Обговорили можливості та перспективи участі університету у потужній німецькій програмі

24 липня 2015 року
        24 липня під головуванням ректора Станіслава Ніколаєнка пройшла нарада стосовно участі університету у потужній німецькій програмі.
Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша поінформував, що представники Європейського інвестиційного банку звернулися до Міністерства аграрної політики та продовольства України та виказали свою зацікавленість у виробництві зернових і олійних культур та питаннях аквакультури. Говориться про готовність надання для України кредитної лінії. Для вишів особливо цікаво, що певний відсоток цих коштів може бути виділений для освітянської галузі – на придбання сучасного обладнання для лабораторій та центрів, що працюватимуть за цими тематиками. Очевидно, зазначив Сергій Кваша, що науковці університету повинні вибрати та подати найбільш цікаві та перспективні проекти до міністерства з тим, щоб у перспективі створити надсучасні центри, міжуніверситетські і міжкафедральні лабораторії тощо.
 

Станіслав Ніколаєнко зазначив, що університет має надати науковий та освітній супровід виробництву зернових і олійних культур, аквакультурі і за рахунок інвестицій створити нові центри та лабораторії. При чому це буде бюджетне фінансування в рамках програми. Він порадив при створенні пропозицій особливо закцентувати увагу на підготовці та забезпеченні галузі висококваліфікованими кадрами. Крім іншого, маючи сучасну базу, університет зможе здійснювати перепідготовку викладачів для інших вишів країни.
Перший проректор Ігор Ібатуллін на підтримку цього положення додав, що підготовка якісних кадрів, безумовно, перевага нашого університету. В колективі працюють професори, які знають роботу аграрної галузі зсередини і можуть підтримати свої наукові пропозиції та розробки підготовкою фахівця для роботи з цим обладнанням чи технологією. Така пропозиція матиме попит.

Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко додав, що оскільки прямим конкурентом університету в цій програмі буде НААНУ, то слід пропонувати науковий і освітній супровід та аналіз ринку.
Декани запропонували своє бачення та ідеї проектів. Так, від економічного факультету прозвучала ідея створити центр прогнозування розвитку агропромислових ринків, інженери-механіки - модульні лабораторії тощо.

 І оскільки в програмі окремо стоїть аквакультура, то представники факультету тваринництва та водних біоресурсів запропонували свій амбітний проект. Василь Коваленко зазначив, що зараз найбільша проблема в цій галузі – відсутність власного кормового виробництва. А створивши в університеті лабораторію рибних кормів ми не лише забезпечимо виробництво вітчизняного продукту, а й зможемо започаткувати підготовку фахівців з годівлі риб.

Станіслав Ніколаєнко запропонував залучити до цих проектів лабораторію якості і безпеки продукції АПК. Вона має чудове обладнання, але роботою не завантажена. Хоча можна було б виконувати багато найрізноманітніших госпрозрахункових тем та заробляти кошти.

Поки що ж триватиме робота над запропонованими проектами та обговорення нових ідей.
Ірина Білоус
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook