Осінньо-польові роботи в господарствах університету в розпалі

18 вересня 2015 року

     Комісія університету на чолі з директором НДІ рослинництва, ґрунтознавства та біотехнологій та сталого природокористування Сергієм Булигіним обстежила стан збирання соняшнику, посіву озимих зернових та підготовки ґрунту в навчально-дослідних господарствах – Великоснітинському НДГ ім. О.В. Музиченка та Агрономічній дослідній станції.

     Науковці, які входили до складу комісії від кафедр землеробства, захисту рослин, відділу інноваційної діяльності та трансферу технологій, разом з директорами господарств та головними агрономами ретельно оглянули всі площі і надали необхідні консультації. Були проінспектовані не лише поля, але й машинний двір, стан підготовки та комплектацію посівної техніки, зернові склади, де зберігається насіннєвий матеріал. Потому комісія підбила підсумки і напрацювала стратегію подальшої підготовки грунту до зимівлі та посіву ярих культур навесні наступного року.
     Сьогодні в господарствах триває заготівля кормів. На 18 вересня зеленої маси (багаторічні трави на зелений корм, озима пшениця та жито на зелений корм) вже маємо 8933,5 тонн, а це 58,6% до плану. Середня урожайність – 83,4 ц/га. Найбільше зібрали її у Великоснітинському НДГ ім.О.В. Музиченка – 5465,2 тонни, що становить 72,7%, з урожайністю 108,7 ц/га. У Ніжинському агротехнічному інституті план виконано майже повністю з середньою врожайністю 101,1 ц/га.

     Раннього силосу від однорічних трав по університету зібрано 1150 тонн. Найкращі результати у Ніжинському АТІ: на 100% площі зібрано 556 тонн з урожайністю 118,3 ц/га. Соломи загалом заготовлено понад 960 тонн, дві третини з них – на рахунку Великоснітинського НДГ.
      Сіна заготовлено 576 тонн. Найбільше його знову ж таки у Ніжинському АТІ і НДГ «Ворзель».
     Кукурудзи на силос зібрано 6542 тонни. Найкращі показники у Великоснітинському НДГ ім.О.В.Музиченка – 4613 тонн. В Агрономічній дослідній станції – 1787 тонн.
     Крім цього, у Великій Снітинці приступили до збирання соняшнику. Наразі в полі залишаються ще кукурудза на зерно та соя, початок збирання яких планується за 2-3 тижні.

     Зараз хлібороби готують ґрунт під новий урожай та посів озимих культур. Вже виорано більше 10 тисяч га під озимі (84,4 % до плану) і задисковано практично половину плош. А в Агрономічній дослідній станції виорано 100% площ. У Великоснітинському НДГ і Немішаєвському агротехнічному коледжі ці роботи теж завершуються.

     Триває і посів озимих. На сьогодні 157 га посіяно у Великоснітинському НДГ, в Агростанції – 16 га озимих зернових на зелений корм. Також у Великій Снітинці на зелену масу під зиму вже посіяно 25 га олійної редьки. Решта господарств до посіву ще не приступали, там готується площа та протруюється насіння.

Василь Туринський,
начальник відділу інноваційної діяльності
та трансферу технологій

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook