На кафедрі інтегрованого захисту та карантину рослин обговорили перспективи розвитку новітнього напряму «Трофологія»

3 червня 2016 року

     26 травня 2016 року на базі кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин факультету захисту рослин, біотехнологій та екології пройшов навчально-науково-практичний семінар присвячений перспективам розвитку в системі наук про життя новітнього міждисциплінарного напряму «Трофологія».
     Про теорію і практику трофології у системі наук про життя розповів у своїй доповіді доцент кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин Сергій Вигера. Зокрема, він акцентував увагу на перспективах розвитку в нашому університеті трофології, яка вивчає якісне та безпечне харчування. Необхідність її зумовлена рядом негативних чинників сьогодення, зокрема недостатнім та неякісним харчуванням людства. Так, у ряді університетів провідних країн світу (Німеччина, Австрія, Чехія, США, Китай) вже введена відповідна спеціальність. У Німеччині, наприклад, трофологія викладається в університетах Бонському, Гіссенському, Мартіна Лютера, Крістіан-Альбрехтса, Касселя, в якому є така спеціальність, як міжнародний продовольчий бізнес та науки про споживання.

     Саме тому перспективний міждисциплінарний напрям трофологія повинен викладатися у навчальних закладах біологічного, медичного та аграрного профілю України, зокрема і в НУБіП. Без сумніву, закономірним є також і відкриття відповідної спеціальності. 
     Участь у дискусійному обговоренні взяли Микола Кирик, Микола Доля, Володимир Жеребко, Ярослав Лікар, Юлія Рибалко та інші викладачі факультету.

     На семінарі виступили проректор з навчально-виховної роботи Сергій Кваша підкреслив, що при обґрунтуванні міждисциплінарного напряму трофологія та виробництва в асортименті, оптимумі, якісної та безпечної продукції, крім природоохоронного, особливої уваги заслуговує економічний супровід, від чого суттєво залежить гармонійне харчування та благополуччя суспільства.

     А начальник науково-дослідної частин Володимир Отченашко акцентував увагу на тому, що виробництво якісної та безпечної продукції, зокрема в умовах України, є актуальним і має величезні перспективи.

     За результатами семінару вирішено на вчених радах ряду факультетів біологічного профілю розглянути питання щодо доцільності введення дисципліни трофологія в навчальний процес. Тож запрошуємо всіх зацікавлених викладачів до співпраці з перспективою викладання певних розділів дисципліни та створення відповідної спеціальності.

Анатолій Бабич,
завідувач кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook