Зустріч керівництва університету зі старостами груп: діалог триває

6 вересня 2016 року

   6 вересня на початку нового навчального року відбулася чергова зустріч ректора Станіслава Ніколаєнка зі студактивом університету – старостами груп других-четвертих курсів. Мета її одна – дізнатися як б’ється університетське серце. Пізніше аналогічні зустрічі пройдуть із керівниками груп першокурсників та магістрів. 

     Тож ректор спершу проінформував студентство про те, чим живе виш сьогодні. Наразі у всьому світі ведеться дискусія про місію і роль студента. Зрозуміло одне: він має бути громадянином свого університету. У цьому році стартувала четверта промислова революція. А нарада лідерів півтори сотні країн на його початку засвідчила, що серед цілей розвитку усього світу – забезпечення продовольчої безпеки, справедливої якісної освіти, відновлення екосистем тощо. Це – саме ті питання, які ви вивчаєте під час занять, підкреслив ректор. Бо хіба ж можна на сьогодні обійтися без соціального педагога, інформаційника, вже не кажучи про затребуваність ветеринарів, біотехнологів та ін.? Станіслав Миколайович зупинився також на ризиках і викликах, що стоять перед університетом, і з якими ми маємо впоратися. Він також повідомив студентам, що болюче питання про відміну стипендій знято, так само як і про платну магістратуру. Цього вдалося досягнути через численні звернення до урядовців керівництва нашого вишу. 

     Ректор показав і місце НУБіП в освітянських рейтингах: наш виш входить до десяти найкращих. Якщо виправимо вузькі місця, зокрема підсилимо міжнародну діяльність і поліпшимо якість освіти, – будемо в п’ятірці. Бо маємо потужній кадровий потенціал і гарних студентів. Це підкреслює і той факт, що за кількістю переможців і призерів всеукраїнських олімпіад – ми перші. Є і проблеми, зокрема з матеріально-технічною базою. Але й їх, попри відсутність фінансових ресурсів, вирішуємо. Так, упродовж тільки минулого року ріст ремонтних робіт склав 162%. Зараз проводяться роботи зі встановлення теплопунктів у корпусах з тим, щоб не перевитрачати енергоресурси. Звичайно, що всі зусилля спрямовуються на відновлення третього корпусу. 

     Станіслав Ніколаєнко зосередив увагу на студентських гуртожитках, окремі кімнати в яких мають незадовільний санітарний стан. І це неабияк обурює. Тому ректор закликав студентів навести за місяць-другий лад у всіх студентських помешканнях, а студактив проконтролювати зазначене. За потреби слід провести переобрання студентських рад гуртожитків. 

     Ураховуючи динаміку цін на комунальні послуги, вартість яких зросла подекуди у три і навіть десять разів (газопостачання), Станіслав Ніколаєнко наголосив на необхідності дотримання жорсткого режиму економії. Бо саме постійне шалене зростання тарифів на енергоносії змусило свого часу підвищити і вартість за навчання. 

     Ректор говорив і про те, що університет має міжнародні зв’язки зі 150 країнами. А це відкриває безліч можливостей для стажування, навчання тощо. Все, що потрібне від студента – це гарні оцінки, знання іноземної мови та бажання. Університет зі свого боку гарантує таким підтримку. 

    Станіслав Ніколаєнко закликав студентів бути патріотами свого університету, активними учасниками його життя та переосмислити сьогоднішню розмову. А ще кожен має наполегливо працювати, бо талановита, але лінива людина – це трагедія. 

     Потому настав час запитань та відповідей. Про стан справ з якістю інтернету в гуртожитку поцікавився представник факультету інформаційних технологій Андрій Голубятніков. Укладену раніше угоду з діючим інтернет провайдером не можемо наразі розірвати, але, розуміючи необхідність і нагальність питання, спеціальна комісія перевірятиме дотримання і відповідність умовам договору, прозвучало у відповідь. Староста цього ж факультету Юлія Байгушева говорила про невідповідність забезпечення комп’ютерною технікою та аудиторіями для студентів-інформацінйиків. На що ректор відповів: зазначена проблема вирішиться, як тільки-но відновиться третій корпус. До того ж в цьому році заплановано закупівлю комп’ютерної техніки. Староста з факультету конструювання та дизайну Ольга Оліфірчук нарікала на відсутність соціально-побутових зручностей у гуртожитку №6 під час літньої практики. Тож Станіслав Ніколаєнко доручив дирекції студмістечка, завідувачу гуртожитку розібратися в цій ситуації та унеможливити виникнення подібного. Староста агробіологічного факультету Олег Загородній порушив питання проходження практик в навчально-дослідних господарствах, яка часто-густо не відповідає своєму змісту. Ректор доручив деканам факультетів Миколі Долі та Віктору Забалуєву неухильно дотримуватися наказів і положень про практичне навчання. 

 

  

 

     Завершилася зустріч анонімним соціологічним опитуванням старост. За результатами зустрічі буде напрацьовано план усунення недоліків.  

Ольга Наконечна 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook