Відкрита лекція професора Івана Григорюка: як вирощувати рослини в космосі?

3 листопада 2015 року

     2 листопада відбулася відкрита лекція професора кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики Івана Григорюка. Вона присвячена надзвичайно актуальній і перспективній науковій темі «Рослини в космосі: гравічутливість та розробка технологій вирощування».

     Присутні науково-педагогічні працівники, аспіранти і студенти факультету відзначили неповторність та оригінальність навчального матеріалу. І.П. Григорюк розповів про те, як готував експерименти з культури органів, тканин і клітин рослин in vitro за участю першого космонавта України Леоніда Каденюка.

    

     Разом із першим космонавтом незалежної України, Героєм України, генерал-лейтенантом, земляком Л.К. Каденюком після здійснення космічного польоту на американському багаторазовому космічному кораблі Space Shattle «СOLAMBIA» 19 листопада – 5 грудня 1997 р.

     Під час лекції прозвучали основні досягнення українських вчених у галузі космічної біології. Концепція гравічутливості рослин є пріоритетним відкриттям. Вона визначила проблематику і стала одним із напрямів досліджень гравітаційної біології. Саме розробка технологій вирощування рослин на борту космічних апаратів включає підбір оптимальних поживних середовищ і субстратів, створення приладів-культиваторів, а також моделей очищення повітря у закритому просторі за допомогою рослин.

     Велику увагу приділено питанням культивування рослин в умовах невагомості, що є базою для розробки технологій космічного рослинництва і відкриває нові можливості для вивчення механізмів тропічних реакцій рослинних організмів.

     Наголошено на важливій ролі біотехнології, основним завданням якої є використання біологічних процесів живих клітин для виробничих цілей. Прослідковано роль сили тяжіня у функціонуванні процесів росту і розвитку, репродукції окремих клітин рослинного організму. Показано, що космічна біологія є полігоном для розробки клітинних біологій життєзабезпечення людини в тривалих космічних подорожах. Наголошено на можливості вегетативного розмноження рослин в космосі і його використання для космічного рослинництва. Сконцентровано увагу на розробці безперервного вирощування харчових рослин в космічних оранжереях, що може забезпечити космонавтів джерелом їжі з високими поживними та смаковими якостями під час довготривалого перебування людини поза землею у замкнутому космічному просторі.

Ольга Бойко,
завідувач кафедри фізіології,
біохімії рослин та біоенергетики,
Єгор Богач, асистент

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook