визначення штучної освітленості тваринницьких приміщень (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
22. Гранат О. В. Соціально-економічні аспекти розвитку сімейних ферм (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
23. Іванов І. О. Тенденції розвитку аквакультури в Україні (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
24. Куліш М. В. Визначення вмісту сечовини в молоці корів (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
25. Мозгова Т. В. Забезпечення економічної стійкості молокопродуктової підгалузі України (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
26. Молдовану В. В. Економічна ефективність виробництва продукції свинарства (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
27. Нероденко О. С. Виробництво рибної продукції в Україні: стан та тенденції (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
28. Нижник Д. В. Виробництво молока в Україні: стан та перспективи (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
29. Портний С. І. Вплив воєнних дій росії в Україні на продовольчі ціни (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
30. Романенко Б. В. Рибні консерви і пресерви: аналіз ринку (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
31. Ткаченко А. Д. Споживання риби українцями: стан та тенденції (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
32. Унінець І. І. Проблемні аспекти розвитку підприємств рибопереробної галузі України (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
33. Хіміч Т. О. Формування конкурентних переваг товаровиробників відповідно до вимог світового аграрного ринку (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
34. Ходаківський І. О. Ринок коропа в Україні (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)
35. Якушев Д. О. Пескетаріанство як тренд здорового харчування (ІIІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»)

 

 

 


План роботи гуртка на 2022 - 2023 н. р.:

• Участь у виконанні науково-дослідної роботи на тему: «Прикладні рішення регулювання розвитку сільського та рибного господарства в умовах надзвичайних викликів для національної безпеки України», яка виконується кафедрою відповідно до замовлення Міністерства освіти і науки України у 2022-2023 роках;
• Участь у 76-й науково-практичній студентській конференції «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України в умовах глобальних викликів»;
• Участь у VІ-й Міжнародній науково-практичній онлайн-конференції «Конкурентоспроможність аграрного сектору в умовах функціонування Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом»;
• Участь у ІІ-й Міжнародній науково-практичній онлайн-конференції «Механізми збалансованого розвитку рециркуляційних аквакультурних систем в Україні: сучасні технології, економіка та право»;
• Участь у ІV-му Міжнародному науково-практичному семінарі «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»;
• Відвідування виставок та аграрних форумів;
• Проведення тематичних семінарів циклу: «Розробка і формування базових напрямів аграрної політики України в нових умовах продовольчих і фінансових викликів».

 

ЗВІТ про роботу
студентського наукового гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція»
за 2020 - 2021 н.р. кафедри глобальної економіки

    Наукові дослідження наукового гуртка здійснюються виходячи із сучасних проблем формування спільної загальноєвропейської системи цінностей як етичної основи перебігу глобалізаційних процесів у Європі. Зараз інтеграція є одночасно і тенденцією світового розвитку, і передумовою подальшої інтенсифікації процесів глобалізації. Аналіз цих явищ дає змогу пізнати динаміку взаємовідносин країн ЄС в умовах глобалізації, що й зумовлює актуальність наукових досліджень членів гуртка. Робота гуртка реалізується через участь у щорічних міжнародних та всеукраїнських наукових конференціях студентів, форумах та семінарах, круглих столах.
  Мета наукового гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» полягає у розвитку творчих здібностей студентів з метою набуття ними фахових (професійних), особистісних компетенцій, а також досвіду одержання знань та умінь через дослідження. Наукові дослідження гуртка здійснюються виходячи із сучасних проблем формування глобального економічного простору та зорієнтовані на вивчення тенденцій розвитку сільського господарства як однієї з основних галузей економіки України, та відображають історичні аспекти європейської інтеграції, політику євроінтеграції в епоху глобалізації, інституційні реформи як складові євроінтеграційних процесів, окремі правові аспекти Європейських Спільнот та Європейського Союзу і деякі прояви європеїзації в сучасних міжнародних відносинах.
  Студенти даного гуртка приймають активну участь у науково-дослідній роботі кафедри, систематично приймають участь у конференціях, публікують тези доповідей, виступають з доповідями на засіданнях гуртка, публікують наукові статті у вітчизняних фахових виданнях. За результатами студентської наукової роботи студенти отримують відзнаки, грамоти, додаткові бали до власного рейтингу.
  На початку жовтня 2020 року студенти ОПП «Економіка» та «Прикладна економіка» - члени гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» кафедри глобальної економіки разом з керівником Михальчишиною Л.Г. відвідали Ботанічний сад НУБІП України, де ознайомилися з експозиціями 6 наукових лабораторій: дендрології та лісової селекції, плодово-овочевих культур, квітникарства, екології рослин, зоології, зеленого будівництва.
  19 листопада 2020 року в нашому університеті в режимі онлайн відбулась 74-та науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України в умовах глобальних викликів». Диплом 2 ступеня отримала член гуртка Дарія Луцкова, що виступила з доповіддю "Державна регіональна політика економічного розвитку територій" (науковий керівник – к.е.н., доцент кафедри глобальної економіки Кірейцева О.В.). Член гуртка Леонід Загорійчук на секційному засіданні представив доповідь "Сучасні тенденції транснаціоналізації економічної діяльності", а також прийняв участь у секційному засіданні конференції «Банківське та страхове забезпечення суб’єктів агробізнесу», де виступив із доповіддю "Сутність транснаціональних банків та вплив глобалізації на їх діяльність". Його дослідження є складовою якісного виконання дипломної магістерської роботи на тему: "Функціонування транснаціональних корпорацій в системі глобальної економіки" (науковий керівник – к.е.н., доцент кафедри глобальної економіки Михальчишина Л.Г.).
  У першій декаді листопада 2020 року відбулася І Міжнародна науково-практична конференція «Механізми збалансованого розвитку рециркуляційних аквакультурних систем в Україні: сучасні технології, економіка та право», в якій активну участь прийняли студенти - члени гуртка "Глобалізація та європейська інтеграція". Конференція проводилась в on-line режимі з використанням платформ CiscoWebexMeetings та Zoom Meetings. Тези доповідей презентували члени гуртка:
Боярин Я. І., Ресурсний розвиток рибогосподарських підприємств.
Ганцева К. О. Вдосконалення технології напівфабрикатів у тістовій оболонці.
Гутак М. А. Удосконалення технології кулінарної продукції на основі рибної ікри.
Ліщук В. В. Напрями вдосконалення механізму управління сталим розвитком рибної промисловості.
Мєняйлова В. О. Соціально-економічні завдання розвитку аквакультури в Україні.
Мироненко О. О. Удосконалення технології напівфабрикатів з морської риби.
Посв’ященний Я. А. Рибне господарство України як сфера економічної діяльності.
Слободянюк Є. Г. Удосконалення організаційно-економічного механізму господарювання підприємств рибної галузі
Шеховцова А. М. Формування конкурентоспроможності рибогосподарських підприємств.
   Члени гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» активно долучаються до наукових досліджень науково-педагогічних працівників кафедри. Так, у процесі виконання науково-дослідної тематики кафедри глобальної економіки 19 січня 2021 року відбувся вебінар для суб’єктів аквакультури на тему: «Якість води для вирощування риби: забаганка чи необхідність?», до якого долучились гуртківці.
   У рамках діяльності гуртка та виконання наукових тем кафедри 4 березня 2021 року на кафедру глобальної економіки був запрошений гостьовий лектор, директор бюджетної установи «Методично-технологічний центр з аквакультури» Державного агентства рибного господарства України Шарило Юрій Євгенійович, який зі членами гуртка - студентами ОС «Магістр» економічного факультету ОПП «Прикладна економіка» і факультету тваринництва та водних біоресурсів обговорив питання формування попиту і пропозиції на різні види агропродовольчої продукції, зокрема риби та рибопродуктів та удосконалення організаційно-економічного механізму регулювання розвитку галузі.
  Кафедрою глобальної економіки було проведено дистанційно IІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів» з метою поглиблення міжнародних контактів, вивчення передового досвіду виробництва агропродовольчої продукції, підвищення професійного рівня науково-педагогічних працівників, обміну досвідом між науковцями та фахівцями-практиками, визначення пріоритетних аспектів подальшого розвитку науки, в якому активну участь прийняли члени наукового гуртка.
Вебінар проведено спільно з Бюджетною установою «Методично-технологічний центр з аквакультури», директор Шарило Юрій Євгенійович, Державним агентством рибного господарства України, Батумським державним університетом імені Шота Руставелі, директор департаменту управління бізнесу Гечбаия Бадрі Нодарович, Академією Наук бізнесу Грузії, президент Бабунашвілі Теімураз Малхазович та іншими учасниками.
   Цікавими і змістовними були виступи доповідачів-членів наукового гуртка, зокрема:
Беспалько С. А. Програма охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області на 2021-2025 роки.
Герасименко О. О. Дослідження економічної ефективності повносистемного холодноводного ставового господарства потужністю 30 тонн райдужної форелі.
Кузьменко О. М. Перспективи розвитку марикультури в Україні.
Лебідь А.В. Формування пропозиції на ринку осетрових.
Мазуркевич А. В. Вплив температури води на життєдіяльність срібного карася.
Полковникова Л. Б. Сучасний стан ринку рибної продукції в Україні.
    Відповідні теми досліджуються студентами в процесі виконання їх дипломних магістерських робіт.
   7-8 квітня 2021 року члени гуртка прийняли участь у Міжнародному форумі «Aquaculture Business Ukraine-2021» – заході, який покликаний стимулювати розвиток української аквакультури на засадах сталого розвитку. Форум «Aquaculture Business Ukraine-2021» проходив в рамках інтерактивної платформи «Aquaculture for life», заснованою Бюджетною установою «Методично-технологічний центр з аквакультури» за участі Національного університету біоресурсів і природокористування України.
  Кафедра глобальної економіки активно працює над удосконаленням навчального процесу, посиленні практичної складової підготовки майбутніх фахівців, тому залучила до участі у форумі студентів НУБіП України, що навчаються на бакалавраті і магістратурі за спеціальністю "Водні біоресурси і аквакультура", магістрів ОПП "Прикладна економіка" - членів гуртка "Глобалізація та європейська інтеграція". Для формування фахових компетенцій майбутніх фахівців важливе значення має не лише освітнє, а й науково-практичне середовище, у якому відбувається їх становлення як спеціалістів певної галузі. У сучасних умовах зростання конкуренції на ринку праці роботодавці висувають до молодих спеціалістів - випускників ЗВО вимоги, пов'язані з готовністю застосування в реальних умовах практичної діяльності знань, умінь і навичок, здобутих у закладі вищої освіти, а також здатністю швидко адаптуватися до мінливих умов практичного середовища. Одним зі шляхів вирішення цього завдання є реалізація практико-орієнтованого підходу. Саме такий підхід у професійному навчанні спрямований на наближення освітнього процесу до потреб практики й життя.
  У рамках проведення форуму відбулась презентація кращих практик та налагодження співпраці бізнесу і науки.
 14 травня 2021 року члени гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» стануть учасниками міжнародної науково-практичної конференції «Конкурентоспроможність галузей аграрного сектору економіки в умовах глобалізації», який організується спільно з Батумським державним університетом імені Шота Руставелі, Національним інститутом економічних досліджень та Батумським Навчальним університетом навігації на базі кафедри глобальної економіки. Підготовлені тези доповідей студентами Загорійчук Л., Слободянюк Є.
Результати роботи гуртка:
Тези та участь у конференціях членів гуртка:
Загорійчук Л.Л. Сучасні тенденції транснаціоналізації економічної діяльності (74-а науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України»).
Кудлай С.І. Трудовий потенціал аграрного сектору економіки в умовах глобалізації (74-а науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України»).
Петрушенко С.А. Продовольча безпека: реалії України та світовий досвід (74-а науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України»).
Цвик О.С. Формування «зеленої» економіки в умовах глобальних економічних викликів (74-а науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України»).
Боярин Я.І. Ресурсний розвиток рибогосподарських підприємств (I Міжнародна науково-практична конференція «Механізми збалансованого розвитку рециркуляційних аквакультурних систем в Україні: сучасні технології, економіка та право»).
Гутак М.А. Удосконалення технології кулінарної продукції на основі рибної ікри (I Міжнародна науково-практична конференція «Механізми збалансованого розвитку рециркуляційних аквакультурних систем в Україні: сучасні технології, економіка та право»).
Ліщук В.В. Напрями вдосконалення механізму управління сталим розвитком рибної промисловості (I Міжнародна науково-практична конференція «Механізми збалансованого розвитку рециркуляційних аквакультурних систем в Україні: сучасні технології, економіка та право»).
Мєняйлова В.О. Соціально-економічні завдання розвитку аквакультури в Україні (I Міжнародна науково-практична конференція «Механізми збалансованого розвитку рециркуляційних аквакультурних систем в Україні: сучасні технології, економіка та право»).
Мироненко О.О. Удосконалення технології напівфабрикатів з морської риби (I Міжнародна науково-практична конференція «Механізми збалансованого розвитку рециркуляційних аквакультурних систем в Україні: сучасні технології, економіка та право»).
Посв’ященний Я.А. Рибне господарство України як сфера економічної діяльності (I Міжнародна науково-практична конференція «Механізми збалансованого розвитку рециркуляційних аквакультурних систем в Україні: сучасні технології, економіка та право»).
Слободянюк Є.Г. Удосконалення організаційно-економічного механізму господарювання підприємств рибної галузі (I Міжнародна науково-практична конференція «Механізми збалансованого розвитку рециркуляційних аквакультурних систем в Україні: сучасні технології, економіка та право»).
Шеховцова А.М. Формування конкурентоспроможності рибогосподарських підприємств (I Міжнародна науково-практична конференція «Механізми збалансованого розвитку рециркуляційних аквакультурних систем в Україні: сучасні технології, економіка та право»).
Беспалько С.А. Програма охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області на 2021-2025 роки (IІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»).
Герасименко О.О. Дослідження економічної ефективності повносистемного холодноводного ставового господарства потужністю 30 тонн райдужної форелі (IІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»).
Кузьменко О. М. Перспективи розвитку марикультури в Україні (IІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»).
Лебідь А.В. Формування пропозиції на ринку осетрових (IІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»).
Мазуркевич А.В. Вплив температури води на життєдіяльність срібного карася (IІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»).
Полковникова Л.Б. Сучасний стан ринку рибної продукції в Україні (IІ Міжнародний науково-практичний семінар «Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів»).
Загорійчук Л.Л. Значення транснаціональних корпорацій для розвитку аграрного сектору України (ІV Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Конкурентоспроможність аграрного сектору в умовах функціонування Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом»).
Слободянюк Є.Г. Економічний механізм регулювання аграрного сектору України (ІV Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Конкурентоспроможність аграрного сектору в умовах функціонування Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом»)
   Для підвищення мотивації пропонуємо наступні методи стимулювання студентської наукової роботи:
- зарахування наукових робіт студентів як курсових чи рефератів з відповідних дисциплін;
- студенти, які брали активну участь у науково-дослідній роботі, перемогли на Всеукраїнських конкурсах наукових робіт чи Всеукраїнських олімпіадах повинні отримувати певні пільги під час заліково-екзаменаційної сесії;
- студентська наукова робота є одним із критеріїв у відборі до навчання в магістратурі та аспірантурі;
- активним студентам-науковцям, при закінченні ними навчання за рівнем бакалавра чи магістра, надаються рекомендаційні листи для роботодавців, підписані деканом факультету.
 

ЗВІТ про роботу
студентського наукового гуртка за 2019 - 2020 н.р.
кафедри глобальної економіки

Гурток почав свою діяльність з 2014 року. За цей період усі студенти науковці виконували наукову роботу згідно отриманої наукової тематики. Засідання проводилось згідно графіку, з виступами студентів, обговоренням і дослідженням даної теми.
Наукові дослідження наукового гуртка здійснюються виходячи із сучасних проблем формування глобального економічного простору та зорієнтовані на вивчення тенденцій розвитку сільського господарства як однієї з основних галузей економіки України. Робота гуртків проявляється в участі у щорічних міжнародних наукових конференціях студентів.
Мета наукового гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» полягає у розвитку творчих здібностей студентів з метою набуття ними фахових (професійних), особистісних компетенцій, а також досвіду одержання знань та умінь через дослідження. Наукові дослідження гуртка здійснюються виходячи із сучасних проблем формування глобального економічного простору та зорієнтовані на вивчення тенденцій розвитку сільського господарства як однієї з основних галузей економіки України, та відображають історичні аспекти європейської інтеграції, політику євроінтеграції в епоху глобалізації, інституційні реформи як складові євроінтеграційних процесів, окремі правові аспекти Європейських Спільнот та Європейського Союзу і деякі прояви європеїзації в сучасних міжнародних відносинах.
Студенти даного гуртка систематично приймають участь у конференціях, виступають з доповідями на гуртках кафедри, конференціях, публікують наукові статті та тези у вітчизняних фахових виданнях. За результатами студентської наукової роботи студенти виборюють почесні грамоти, листи подяки.
19 лютого 2019 року студенти - члени гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» кафедри глобальної економіки разом з керівником Сокур Л.В. відвідали музей історії НУБІП України, де ознайомилися не лише з історією виникнення університету, а й із становленням сільського господарства на теренах України – з доби неоліту, починаючи з трипільської культури.
5 березня 2019 року студенти спеціальності «Прикладна економіка», члени гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» разом з викладачем Сокур Л.В. відвідали наукову бібліотеку НУБіП України. Спочатку співробітник бібліотеки ознайомила студентів з тематичною виставкою, яка присвячена була святкуванню 205 річниці з дня народження Великого Кобзаря - Тараса Григоровича Шевченка.
12 березня 2019 року на запрошення викладачів кафедри глобальної економіки була проведена зустріч представника підприємств Групи ПАТ «МХП» Дудник Юлії з членами гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція». Студенти провели детальний тренінг з представником агроіндустріального холдингу ПАТ «Миронівський хлібопродукт». Зважаючи на швидкий розвиток ПАТ «Миронівський хлібопродукт», компанія робить ставку на молодих спеціалістів, які хочуть працювати і розвиватися в агробізнесі. Адже саме від цих фахівців та рівня їхнього професіоналізму залежить розвиток та успіх компанії.
З 2000 року в МХП працює програма «Молодий спеціаліст» та запрошує студентів 4-5-х курсів пройти практику на підприємствах Групи ПАТ «МХП» із перспективою подальшого працевлаштування.
9 жовтня 2019 року члени гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» разом з керівником Сокур Л. В. відвідали Музей грошей Національного банку України.
В рамках ключової події року – найбільшої виставки в Україні у галузі тваринництва та птахівництва Agro Animal Show 2020, та унікальної події – 3-денного AGRO ANIMAL IT Forum 18 лютого 2020 року студентам спеціальності «Прикладна економіка», членам гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» було презентовано найновіші рішення в галузі годівлі та діджитал-розробок в управлінні фермами від провідних українських та міжнародних експертів.
27 листопада 2019 року на економічному факультеті НУБіП України пройшла 73-тя науково-практична студентська конференція «Розвиток аграрного сектору економіки України в умовах глобалізації». Студентка освітньої програми «Прикладна економіка», член гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» Фетісова Ірина виступила з доповіддю «Державна регіональна політика економічного розвитку територій» та була нагороджена дипломом першого ступеня (науковий керівник к.е.н., старший викладач кафедри глобальної економіки Сокур Л.В.).
06 грудня 2019 року члени гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» стали учасниками міжнародного науково-практичного семінару «Конкурентоспроможність галузей аграрного сектору економіки в умовах глобалізації», який пройшов спільно з Батумським державним університетом імені Шота Руставелі, Національним інститутом економічних досліджень та Батумським Навчальним університетом навігації на базі кафедри глобальної економіки.
24 лютого 2020 року студенти спеціальності «Прикладна економіка», члени гуртка "Глобалізація та європейська інтеграція" разом із викладачем Сокур Л.В. відвідали наукову бібліотеку НУБіП України.

Результати роботи гуртка:
Тези та участь у конференціях членів гуртка:
Лактіонов А. А. Адміністративно-територіальна реформа Франції (72-а науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України»).
Лужанський М. В. Децентралізація і перспективи соціально-економічного розвитку України (72-а науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України»).
Павленко І. І. Механізми державного регулювання регіонального розвитку рибного господарства в Україні (72-а науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України»).
Парфенюк М. А. Інструменти регіонального маркетингу в контексті розвитку галузей аграрного сектору економіки (72-а науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України»).
Дудник Д. С. «Децентралізація та перспективи розвитку при сталому розвитку ОТГ» (72-а науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України»).
Фетісова І.Ю. Державна регіональна політика економічного розвитку територій (72-а науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України»).
Швець Є. Регіональне регулювання тваринництва в Україні (73-а науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України»).
Якуніна В.О. Державне регулювання земельних і водних ресурсів в Україні (73-а науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України»).
Мельніченко А.С. Основні чинники та шляхи протидії тінізації економіки (73-тя науково-практична студентська конференція «Розвиток аграрного сектору економіки України в умовах глобалізації»)
Бойчас Д.А. Глобалізація міжнародних економічних відносин: суть та особливості розвитку на сучасному етапі (73-тя науково-практична студентська конференція «Розвиток аграрного сектору економіки України в умовах глобалізації»)
Фетісова І.Ю. Державна регіональна політика економічного розвитку територій (73-тя науково-практична студентська конференція «Розвиток аграрного сектору економіки України в умовах глобалізації»)
Козачишина Д.В. Сучасне світове господарство як матеріальний базис формування глобальної економіки (73-тя науково-практична студентська конференція «Розвиток аграрного сектору економіки України в умовах глобалізації»)
Дідик В.М. Екологічні проблеми в аграрному секторі України («Конкурентоспроможність аграрного сектору в умовах функціонування Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом»).
Якуніна В.О. Інтегроване управління водними («Конкурентоспроможність аграрного сектору в умовах функціонування Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом»).
Слєпченко П.П. Стратегісне планування розвитку територіальних громад («Конкурентоспроможність аграрного сектору в умовах функціонування Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом»).
Фурман А.В. Конкурентоспроможність аграрного сектору України в умовах глобальних викликів («Конкурентоспроможність аграрного сектору в умовах функціонування Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом»).
Козачишина Д.В. Основні засоби як складова ресурсного потенціалу сільськогосподарських підприємств регіону («Конкурентоспроможність аграрного сектору в умовах функціонування Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом»).
Куц А.Д. Формування та регулювання ринку картоплі в Україні («Конкурентоспроможність аграрного сектору в умовах функціонування Зони вільної торгівлі з Європейським Союзом»).

Перспектива діяльності гуртка полягають в підписанні договору про співпрацю з Всеукраїнською громадською організацією «Українська асоціація європейських студій» з метою участі в її проектній, експертній та науковій діяльності. Основною метою Асоціації є сприяння розвитку в Україні міжгалузевих наукових досліджень європейських інтеграційних процесів та захист спільних законних інтересів своїх членів. Завданням Асоціації є сприяння проведенню досліджень і розвитку освіти у сфері європейської інтеграції задля встановлення європейських спільних цінностей в Україні. Асоціація має багаторічний успішний досвід поширення в Україні неформальної освіти і розвитку волонтерства, є найбільш досвідченою громадською організацією з розвитку Євроклубів.

 

Звіт наукового студентського гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» за 2017-2018 н.р.

Керівник гуртка:
старший викладач кафедри глобальної економіки
Богач Лариса Володимирівна
Старостa:
Литвиненко Наталія Анатоліївна


Гурток почав свою діяльність з 2014 року. За цей період усі студенти науковці виконували наукову роботу згідно отриманої наукової тематики. Засідання проводилось згідно графіку, з виступами студентів, обговоренням і дослідженням даної теми.
Наукові дослідження наукового гуртка здійснюються виходячи із сучасних проблем формування глобального економічного простору та зорієнтовані на вивчення тенденцій розвитку сільського господарства як однієї з основних галузей економіки України.
Робота гуртків проявляється в участі у щорічних міжнародних наукових конференціях студентів.
Студенти даного гуртка систематично приймають участь у конференціях, виступають з доповідями на гуртках кафедри, конференціях, публікують наукові статті та тези у вітчизняних фахових виданнях. За результатами студентської наукової роботи студенти виборюють почесні грамоти, листи подяки.
15 вересня 2017 року члени гуртка разом з керівником Богач Л.В. та взяли участь у Студентському дні поля, яке пройшло на базі інституту ім. Л. Погорілого у смт Дослідницьке на Київщині за підтримки Німецько-українського аграрного демонстраційного та навчального центру.
Студенти оглянули більш ніж 30 різних демонстрацій техніки, серед яких випробування обприскувачів, обробіток ґрунту різними агрегатами, показ у робочих умовах великої кількості тракторної та зернозбиральної техніки. Все побачене і почуте, здобуті знання та навички студенти зможуть використати при написанні дипломних робіт.
11 жовтня 2017 року для студентів членів гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція»відбулася оглядова екскурсія до Верховної Ради України. На згадку про захід студенти отримали пам’ятку майбутнього народного депутата України від керівника гуртка Богач Л.В.
31 жовтня – 2 листопада 2017 року студенти, які навчаються за магістерською програмою «Прикладна економіка» і є членами гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» кафедри глобальної економіки НУБіП України, відвідали міжнародну виставку ефективних рішень для агробізнесу «АгроКомплекс 2017».
Студенти мали змогу наглядно побачити нову агротехніку, випробувати засоби захисту рослин, скуштувати продукцію сільського господарства та інше. Враження і позитивні емоції ще довго будуть супроводжувати студентів, а знання, отримані на агровиставці, допомагатимуть їм у навчанні.
1 грудня 2017 року відбулася 71-а науково-практична студентська конференція «Концептуальні засади збалансованого розвитку аграрного сектору економіки України».
Приймали участь у конференції:
1. Євтушенко Т.В. «Ринок матеріально-технічних ресурсів для сільськогосподарського виробництва»
2. Литвиненко Н.А. «Розвиток орендних земельних відносин в Україні»
3. Максименко О.А. «Інноваційно-інформаційне забезпечення»
4. Масуд А.Т. «Сучасні трансформації аграрного ринку в контексті забезпечення продовольчої безпеки України»
5. Ніколаєв Д.П. «Тренд сучасного розвитку комбікормів в Україні»
6. Сірий Є.В. «Новітні технології в сільському господарстві»
7.Яцун А.Г. «Функціонування спільної рибної політики в ЄС»
8.Білоус А.О. «Регулювання ринку свинини в Україні»
Тези та участь у конференціях членів гуртка:
Масуд Абдульхамід Тахер
Публікація тез на тему: «Сучасний стан продовольчої безпеки України»
Пономаренко Галина Воломирівна
Ефективність державної підтримки сільського господарства
Сергієнко Юрій Андрійович
Публікація тез на тему: «Економічні засади розвитку інноваційних технологій в сільському господарстві України»
Євтушенко Тихін Вячеславович Публікація тез на тему: «Стан матеріально-технічних ресурсів в сільському господарстві України»
26 березня 2018 року на засіданні гуртка кафедри глобальної економіки «Глобалізація та європейська інтеграція» відбувся семінар на тему «Формування та функціонування Спільної рибної політики Європейського Союзу та шляхи її реалізації в Україні». Активну участь у круглому столі брали студенти магістратури, спеціальності «Прикладна економіка» Сергієнко Юрій Андрійович, Литвиненко Наталія Анатоліївна та Сірий Євгеній В’ячеславович та викладачі кафедри глобальної економіки.
27 квітня 2018 року члени гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція» разом з старшим викладачем Богач Л.В. взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасна соціально-економічна система: парадигми, завдання і тенденції» з нагоди 120-річчя Національного університету біоресурсів і природокористування України, яка відбулася на базі Ніжинського агротехнічного інституту.
2 травня 2018 року викладачами та студентами організовано відвідування агроіндустріального холдингу ПАТ «Миронівський хлібопродукт» та на запрошення викладачів кафедри глобальної економіки була проведена зустріч представника підприємств Групи ПАТ «МХП» Григоренко Кристини з членами гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція», магістрами спеціальності 051 «Економіка» спеціалізації «Прикладна економіка» та аспірантами кафеди.

Плани роботи гуртків на 2018 - 2019 н. р.
• Участь у 72-й науково-практичній студентській конференції: «Перспективи соціально-економічного розвитку аграрного сектору України»
• Проведення засідання круглого столу на тему: « Внутрішні й зовнішні аспекти євроінтеграційної політики України»
• Відвідування виставок:
• XII Міжнародна агропромислова виставка «АГРОФОРУМ 2018», 10-13 листопада 2018 року
• Міжнародна виставка інноваційного агровиробництва та комплексного розвитку аграрного бізнесу «ІнтерАгро Комплекс» , 27-29 жовтня 2018 року
• Проведення тематичних семінарів циклу: «Державне управління та європейські інтеграційні процеси – ціннісні виміри»

Забезпечення діяльності web-сторінки гуртка (https://nubip.edu.ua/node/24105)

 

 
ЗВІТ про роботу студентського наукового гуртка за 2016 - 2017 н.р. кафедри глобальної економіки
 Гурток "Глобалізація та європейська інтеграція" 
Керівник гуртка:
Старший викладач кафедри глобальної економіки
Богач Л.В.
Старостa: Халимон Катерина

Метою роботи гуртка є заохочення наукової діяльності студентів, підтримка та ініціювання самостійної наукової та навчально-дослідницької роботи студентів, набуття студентами досвіду організації та участі у науково-дослідній роботі, наукових дискусіях, конференціях, семінарах, круглих столах. Наукові дослідження наукового гуртка здійснюються виходячи із сучасних проблем формування глобального економічного простору та зорієнтовані на вивчення тенденцій розвитку сільського господарства як однієї з основних галузей економіки України.
Студенти даного гуртка систематично приймають участь у конференціях, виступають з доповідями на гуртках кафедри, конференціях, публікують наукові статті та тези у вітчизняних фахових виданнях. За результатами студентської наукової роботи студенти виборюють почесні грамоти, листи подяки.
Однією з головних цілей діяльності гуртків є вивчення глобалізацій них процесів в економіці і євроінтеграції в практичному середовищі. Тому, було організовано виїзний семінар на базі сільськогосподарського рибоводного підприємства “ОСЕТР”, яке розташоване у Київській обл., вул. Промислова, 8, м. Українка. Підприємство є першим і єдиним виробником чорної ікри в Україні. Основними напрямками діяльності компанії є дослідження і вирощування риб сімейства осетрових, а також виробництво високоякісної чорної ікри (Caviar). Має власне маточне поголів’я цінних осетрових риб, власний інкубаційний цех, вигідне логістичне розміщення, комунікації, можливості розширення підприємства і нарощування виробництва, пільгове оподаткування рибної галузі. ТОВ «Осетр» застосовує найновіші ультрасучасні технології по вирощуванню осетрових видів риб (Sturgeon, family Acipenseridae). Має офіційний номер маркування продукції - Б30, а також зареєстроване в Державному агентстві рибного господарства України як власне консервне і пресервне виробництво харчової ікри осетрових. ТОВ “Осетр” введено спеціальний код маркування харчової чорної ікри (caviar), обов'язковий для її упаковки з метою експорту, згідно міжнародних вимог, пов'язаних з приєднанням України до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).
В ході семінару студенти дізналися про якість і популярність продукції підприємства, ознайомилися з технологією виробництва продукції аквакультури: риба вирощується під контролем висококваліфікованих спеціалістів в умовах, що максимально наближені до природних. Використовуються тільки найкращі корма європейського виробництва, до складу яких входять лише натуральні компоненти. Студенти висловлюють подяку керівництву університету та викладачам кафедри за надану можливість ознайомитися детально з діяльністю і технологічними процесами одного із провідних підприємств України з вирощування риб сімейства осетрових. Висновки членів гуртка полягають у підвищенні інтересу до написання комплексних магістерських робіт.
4 – 6 квітня 2016 року відбулася зустріч студентів з делегацією Асоціації «Дружба без кордонів» (Франція). Відповідно до доручення Прем'єр-міністра України від 07.04.2016 №15691/39/1-13 п.7 “Плану заходів з відзначення Дня Європи в Україні у 2016 році” в рамках наукових гуртків проведено: засідання круглого столу День Європи в Україні та обговорено Угоду про Асоціацію між Україною та країнами ЄС та тему: «Концепція сталого розвитку аграрного сектору в умовах глобалізації».
Робота гуртків проявляється в участі у щорічних міжнародних наукових конференціях студентів.
Участь у конференції:
Міжнародна науково-практична конференція «Аграрна політика України в умовах глобальних продовольчих та фінансово-економічних викликів» присвячена 65-річчю економічного факультету НУБіП України 20-21 жовтня 2016 року.
Участь у конференції:
Участь у 70-ої науково-практичній студентській конференції «Соціально-економічний розвиток агропромислового виробництва України» 24 листопада 2016 року.
Тези конференції:
1. Халимон К.О. «Регулювання ринку сої в Україні».
2. Шелест О.С. «Глобальний вимір екологічної проблеми».
3. Литвиненко Н.А. «Розвиток АПК регіонів України в умовах Євроінтеграції».
Науково-практичний семінар:
28 вересня 2016 року кафедрою глобальної економіки Національного університету біоресурсів і природокористування України проведено науково-практичний семінар «Економічна сек’юритологія в умовах глобальних трансформаційних процесів» за міжнародною участю.
Тези конференції:
1) Мальчик Н. «Сек’юритологія – як наука про безпеку»
2) Доломина А. «Ризик – невід’ємна складова частина людського життя»
3) Сапсай Н. «Економічна безпека України в умовах глобалізації»
4) Валькевич Т. «Економічна безпека підприємства як логістичної системи»
5) Орловський Я. «Біологічна безпека в умовах глобалізацій них процесів»
6) Москаленко Т. « Екологічна безпека в основних поняттях та означеннях в умовах глобального середовища»
7) Ісса К. «Особливості комерційноо ризику діяльності підприємств аграрного сектору»
8) Козакевич В. «Продовольча безпека – основа національної безпеки держави»
9) Халимон К. «Рівень системи економічної безпеки регіону за умов інтеграційних процесів»
10) Шепетило Ю. «Сутність економічної безпеки України в умовах глобальних трансформаційних процесів»
11) Ярина Д. «Безпека підприємства в екологічній сфері»
Участь у конференції:
Міжнародна науково-практична конференція «Управління економічними процесами: сучасні реалії і виклики», яка відбудеться 22-23 березня 2017 р. на базі Мукачівського державного університету.
Тези доповідей:
1) Козакевич В. О. «Розроблення моделі взаємодії факторів виробництва при вирощуванні осетрових видів риб»
2) Орловський Я. О. «Аграрна політика України в умовах євроінтеграції»
3) Шепетило Ю. О. «Розвиток аграрного ринку в контексті інтеграції в ЄС»
4) Халимон К. О. «Економічний механізм державного регулювання сільського господарства України»
5) Доломина А. В. «Регулювання земельних відносин в аграрній економіці»
В ході діяльності наукових гуртків, студенти відвідали ряд виставок, семінарів та екскурсій.
• Відбулась запланована оглядова екскурсія в Верховну Раду України 28 листопада 2016 року.
• Екскурсія до Представництва ООН в Україні 18.05.2017 року.
Виставка:
Відвідали агропромислові виставки України «Зернові технології», Agro Animal Show, «Фрукти. Овочі. Логістика» 15-16 лютого 2017 року.
Організація відбору:
З 27 лютого по 2 березня 2017 року в НУБіП України прибуває французька делегація асоціації «Дружба без кордонів» для відбору українських студентів на стажування на французьких фермах. .
Під керівництвом викладачів кафедри студенти провели засідання круглого столу на тему: «Розвиток і розміщення продуктивних сил в умовах глобалізації і регіоналізації світового економічного простору».
На круглому столі обговорювались такі питання:
• Глобалізація та регіоналізація місцевого розвитку як основні суперечливі фактори впливу на місцеве самоврядування.
• Глобалізація і регіоналізація: місце України.
• Сучасні тенденції регіоналізації та їх роль в європейських інтеграційних процесах.
• Транснаціоналізація як ключовий фактор розвитку глобальної економіки в Україні.
• Особливості світової глобалізації в сучасних умовах.
• Функціонування регулятивних інститутів у глобальній економічній системі.
Також відбулося засідання круглого столу «День Європи в Україні» на якому було:
– Обговорено Угоду про Асоціацію між Україною та країнами ЄС:
– З'ясовано правові наслідки секторального співробітництва в Угоді про асоціацію між ЄС та Україною.
– Здійснено науковий аналіз цілей і структури Угоди про асоціацію між ЄС та Україною.
– Обговорено вплив Угоди про асоціацію між ЄС та Україною на країни Східного Партнерства.
Перспектива діяльності гуртків полягає в підписанні договору про співпрацю з Всеукраїнською громадською організацією «Українська асоціація європейських студій» з метою участі в її проектній, експертній та науковій діяльності. Основною метою Асоціації є сприяння розвитку в Україні міжгалузевих наукових досліджень європейських інтеграційних процесів та захист спільних законних інтересів своїх членів. Завданням Асоціації є сприяння проведенню досліджень і розвитку освіти у сфері європейської інтеграції задля встановлення європейських спільних цінностей в Україні. Асоціація має багаторічний успішний досвід поширення в Україні неформальної освіти і розвитку волонтерства, є найбільш досвідченою громадською організацією з розвитку Євроклубів.
Плани роботи гуртків на 2017 - 2018 н. р.
• Участь науково-практичній студентській конференції: «Перспективи соціально-економічного розвитку аграрного сектору України»;
• Екскурсія учасників гуртків та майбутніх абітурієнтів у Верховну раду України.
• Проведення засідання круглого столу на тему: « Внутрішні й зовнішні аспекти євроінтеграційної політики України»;
• З нагоди 120-ти річчя Університету проведення студентського квесту.
Відвідування виставок:
XII Міжнародна агропромислова виставка «АГРОФОРУМ 2017», 10-13 листопада 2017 року
Міжнародна виставка інноваційного агровиробництва та комплексного розвитку аграрного бізнесу «ІнтерАгро Комплекс» , 27-29 жовтня 2017 року
Проведення тематичних семінарів циклу: «Державне управління та європейські інтеграційні процеси – ціннісні виміри».


 

 
Масштаби головних агропромислових виставок України «Зернові технології», Agro Animal Show, «Фрукти. Овочі. Логістика» вражали! Адже її учасниками стали понад 500 компаній з 23 країн світу. Свої Національні експозиції представили Франція, Німеччина, Нідерланди, Велика Британія, Чехія, Данія та вперше – Австрія. Цьогорічна експозиція об'єднала учасників на 28 000 кв.м. 
Студенти, які навчаються за магістерською програмою «Прикладна економіка» і є членами гуртків «Європейські студії», «Глобалізація та європейська інтеграція» на власні очі ознайомились із останніми досягненнями та інноваціями світового та вітчизняного машинобудування для аграрного сектору, із задоволенням та захопленням споглядати сільськогосподарське обладнання, обладнання та технології для рослинництва тощо.
 
Головний інтелектуальний майданчик та ефективна маркетингова платформа для розвитку і просування компаній на вітчизняному та міжнародному ринках дозволила нашим студентам розширити свої знання, почерпнути багато корисної для себе інформації, якою зможуть скористатись в подальшій своїй професійній діяльності.
 

 

 

Наукові дослідження наукового гуртка здійснюються виходячи із сучасних проблем формування глобального економічного простору та зорієнтовані на вивчення тенденцій розвитку сільського господарства як однієї з основних галузей економіки України.
Робота гуртків проявляється в участі у щорічних міжнародних наукових конференціях студентів.
Студенти даного гуртка систематично приймають участь у конференціях, виступають з доповідями на гуртках кафедри, конференціях, публікують наукові статті та тези у вітчизняних фахових виданнях. За результатами студентської наукової роботи студенти виборюють почесні грамоти, листи подяки.

3 грудня 2015 року - участь у 69-й науково-практичній студентській конференції: «Перспективи соціально-економічного розвитку аграрного сектору України». Секція кафедри - «Секція 2. Розвиток аграрної політики України в умовах євроінтеграції» (голова секції: д.е.н., проф. Вдовенко Н.М., секретар: к.е.н., доц. Коробова Н.М.), де прийняли участь 84 студенти, та деякі з них презентували свої тези доповідей.

 

 

Під керівництвом викладачів кафедри члени гуртка провели засідання круглого столу на тему: «Внутрішні й зовнішні аспекти євроінтеграційної політики України». 
Завданням було сприяння проведенню досліджень і розвитку освіти у сфері європейської інтеграції задля встановлення європейських спільних цінностей в Україні.

 

В ході діяльності наукового гуртка, студенти відвідали ряд виставок:
- XII Міжнародна агропромислова виставка «АГРОФОРУМ 2015», 10-13 листопада 2015 року;
- Міжнародна виставка інноваційного агровиробництва та комплексного розвитку аграрного бізнесу «ІнтерАгро Комплекс», 27-29 жовтня 2015 року.
В ході роботи наукового гуртка проведено тематичні семінари циклу: «Державне управління та європейські інтеграційні процеси – ціннісні виміри».
4 – 6 квітня 2016 року відбулася зустріч студентів з делегацією Асоціації «Дружба без кордонів» (Франція).

 

 

Однією з головних цілей діяльності гуртка є вивчення європейських студій і євроінтеграції в практичному середовищі. Тому, було організовано виїзний семінар на базі сільськогосподарського рибоводного підприємства “ОСЕТР”, яке розташоване у Київській обл., вул. Промислова, 8, м. Українка. Підприємство є першим і єдиним виробником чорної ікри в Україні. Основними напрямками діяльності компанії є дослідження і вирощування риб сімейства осетрових, а також виробництво високоякісної чорної ікри (Caviar). Має власне маточне поголів’я цінних осетрових риб, власний інкубаційний цех, вигідне логістичне розміщення, комунікації, можливості розширення підприємства і нарощування виробництва, пільгове оподаткування рибної галузі. ТОВ «Осетр» застосовує найновіші ультрасучасні технології по вирощуванню осетрових видів риб (Sturgeon, family Acipenseridae). Має офіційний номер маркування продукції - Б30, а також зареєстроване в Державному агентстві рибного господарства України як власне консервне і пресервне виробництво харчової ікри осетрових. ТОВ “Осетр” введено спеціальний код маркування харчової чорної ікри (caviar), обов'язковий для її упаковки з метою експорту згідно міжнародних вимог, пов'язаних з приєднанням України до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES).

 


В ході семінару студенти дізналися про якість і популярність продукції підприємства, ознайомилися з технологією виробництва продукції аквакультури: риба вирощується під контролем висококваліфікованих спеціалістів в умовах, що максимально наближені до природних. Використовуються тільки найкращі корма європейського виробництва, до складу яких входять лише натуральні компоненти.  Студенти висловлюють подяку керівництву університету та викладачам кафедри за надану можливість ознайомитися детально з діяльністю і технологічними процесами одного із провідних підприємств України з вирощування риб сімейства осетрових. Висновки членів гуртка полягають у підвищенні інтересу до написання комплексних магістерських робіт.
Протягом року відбулося засідання членів гуртка “Стратегії сталого розвитку сільськогосподарських підприємств”, яке проводила Тужик Катерина Леонідівна – асистент кафедри глобальної економіки. Програма Засідання передбачала обговорення наступних питань:

  1. Розвиток агарного сектора;

  2. Інтернаціоналізація та локалізація; 

  3. Стратегії сталого розвитку сільськогосподарського підприємства;

  4. Лідерство для управління;

  5. Сприяння розвитку динамічного і сталого аграрного сектора;

  6. Зміцнення співпраці між державою і аграрним секторам, функціонування аграрних ринків та європейська інтеграція. 

Програма засідання Стратегії сталого розвитку сільськогосподарських підприємств  - створена на основі використання досвіду міжнародних стажувань в Державному університеті штату Колорадо, США (FEP by USDA) з розвитку аграрного сектору та стратегічного бізнес-менеджменту.

 

 

Відповідно до доручення Прем'єр-міністра України від 07.04.2015 №15691/39/1-13 п.7 “Плану заходів з відзначення Дня Європи в Україні у 2015 році” в рамках наукових гуртків проведено: засідання круглого столу День Європи в Україні та обговорено Угоду про Асоціацію між Україною та країнами ЄС та тему: «Концепція сталого розвитку аграрного сектору в умовах глобалізації». Активну участь науковий гурток брав у V Фестивалі студентської науки – 2016 з нагоди Дня науки в НУБіП та зайняв почесне місце.

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook