Природокористування і якість життя - поради лікаря: дієта для кращого здоров’я органів дихання

16 жовтня 2024 року

   Восени респіраторна система перебирає на себе провідну роль захисту від інфекційних агентів. Оптимальний стан клітинного та гуморального імунітету у бронхах і легенях мінімізує ризик банальної застуди та більш небезпечних вірусних, бактеріальних та пухлинних патологічних станів.

   Здорове, збалансоване харчування має важливе значення для оптимального стану організму, включно з легенями. Загалом варто прагнути до різноманітності, вживати більше рослинної їжі та менше оброблених продуктів.

   Окрім фізичної активності та відмови від куріння, що сприятливо впливає на легені, важливий й правильний вибір харчових продуктів з напоями. Ось приклади їжі, якою варто насолоджуватися або ж уникати та обмежувати.

НАЙКРАЩІ ПРОДУКТИ

   Їжа з високим вмістом клітковини (рослинних харчових волокон)

   Дослідження показують, що у людей, які споживають більше клітковини, легені працюють краще. До продуктів, багатих клітковиною, належать бобові, макарони з пшениці твердих сортів, насіння чіа, кіноа, груші, ягоди та броколі.

Кава

   Дослідження вказують на зв’язок між кавою та здоров’ям легень. Це може бути пов’язано як з кофеїном, що має протизапальну дію, і поліфенолами, які є антиоксидантами.

Цільнозернові продукти

   Не тільки багаті клітковиною, яка має антиоксидантні та протизапальні властивості, але й корисними для легень вітаміном Е, селеном та незамінними жирними кислотами. Серед таких продуктів: коричневий рис, цільнозерновий хліб, цільнозернові макарони, овес, кіноа та ячмінь. Рафіновані зерна, як біле борошно та білий рис, втрачають багато поживних речовин у процесі помелу.

Ягоди

   Червоні та сині ягоди багаті флавоноїдом під назвою антоціан, який є потужним антиоксидантом. Цей пігмент, який надає ягодам колір, уповільнює природне погіршення роботи легень з віком. В одному дослідженні літні чоловіки, які їли принаймні дві порції чорниці на тиждень, мали помітно менше зниження функції легень, ніж ті, хто їв менше чорниці або взагалі не їв.

Зелені листові овочі

   Регулярне споживання шпинату, мангольду та іншої листової зелені знижує ймовірність захворіти на рак легень. Одне дослідження показало, що китайська зелень ( до прикладу, пекінська капуста) має особливий вплив. Одна з ймовірних причин — високий вміст антиоксидантів каротиноїдів.

Молочні продукти

   Вживання молока, сиру, йогурту та інших молочних продуктів знижує ймовірність смерті від раку легень. Молочні продукти мають протизапальні властивості. З іншого боку, при астмі чи інших проблемах з легенями, відмова від молочних продуктів допомагає зменшити утворення слизу.

Томати

   Є найбагатшим джерелом лікопену, який пов’язаний зі здоров’ям легень. Вживання помідорів та продуктів з них, як томатний сік, зменшує запалення дихальних шляхів при астмі та знижує ймовірність смерті при хронічному обструктивному захворюванні легень. Лікопен також пов’язаний із меншим зниженням функції легень у молодих людей. Ці переваги ще більш виражені для колишніх курців.

НЕБАЖАНІ ПРОДУКТИ

  • Оброблене м’ясо.

   Дослідження показують зв’язок між обробленим або в’яленим м’ясом і погіршенням функції легень. Науковці вважають, що нітрити, які використовуються при обробці та збереженні в’яленого м’яса, можуть спричиняти запалення та функціональні розлади легень. До обробленого м’яса належать бекон, шинка, м’ясні делікатеси та ковбаси.

  • Забагато алкоголю.

   Зловживання спиртними напоями шкідливе для печінки та легень. Сульфіти в алкоголі можуть погіршити симптоми астми, а етанол впливає на клітини легень. У людей, які вживають багато спиртного, більше шансів отримати пневмонію та інші проблеми з легенями. У споживанні алкоголю ключовою є помірність: один напій на день для жінок і два для чоловіків. Стандартним напоєм є 0,3 пива (5% вміст алкоголю), 100 мл вина (12% вмісту алкоголю), 150 мл лікеру (7% вміст алкоголю) або 30 мл дистильованих спиртних напоїв таких як джин, ром, горілка та віскі (40% вміст алкоголю).

  • Солодкі напої.

   Дослідження показало, що дорослі, які випивали більше п’яти солодких безалкогольних напоїв на тиждень, частіше хворіли на бронхіт, а діти — на астму. Незрозуміло, чому причиною були газовані напої, але закономірність прослідковується. Для курців навіть несолодкі безалкогольні напої можуть бути шкідливими для легень.

  • Завелика кількість солі.

   Люди, які їдять багато солі, частіше хворіють тривалим бронхітом. Харчування з високим вмістом натрію може погіршити симптоми астми. Готуйте вдома, обмежуйте споживання ресторанних готових страв і упакованих продуктів, уважно читайте етикетки. Рекомендоване споживання солі зазвичай становлять від 1500 до 2300 мг на день.

Олег Швець, к.м.н., професор,
завідувач кафедри (в.о.) громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії



 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook